Hyppää sisältöön

Sadat suomalaiset haluavat tehdä elokuvaa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä – pääosiin on jo kiinnitetty ammattilaisia

Uutta elokuvaa tähdittää muun muassa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Työryhmä julkistaa pääosanäyttelijöitä maanantaina Lapualla.

Lapua 1976 -elokuvaan on kiinnitetty muun muassa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, joka esittää tehtaanjohtajaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lapua 1976 -elokuva on herättänyt suurta kiinnostusta.

Työryhmä on vastaanottanut elokuvanteosta kiinnostuneilta satoja hakemuksia sen jälkeen, kun elokuvan aikaisempaa laajemmat suunnitelmat julkistettiin keväällä.

– Hakemusten määrä taisi nousta lähelle tuhatta, elokuvan toinen tuottaja Mikko Jokipii ynnää.

Hakijoiden ikähaitari on vaihdellut alle kymmenvuotiaista lähes 90-vuotiaisiin.

– Osa hakijoista karsiutuu siksi, että elokuvassa ei juurikaan ole lapsi- ja teinirooleja, eikä myöskään kovin iäkkäiden rooleja, Jokipii jatkaa.

Jokipiin mukaan hakemuksia on tullut eri puolilta Suomea. Vahvan pohjan elokuvanteolle muodostaa se, että pelkästään Etelä-Pohjanmaalla on paljon harrastajanäyttelijöitä.

Työryhmä tutustuu 400 henkilöön

Elokuvassa tulee olemaan muun muassa kaksi suurta joukkokohtausta, joihin tarvitaan paljon tekijöitä.

Pääroolien lisäksi elokuvassa on parisenkymmentä pienehköä, replikoivaa roolia.

Työryhmä on jo kerran tavannut elokuvasta kiinnostuneita Tampereella, mutta lauantaina 20. marraskuuta on iso tilaisuus Seinäjoen Rytmikorjaamolla.

Tutustumistilaisuuteen on kutsuttu noin 400 hakemuksensa jättänyttä.

– Rytmikorjaamolla meillä toimii kolme eri pistettä, joissa sivurooleihin ja avustaviin rooleihin hakevat käyvät esittäytymässä elokuvan työryhmälle, Mikko Jokipii selvittää.

Onnettomuudessa loukkaantuneet kuljetettiin hoitoon Toni Kurkimäen (vas.) ja Mikko Jokipiin taustalla näkyvään, Seinäjoen silloiseen keskussairaalaan. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Pääosanäyttelijöitä julki maanantaina

Elokuvan työryhmä julkistaa ensi maanantaina Lapualla pääosaroolien esittäjiä. Pääroolit sekä kuvaus, lavastus ja valaistus on uskottu ammattilaisille.

– Meillä on tässä vaiheessa toistakymmentä kiinnitystä tehty pääasiassa ammattilaisten kanssa, kertoo lapualaislähtöinen elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin nimi on jo kerrottu.

– Björkmanin rooli tehtaanjohtajana on merkittävä ja dramaattisessa mielessä hyvin haastava, Kurkimäki jatkaa.

Lyhytelokuvasta jo seitsemän vuotta

Lapua 1976 -elokuvan on käsikirjoittanut Toni Kurkimäen alkuperäistarinan pohjalta Tuukka Haapamäki.

Pohjalainen tuotantoyhtiö Mr Orange Films julkisti jo vuonna 2014 lyhytelokuvan Huhtikuu. Sen tapahtumat kertoivat siitä huhtikuisesta aamusta vuonna 1976, jolloin Lapuan patruunatehdas räjähti ennen aamukahdeksaa.

Lyhytelokuvalla Toni Kurkimäki ja tuottaja Pekka Pohjoispää tunnustelivat, onko aika vielä kypsä elokuvalle koko kansakuntaa traumatisoineesta tapahtumasta. Palaute oli pitkän elokuvan tekoon kannustavaa.

Tekijät ovat haastatelleet vuosien ajan onnettomuuden kokeneita ihmisiä. Lapua 1976 -elokuva kertoo kuitenkin fiktiivisen tarinan ihmisistä, joita onnettomuus koskettaa.

Pelastusmiehet istuvat patruunalaatikoilla Lapuan patruunatehtaan räjähdyspaikalla. Kuva: Kalle Kultala

Puolen miljoonan rahoitusta juostaan kasaan

Elokuvaa tuotetaan puolen miljoonan euron budjetilla, ja rahoitusta haetaan muun muassa yrityksiltä.

Mikko Jokipii arvioi, että varainkeruu pääsee alkamaan täydellä teholla lähiaikoina, kun lähestytään kuvauksia ja elokuvan tekijäjoukko ja tapahtumapaikat alkavat olla tiedossa.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto tuki keväällä elokuvaa 30 000 euron avustuksella. Sen turvin aloitettiin esituotanto.

"Tekisi mieli päästä jo kuvaamaan"

Kuvausten on määrä alkaa keväällä 2022 ja elokuvan pitäisi olla valmis vuoden 2023 aikana.

– Tunnelma on odottavainen. Tekisi mieli päästä jo kuvaamaan. Meillä on erittäin osaava porukka lähdössä tekemään tätä elokuvaa, ohjaaja Toni Kurkimäki kuvaa.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on Suomen rauhanajan tuhoisimpia onnettomuuksia. Huhtikuussa 1976 tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 40 henkilöä, pääasiassa naisia. Loukkaantuneita oli yli sata.

Peräti 66 lasta menetti onnettomuudessa yhden tai molemmat vanhempansa ja 30 ihmistä jäi leskeksi.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 11. marraskuuta 2021 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan elokuvan kuvaukset alkamassa ensi keväänä – "Elokuvassa on asioita, joita ei ole ennen ollut julkisuudessa"

Elokuva patruunatehtaan räjähdyksestä työn alla – syksy näyttää suuntaa toteutumiselle

Suosittelemme sinulle