Hyppää sisältöön

Reino Poutiaisen, 9, piirtämä Föri koristaa Turun uusinta julkista vessaa: "Koitin hahmotella sen aika hyvännäköiseksi"

Turkulaisia palvelee pian kuusi julkista vessaa. Kaupunki haluaa jatkossa osallistaa lapsia yhteisiin hankkeisiin muutenkin kuin piirustuskilpailuilla.

Topeliuksen koulun 4 B-luokan oppilaan, Reino Poutiaisen Föri-piirros koristaa uuden vessan ulkoseinää. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Jouni Koutonen

Turun kaupungin uusin yleinen WC avautuu marraskuun aikana Läntiselle Rantakadulle Förin viereen. Kyseessä on kaupungin kuudes julkinen, maksuton vessa. Konttirakennuksessa on myös kaupunkilautta Förin kuljettajien sosiaalitilat.

Yleisölle käymälä avautuu, kunhan vielä muutamia teknisiä yksityiskohtia saadaan koteloitua turvaan ilkivallalta.

Vessan julkisivun koristamiseksi järjestettiin koululaisille piirustuskilpailu.

Kilpailun voitti Topeliuksen koulun 4 B-luokan oppilas Reino Poutiainen. Hän kertoo piirtäneensä Föriä esittävän voittajakuvan pääosin ulkomuistista.

– Mietin, mitä merellä päin näkyy, ja koitin hahmotella sen aika hyvännäköiseksi. Kerran menin sillalle katsomaan, mutta muuten piirsin ulkomuistista. Sitten siitä tuli tuommoinen, toteaa nuori taiteilija.

Yli satavuotias kaupunkilautta Föri piirroksessa ja luonnossa. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

9-vuotias Poutiainen ei tarkkaan muista, kuinka kauan teoksen tekemiseen kului aikaa, ehkä kolmesta viiteen tuntiin. Kilpailuun osallistuminen tuntui kutkuttavalta – voitosta puhumattakaan.

– Kun opettaja toi piirrokseni luokan eteen, tuntui se todella jännittävältä ja hienolta. Yksi kaveri kyllä jo jutteli mulle, että sä voitat, se on niin hieno.

Reino Poutiainen ehti avajaistilaisuudessa hieman tutustua uuteen vessaan, jonka ulkoseinää hänen piirroksensa koristaa.

– Näyttää todella hienolta, kyllä se ainakin tähän sopii, arvioi hän kaupungin uusinta julkista käymälää.

Piirustuskilpailun voitto toi Reino Poutiaisen luokan retkikassaan 200 euron pesämunan kaupungilta.

Turku haluaa osallistaa lapsia päätöksentekoon

Förin vessan avannut Turun apulaispormestari Pia Elo (sd.) on tyytyväinen, että koululaiset osallistuivat innokkaasti piirustuskilpailuun. Hän myöntää, että taidehankinta oli kaupungillle halvimmasta päästä eikä prosenttiperiaatteen raamit ehkä aivan täyttyneet tällä kertaa.

– Se on hieno työ, ja sopii hyvin paikkaansa. Taiteellisesti taidokas, arvioi Elo teosta tuoreeltaan.

Kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestarin mukaan lapsia halutaan entistä enemmän mukaan osallistumaan Turun kaupungin päätöksentekoon, muutenkin kuin taiteilemalla.

– Toivottavasti jatkossa osaamme osallistaa lapsia paremmin kaupungin ja kaupunkikuvan kehittämiseen erilaisin tavoin. Että osaamme ottaa huomioon, että lapset ovat kuntalaisryhmä, ja meidän täytyy myös heitä kuunnella, että millainen on hyvä Turku.

Sisältä uusi WC on avara ja esteetön. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Yleisen käymälän avaaminen oli apulaispormestari Pia Elollekin epätavallinen virkatehtävä.

– Sinällään tämä oli jotain täysin uutta. Mutta kyllähän tämä hienolta tuntuu, varsinkin kun on tällainen yhteisprojekti, jossa on kaupungin eri toimijat, mutta ennen kaikkea osallistettu vielä lapset mukaan.

Elon mukaan käymälän sijoituspaikka Aurajoen alajuoksulla palvelee myös matkailijoita, ja parantaa alueen viihtyisyyttä.

Vessan sisätilojen hygieniaan panostetaan uudenlaisella teknologialla, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan.

– Kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa fotonidesinfiointia yleisövessassa ja toivomme tietysti hyviä tuloksia, kertoo valvontainsinööri Kirsi Kuisma kaupungin kunnossapitoyksiköstä.

Fotonidesinfiointi on kustannustehokas ja kemikaaliton tapa tilojen desinfiointiin. Menetelmä perustuu sairaaloissa ja kouluissa jo pitkään käytettyyn tekniikkaan, jossa hyödynnetään nanopinnoitetta sekä sinisen LED-desinfiointivalon yhteisvaikutusta.

Suojapinnoite pidentää pintojen käyttöikää ja helpottaa niiden puhdistamista. Sininen valo tuhoaa bakteereita, viruksia, homeitiöitä sekä hajuhaittoja aiheuttavia orgaanisia yhdisteitä.

Kaupungin yleisövessat ovat maksuttomia ja niitä voi käyttää talvella klo 7–23 (1. lokakuuta–30. huhtikuuta) ja kesällä klo 7–02 (1. toukokuuta–30. syyskuuta).

Korjattu 9.11. kello 17.46 tieto käymälän avautumisesta. sen on tarkoitus tapahtua marraskuun aikana.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 10.11. kello 23.

Suosittelemme sinulle