Hyppää sisältöön

IS: Seitsenottelija Miia Sillman kertoi joutuneensa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi – useat kärkiurheilijat osoittivat tukensa

Miia Sillman oli yksi seksuaalisista hyväksikäytöistä tuomitun tunnetun ravivalmentajan uhreista. Seitsenottelija kertoi vaikeasta asiasta Ilta-Sanomille, jotta voi auttaa muita saman kokeneita.

Miia Sillman harjoituksissa Tampereella.
Miia Sillman harjoituksissa Tampereella alkuvuodesta 2021. Kuva: Mikael Oivo / Yle
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsenottelija Miia Sillman kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa joutuneensa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Sillman, 26, on yksi asianomistajista tunnetun ravivalmentajan Erkki-Pekka Mäkisen tapauksessa. Mäkiselle tuomittiin kesäkuun alussa neljän ja puolen vuoden ehdoton vankeustuomio yhdestä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, yhdestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ampuma-aserikkomuksesta.

Mäkinen ei valittanut saamastaan tuomiosta, joten se on lainvoimainen.

Sillmanin kohdalla rikosnimike oli Ilta-Sanomien mukaan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Pirkanmaan käräjäoikeuden antaman tuomion mukaan hyväksikäyttö alkoi Sillmanin ollessa 10-vuotias ja jatkui 14-vuotiaaksi asti. Hyväksikäytöt tapahtuivat Sillmanin perheen kesämökin lähellä olleella ravitallilla.

– Koskemattomuuttani rikottiin. Asiatonta käyttäytymistä ja puheita, väkisin halailua, pussailua, koskettelua sopimattomista paikoista. Sellaisia tilanteita, jotka tuntuisivat aikuisestakin epämukavilta. Saati pienestä lapsesta, Sillman kertoo Ilta-Sanomille.

Sillman rakasti hevosia ja erityisesti yksi tallin hevosista sai hänet käymään tallilla, vaikka teot muuttuivat vuosien myötä vakavammiksi, ja Sillman ymmärsi, että Mäkinen teki väärin. Kun hevonen myytiin, Sillman päätti, että hän ei palaa enää tallille.

Syyllisyyden ja häpeän tunteet valtasivat Sillmanin mielen ja hän pystyi puhumaan asiasta ensimmäistä kertaa 15-vuotiaana. Sillmanin äiti kysyi neuvoa asianajotoimistosta, josta perheelle kerrottiin asian olevan nuorelle ihmiselle liian rankka käsiteltäväksi ja hankala vietäväksi eteenpäin. Asia jäi silloin siihen ja Sillman päätti, ettei puhu asiasta enää koskaan.

Esitutkinta tapauksessa käynnistyi vihdoin talvella 2020. Sillman kertoo menneensä ensimmäistä kertaa puhumaan asiasta psykologille. Oikeudenkäynnin aikana Sillman oli poissa tolaltaan ja kärsi väsymyksestä ja sairastelusta. Vaikutus kilpakauteen oli suuri. Sillman voitti kuitenkin Suomen mestaruuden elokuussa.

– Tiesin, että kilpailumielessä kesä on menetetty. Mutta pidin kiinni siitä, että menin joka päivä treeneihin. Treenaaminen piti minut kasassa ja järjissäni, Sillman kertoo haastattelussa.

Miia Sillman
Miia Sillman voitti Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa viime kesänä. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Sillman kertoo kokemuksistaan, koska haluaa auttaa muita saman kokeneita ja kannustaa muita hyväksikäytön uhreja kertomaan omista kokemuksistaan.

– Koen voivani nyt hyvin. Kun puhun tästä, olo on huojentunut. Nyt minulla ei ole enää mitään salattavaa tai hävettävää.

Monet kilpakumppanit ja kollegat ovat osoittaneet tukensa Sillmanille sosiaalisessa mediassa.

– Tää on niin iso juttu et uskalsit puhua tästä. Varmasti niin niin monet saa susta rohkeutta puhua omista kokemuksistaan, seitsenottelija Maria Huntington kirjoitti Instagramissa.

– Oot rohkea ja vahva. Tällästä ei tulisi tapahtua yhdellekään ja oon ihan varma, että tää tarina antaa voimaa monille, kirjoitti puolestaan pika-aituri Nooralotta Neziri.

– Tosi tärkeä haastattelu ja kirjoitus, kolmiloikkaaja Senni Salminen kirjoitti.

Lue myös:

Tunnettu ravivalmentaja ei valita seksuaalirikostuomiostaan – 4,5 vuoden tuomion saanut Erkki-Pekka Mäkinen Kylmäkosken vankilaan

Vuosia jatkunut lasten seksuaalinen hyväksikäyttö toi 4,5 vuoden vankeustuomion

Pitkäaikainen lajivaikuttaja uskoo väärinkäytösten paljastumisen puhdistavan lajia – Näin Hippoksen hallituksen puheenjohtaja reagoi Mäkisen vankeustuomioon

"Märkä läimäisy päin kasvoja" – tunnetun ravivalmentajan seksuaalirikostuomio järisyttää ravipiirejä

Suosittelemme