Hyppää sisältöön

Haavisto tilanteesta Puolan rajalla: Suomi voisi sulkea rajansa väliaikaisesti hybridiuhkan vuoksi

Valko-Venäjän Puolan vastaiselle rajalle on kerääntynyt maanantaista suuria määriä siirtolaisia. Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille.

Suomen ulkoministerin Pekka Haavisto tapasi Latvian ulkoministerin Edgars Rinkēvičsin tiistaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston mukaan Valko-Venäjän on itse huolehdittava pakolaisista, jotka se tuo maahansa eikä se voi työntää heitä muihin maihin rajojensa yli.

Suomella on hänen mukaansa olemassa lainsäädäntöä hybridiuhkan varalle, jonka avulla raja voidaan tarvittaessa sulkea väliaikaisesti.

  • Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiistaina, että Suomi voisi tarvittaessa puolustaa rajojaan. Lue lisää täältä.

Puolan rajan tilanne nousi esiin ulkoministeri Haaviston ja Latvian ulkoministerin Edgars Rinkēvičsin tiedostutilaisuudessa Helsingissä.

Valko-Venäjän Puolan vastaiselle rajalle on kerääntynyt eilisestä alkaen suuria määriä siirtolaisia.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille. Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti.

Haaviston mukaan Suomi ja EU pitävät Valko-Venäjän toimintaa tuomittavana.

– Tämä on hybriditoimintaa ja sitä vastaan on toimittava yhdessä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaatii maanantaina jäsenmaita asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Haaviston mukaan EU:n uusi pakotepaketti tarttuu kauttakulkuun eli kohdistaa toimia niihin lentoyhtiöihin ja maihin, jotka siirtolaisia tuovat Valko-Venäjälle.

Haavisto sanoi myös, että Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin toimintaa pitää vahvistaa.

Myös Latvialla tilanteita Valko-Venäjän rajalla

Latvian ulkoministerin Edgars Rinkēvičs kommentoi myös tilannetta Latvian ja Valko-Venäjän välisellä rajalla.

– Tilanne on kireä, mutta vakaa, kertoi Rinkēvičs.

Latvia julisti elokuussa hätätilan, jotta siirtolaisia voidaan rajalla käännyttää takaisin Valko-Venäjälle. Elokuussa siirtolaisten määrä Latvian ja Valko-Venäjän rajalla ei ollut yhtä suuri kuin

Latvian ulkoministerin mukaan tilannetta seurataan, kuten myös tilannetta Puolan rajalla.

Hän painotti muiden maiden tukea asiassa. Rinkēvičsin mukaan EU:n pakopaketti suunnataan ihmiskauppaa ja sitä mahdolliseksi tekeviä lentoyhtiöitä vastaan.

Latvian ulkoministeri oli sitä mieltä, että rajakysymyksiin pitää palata yhdessä, sillä nyt maiden on vaikea turvata rajaa.

– Tilanteet rajalla tulisi ratkaista pian, sillä sää muuttuu koko ajan kylmemmäksi. Myös Lukašenkalle tulisi antaa selkeä viesti, sanoi Rinkēvičs.

Lue lisää:

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Suosittelemme sinulle