Hyppää sisältöön

Olympialaisten alppihiihtoa uhkaa pula luonnonlumesta – "Nämä kisat saattavat olla kestämättömimmät talviolympialaiset koskaan"

Yanqingin alppihiihtokeskus nielee jopa 185 miljoonaa litraa vettä, jos rinteet pitää rakentaa lumitykeillä keinolumesta.

Pekingin olympialaisten alppihiihto lasketaan Yanqingin alppihiihtokeskuksessa.
Pekingin olympialaisten alppihiihto lasketaan Yanqingin alppihiihtokeskuksessa. Kuva: Shutterstock/All Over Press
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekingin ensi helmikuussa järjestettäviä talviolympialaisia uhkaa pula luonnonlumesta. Asiantuntijoiden mukaan järjestäjät joutuvat turvautumaan keinolumeen varsinkin Yanqingin alppihiihtokeskuksessa.

– Nämä kisat saattavat olla kestämättömimmät talviolympialaiset koskaan, sillä näillä vuorilla ei ole käytännöllisesti katsoen lainkaan lunta, professori Carmen de Jong Strasbourgin yliopistosta arvioi tilannetta Inside the Games -sivustolla.

Tilastodatan mukaan Yanqingin alueella satoi tänä vuonna tammi-maaliskuun aikana lunta vain kaksi senttiä. Se tarkoittaa, että järjestäjät saattavat joutua käyttämään jopa 185 miljoonaa litraa vettä keinolumen valmistamiseksi. Luku on jyrkässä ristiriidassa YK:n, Kansainvälisen olympiakomitean ja Kansainvälisen hiihtoliiton tuoreimpien ilmasto- ja ympäristölinjausten kanssa.

Yanqingissa vesi johdetaan tekoaltaasta putkistoa pitkin kisa-alueelle, jossa noin 200 lumitykkiä on valmiina puhaltamaan lunta rinteisiin.

Keinolunta tarvittu myös edellisissä kisoissa

Keinolumeen on turvauduttu mittavasti myös edellisissä talvikisoissa 2010 Vancouverissa, 2014 Sotshissa ja 2018 Pyeongchangissa. Edellisissä talvikisoissa 2018 alppihiihdon kisapaikkojen lumesta vain kymmenen prosenttia oli luonnonlunta.

Pekingin talviolympialaisten alppilajit on tarkoitus järjestää 6.–19. helmikuuta. Alppihiihdon kilpailupaikka Yanqing sijaitsee hieman yli 70 kilometriä Pekingistä luoteeseen. Alueella järjestetään myös olympialaisten kelkkailukilpailut.

Pekingin ja Yanqingin väliä liikennöidään luotijunalla.

Lue myös:

Pekingin olosuhteet huolestuttavat Roger Talermoa: "En olisi vienyt tässä ajassa talvikisoja sinne"

Kiina säilyttää sittenkin paikkansa Pekingin olympiajääkiekossa – joukkue mukana miehissä ja naisissa

Suomalaisvalmentaja on elänyt Kiinassa eristyksissä yli vuoden – Tomi Rantamäki suostuu rajusti rajoitettuun arkeen olympiaunelman takia

Suosittelemme