Hyppää sisältöön

Miki Kuusi ja muut omistajat myyvät kotiinkuljetuksistaan tunnetun Woltin ulkomaille Suomen kaikkien aikojen yritysmyynnillä

Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Yhdysvaltalainen ruokakuljetuksiin erikoistunut Doordash maksaa kauppahinnan osakkeillaan.

Woltin fillarilähetti.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Markus Heikkilä

Suomalainen teknologiayhtiö Wolt vaihtaa omistajaa. Yhtiön ostaa yhdysvaltalainen Doordash, joka toimii samalla ruoan tilaus- ja toimituspalvelualalla kuin Wolt. Kauppahinnaksi on tulossa noin seitsemän miljardia euroa, Wolt kertoo tiedotteessaan.

Woltin mukaan yhtiöt jatkavat itsenäisinä toimijoina kaupan toteutumiseen asti. Kaupan jälkeen Wolt jatkaa toimintaansa nykyisellä nimellään ja tuotteellaan. Woltin asiakkaiden, kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta palvelu jatkaa niin ikään entiseen tapaan.

– Meillä on mahdollisuus rakentaa globaali alusta paikalliselle kaupalle internetin aikakaudella, sanoo Doordashin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Tony Xu Doordashin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Xun mukaan kauppa mahdollistaa Doordashin kansainvälisen kasvun kiihdyttämisen samalla, kun yhtiö keskittyy Yhdysvaltojen markkinoihin. Wolt toimii tällä hetkellä 23 maassa, ja yrityksellä on yli 4 000 työntekijää.

Wolt pysyy Suomessa

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi jatkaa Woltin johdossa ja siirtyy samalla Doordashin johtoryhmään kaupan toteutuessa. Hänestä tulee lisäksi yhtiön kansainvälisen liiketoiminnan vetäjä. Woltin pääkonttori pysyy Helsingissä, ja siitä tulee samalla koko Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan keskus.

– Meillä on ollut vuosien varrella monta mahdollisuutta yhdistyä alan eri toimijoiden kanssa, mutta olemme aina lopulta päättäneet jatkaa omaa polkuamme eteenpäin. Keskusteluissa Doordashin kanssa näimme ensimmäistä kertaa, että tässä on aidosti mahdollisuus tehdä jotain kansainvälisesti ainutkertaista. Kaupan seurauksena Wolt saa käyttöönsä ennenkuulumattomat resurssit jatkaa laajentumista ja kehittää yhä parempaa palvelua, minkä arvoa ei pidä aliarvioida tämän kaltaisella todella kilpaillulla toimialalla,Kuusi sanoo tiedotteessa.

Woltin aineeton omaisuus, tuotekehitys ja kotipaikka sekä yhteisöverovelvollisuus säilyvät myös kaupan jälkeen Suomessa.

– Woltin yli 4 000 työntekijän, yli 15 miljoonan asiakkaan, 135 000 lähetin ja 60 000 kauppiaan elämä jatkuu kaupan jälkeen ennallaan, Kuusi sanoo.

Kaupan saattaminen loppuun edellyttää tavanomaisten kauppaehtojen toteutumista sekä tiettyjä viranomaisten hyväksyntöjä eri maissa. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Doordash maksaa kauppahinnan osakkeillaan.

Wolt arvioi, että kaupasta maksetaan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta, kun kaupassa vaihdetut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Suomen suurin yritysmyynti

Wolt-kauppa julkistettiin Suomen aikaa myöhään tiistai-iltana Doordashin tulosjulkistuksen yhteydessä. Kauppahinta on suomalaisessa mittakaavassa varsin suuri.

Helsingin Sanomat kokosi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) Suomen suurimpia yrityskauppoja. HS:n mukaan tuohon mennessä suurin yritysmyynti Suomesta on ollut Nokian matkapuhelin- ja palveluliiketoiminnan siirtyminen vuonna Microsoftille 5,4 miljardin euron kaupassa. Wolt-kaupan taakse jää myös Sampo-pankin myynti Danske Bankille vuonna 2006, jolla oli hintaa 4,05 miljardia euroa. Nykyrahassa mitattuna Sampo-pankki kaupattiin noin viiden miljardin hintaan.

Vastaavasti suurin osto on edelleen Nokian nimissä. Nokia osti ranskalaisen Alcatel-Lucent-tietoliikenneyhtiön 15,6 miljardin euron hintaan vuonna 2015.

Woltilta odotetaan työaikakirjanpidon pitämistä

Wolt on ollut alkukuusta otsikoissa, kun Työsuojeluviranomainen totesi reilu viikko sitten, että ruokakuljetusyhtiö Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja että heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa.

Päätöksessä määrättiin, että Woltin pitää 14 päivän sisällä ryhtyä toimenpiteisiin työaikakirjanpidon pitämiseksi tai tekemään toimenpiteistä selvitys työsuojeluviranomaiselle.

Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen, ja näin Wolt myös aikoi tehdä.

Woltin perustajiin kuuluvan Juhani Mykkäsen mukaan läheteistä yli 70 prosenttia on sitä mieltä, että yrittäjyyden vapaus on heille tärkeämpää kuin työsuhteen turva.

Päätös oli Woltissa odotettu.

– Avi on pyytänyt työneuvoston lausuntoa asiasta, jotta jokin taho sanoisi mitä tästä pitää ajatella. Olisi ollut erikoista jos Avi olisi muuttanut kantaansa siitä matkan varrella, Mykkänen sanoi.

Työneuvoston vuosi sitten antaman lausunnon mukaan Woltin lähettien kuuluisi olla työsuhteessa.

Lue myös:

Wolt-kuskeista voi tulla yrittäjien sijaan työntekijöitä – tästä helposta jutusta näet, mitä se tarkoittaa hintojen kannalta(1.11.)

Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa, katsoo aluehallintovirasto – Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen(1.11.)

Wolt, Supercell ja 98 muuta startupia perustivat etujärjestön – lupaavat tarttua myös työntekijöiden huonoon kohteluun(6.10.)

Suosittelemme sinulle