Hyppää sisältöön

He ovat Kanta-Hämeen kovatuloisimmat – kärjessä Suomen Telakoneen myynyt Matti Rautionmaa 3,7 miljoonan euron tuloilla

Yle julkaisee veropäivänä Suomen tuhannen suurituloisimman nimet. Kerromme tässä jutussa, keitä ovat Kanta-Hämeessä 2020 eniten tienanneet.

Naishenkilö verotoimistossa käyttämässä tietokonetta, jonka vihreällä näytöllä näkyy verohallinnon logo.
Viime vuoden verotiedot julkaistiin tänään. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Lauri Rautavuori,
Nina Keski-Korpela

Verottajan tietojen mukaan kovatuloisin kantahämäläinen oli viime vuonna Matti Rautionmaa. Hän tienasi yhteensä vajaat 3,7 miljoonaa euroa, joista pääomatuloa oli 3,4 miljoonaa. Rautionmaa maksoi myös eniten veroja, noin 1,3 miljoonaa euroa.

Rautionmaa myi viime vuonna Suomen Telakone oy:n, humppilalaisen maansiirtokoneita myyvän yrityksen. Yhtiön liikevaihto oli myyntivuonna 22 miljoonaa euroa.

Toiseksi eniten ansaitsi Katisten Kartanon Lars Jakob Erik Krogius 1,8 miljoonan euron tuloilla. Hänen tulonsa koostuvat pääosin pääomatuloista, joita oli yli 1,7 miljoonaa euroa. Hän maksoi veroa 33,7 prosenttia eli 593 045 euroa.

Kolmanneksi kovimmat ansiot olivat Ilkka Brotheruksella. Hänen yhteistulonsa olivat hieman alle 1,7 miljoonaa euroa, joista pääomatuloa 1,6 miljoonaa. Veroja Brotherus maksoi vajaat 600 000 euroa.

Hausjärveläinen Brotherus oli edellisvuonna koko maan suurituloisin 65,9 miljoonan euron tuloilla. Hän on Kiinaan myydyn urheiluvälineyhtiö Amer Sportsin entinen suuromistaja.

Neljänneksi eniten tienasi Kirsi Carita Taipale, yhteensä vajaat 1,4 miljoonaa euroa. Tuloista vain 7 446 euroa oli ansiotuloa, loput pääomatuloa. Veroja meni maksuun 33,9 prosenttia eli 463 046 euroa.

Listan viidenneksi yltää Teuvo Rintamäki, joka on hämeenlinnalaisen Holiday Brokers oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Rintamäen tulot olivat yli 1,3 miljoonaa euroa, joista ansiotuloja alle 90 000 euroa. Veroja hän maksoi liki puoli miljoonaa euroa.

Kuudentena maakunnan tulokärjessä on Markus Juhana Ventola hieman alle 1,3 miljoonan euron tuloilla. Summasta yli 1,2 miljoonaa euroa on pääomatuloa. Veroja hän maksoi 444 218 euroa.

Seitsemäs ja näillä tiedoin viimeinen yli miljoonatulot ylittävä kantahämäläinen on Marko Hiltunen. Hän tienasi yhteensä reilut 1,2 miljoonaa euroa, joista 1,1 miljoonaa pääomatuloina. Verottajan kassaa Hiltunen kerrytti hieman yli 400 000 eurolla.

Marko Hiltunen on yksi niistä kantahämäläisistä, jotka pyysivät verottajalta tietojensa poistoa medialle toimitettavasta listasta. Yle kuitenkin selvitti Hiltusen tulot, sillä nimien poistoa vaatineiden lista on julkinen.

2 300 pyysi verotietojensa poistoa

Viime vuoden verotiedot julkaistiin keskiviikkoaamuna. Katso Suomen tuhat suurituloisinta ja Kanta-Hämeen 30 eniten tienannutta Ylen verokoneesta.

Lista voi vielä muuttua. Osa suomalaisista on pyytänyt nimensä poistamista medialle koottavalta listalta. Yle pyrkii selvittämään myös heidän nimitietojaan asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Tänä vuonna noin 2 300 ihmistä on pyytänyt tietojensa poistoa medialle toimitettavalta listalta. Heistä kantahämäläisiä on muutamia kymmeniä. Myös nimensä poistoa vaatineiden lista on julkinen. Yle käy näitä nimiä läpi ja täydentää tuhannen suurituloisimman listaa päivän mittaan.

Esimerkiksi vuosi sitten suurituloisimpien kymmenen kärjestä puolet nousi medialle toimitetun listan ulkopuolelta, heidän joukossaan myös kärkeen noussut yritysjohtaja ja suursijoittaja Ilkka Brotherus.

Yhteisöverojen osalta maakunnan suurin maksaja on teollisuustarvikeyhtiö Würth Riihimäellä. Se maksoi lähes 16 miljoonaa euroa veroja vajaan 79 miljoonan euron tuloistaan.

Tästä jutusta näet, mikä yritys maksaa muhkeimman veropotin kunnassasi.

Lue myös:

Seuraa täältä veropäivän etenemistä – kovatuloisimmat somevaikuttajat tienasivat jopa yli 200 000 euroa

Toimittajalta: Tulotietojen piilottaminen julkisuudelta vaikeutui – Yle etsii jälleen puuttuvat suurituloiset listalleen

Pahimmat pelot eivät toteutuneet: Valtion kassaan kilahti veroja koronavuonna lähes entiseen tahtiin – osakesijoittajat ja yrittäjät pärjäsivät

Verotiedot julki: Kanta-Hämeen kovatuloisinten joukossa valtakunnan kärki, 76 halusi piilottaa tietonsa

Kovia pääomatuloja ja kovia palkkatuloja Kanta-Hämeessä 2018

Juttua korjattu 10.11.2021 klo 08.32: Suomen Telakone myy maansiirtokoneita, ei valmista niitä, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Suosittelemme sinulle