Hyppää sisältöön

Kalajoen valtavan metsäpalon syynä huolimattomuus? – Epäilty on kiistänyt osallisuutensa

Tuli tuhosi lähes 230 hehtaaria metsää heinä–elokuussa.

Palanutta metsää.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
STT,
Sari Möller,
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Esitutkinta Kalajoella kesällä riehuneesta metsäpalosta on valmistunut. Palon epäillään saaneen alkunsa huolimattomuudesta.

Palo syttyi Mutkalammin tuulipuiston työmaalla, Susinevan suoalueella.

– Yhtä ihmistä epäillään yleisvaaran tuottamuksesta. Poliisi ei epäile teon olleen tahallinen, vaan kyseessä on huolimattomuus, tutkinnanjohtajana toimiva rikosylikomisario Ilkka Piispanen sanoo.

Epäilty on kiistänyt osallisuutensa asiaan. Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

– Jos syyte nousee, siinä on erittäin suuret taloudelliset seuraamukset. Siksikään poliisi ei millään muotoa halua leimata ketään yhtään enempää, Piispanen sanoo.

Yli kaksi viikkoa riehuneessa palossa tuhoutui heinä-elokuussa 227 hehtaaria metsää Raution kylässä. Suurin osa palaneesta metsästä oli Kalajoen seurakunnan.

Seurakunta suunnittelee suuren metsäpaloalueen suojelemista.

Alustava suunnitelma on suojella 140 hehtaaria kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Loppu paloalueesta jäisi metsätalouskäyttöön.

Palo oli tämän vuosikymmenen toiseksi suurin Suomessa.

Työmaa-alue monenlaisessa käytössä

Tuulipuistoa rakentavan ranskalaisen Neoen-energiayhtiön Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen kertoo STT:lle, ettei tiedä asiasta sen enempää kuin mitä poliisitiedotteessa kerrottiin.

– Olemme tehneet poliisin kanssa yhteistyötä, kun tutkinta alkoi, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista, eikä meihin ole oltu poliisin taholta yhteydessä. En myöskään tiedä, kuka asiassa epäilty henkilö on, Loikkanen sanoo.

Hän korostaa, että tuulipuiston alue on hyvin suuri, noin 5 000 hehtaaria.

– Alueella tehdään hyvin pistemäisesti töitä jossakin osassa ja muuten se on monenlaisessa muussakin käytössä. Aluetta ei ole mitenkään aidattu ja sinne on myös tehty tieverkosto, joka on yleisessä käytössä ja jota ihmiset käyttävät esimerkiksi, kun menevät tonteilleen, Loikkanen sanoo.

Lue myös: Pelastusopisto selvittää, miten Kalajoen suurpalo levisi ja lopulta sammutettiin – tutkimus valmiiksi ennen seuraavaa maastopalokautta

Viime kesänä Kalajoella palanut valtava metsäpaloalue ehkä suojellaan osittain – nokeentuneet puut tarjoaisivat hyvät olosuhteet monille eliölajeille

Suosittelemme sinulle