Hyppää sisältöön

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Puolan rajavartioston mukaan tuhannet siirtolaiset yrittävät tulla raja-aidan läpi Valko-Venäjältä Puolaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Jyrki Hara,
Pekka Kinnunen

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vaatii Euroopan unionia yhteisiin toimiin Valko-Venäjän toteuttamaa hybridivaikuttamista vastaan.

Eduskunnassa tiedotusvälineitä tavannut Ohisalo sanoi, että hybridivaikuttaminen EU:n rajoilla on uusi ilmiö, jonka torjumiseen etsitään nyt oikeita keinoja.

Ohisalon mukaan Suomi voi jo nykyisen lainsäädännön mukaan puolustaa rajojaan ja samalla EU:n yhteistä ulkorajaa, jos rajaan kohdistuu valtiollisesti ohjattua massamaahanmuuttoa tai muuta hybridivaikuttamista.

  • Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi tiistaina, että Suomi voisi sulkea rajansa hybridiuhan vuoksi. Lue lisää täältä.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) korostaa EU:n yhteisten toimien merkitystä Valko-Venäjän hybridivaikuttamiseen vastaamisessa. Kuvassa Ohisalo Ylen Ykkösaamussa 23. lokakuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ohisalo korosti, että Suomen allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikanhakijoille on kuitenkin varattava mahdollisuus turvapaikkahakemuksen jättämiseen ainakin yhdellä rajanylityspaikalla.

Ohisalo linjasi, että EU:n ja jäsenmaiden pitäisi nyt yrittää vaikuttaa kolmansiin maihin, joista siirtolaiset ovat väärin lupauksin lähteneet liikkeelle.

Ohisalo: Vastaus on EU:n yhteiset ratkaisut

Ohisalo viestitti jo maanantai-iltana Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Valko-Venäjän toiminta Puolan ja muiden EU-maiden (Latvia, Liettua) rajoilla on erittäin tuomittavaa.

Sisäministerin mielestä vaikuttamisen välineinä käytettyjä ihmisiä ei pidä rangaista.

– Hybridivaikuttaminen menettelynä on valtiojohtoista laitonta toimintaa, jossa uhreina ovat vaikuttamisen välineinä käytetyt ihmiset, Ohisalo huomautti.

Ohisalon mukaan Valko-Venäjän toimet on suunnattu EU:ta vastaan ja aiheuttamaan epävakautta EU:n alueelle.

– Näin ollen EU:n yhteiset toimet liittyen muuttoliikkeisiin, ihmissalakuljetukseen, hybridivaikuttamiseen ovat avainasemassa näiden tilanteiden ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa, Ohisalo linjasi.

Ohisalo muistutti, että hybridivaikuttamisen tavoite on aiheuttaa hajaannusta ja poikkeamista tavanomaisista toimintatavoista.

– Keinoa käyttäville ei pidä antaa kuvaa, että vaikuttamiseen taivutaan. Siksi yhtenäisempi EU ja yhteisten ratkaisujen löytäminen on vastaus, ei eri suuntiin vetäminen, Ohisalo korosti.

Ohisalon mukaan Suomessa on varauduttu laajamittaiseen maahantuloon monin tavoin.

– Tämän varautumisen perustana ovat kv-sopimukset ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojeleminen muun muassa tällaiselta hyväksikäytöltä, Ohisalo kirjoitti jo eilen Twitterissä.

Voit keskustella tästä artikkelista 10.11.2021 klo 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Haavisto tilanteesta Puolan rajalla: Suomi voisi sulkea rajansa väliaikaisesti hybridiuhkan vuoksi

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Valko-Venäjän ja Puolan rajan pakolaisselkkauksessa on suuri riski konfliktiin

Siirtolaiskriisi kuumenee Puolassa – Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa

Suosittelemme sinulle