Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Wolt-kauppa tuo verojen jättipotin, yli 600 miljoonaa euroa – Saarikko toimitusjohtajan sähköpostista: "Se teki minuun suuren vaikutuksen"

Suomalaiset poliitikot ovat ottaneet uutisen suuresta Wolt-kaupasta riemulla vastaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoo liikkuttuneensa toimitusjohtajan Miki Kuusen lähettämästä sähköpostista.

WOLT ruokakuljettajia Aleksanterinkadulla.
Useat poliitikot pitävät Woltin yrityskauppaa onnistuneena. Kuva: Matti Myller / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Uutinen suomalaisen kotiinkuljetuksia järjestävän Wolt-yhtiön noin seitsemän miljardin suuruisesta yrityskaupasta on saanut päivän aikana onnitteluja osakseen suomalaisilta poliitikoilta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo liikuttuneensa teknologiayhtiö Woltin toimitusjohtajan Miki Kuusen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen edustajille lähettämästä sähköpostista. Sähköpostissaan Kuusi kiitti Suomea siitä, mitä hän on maalta saanut, ja kertoi haluavansa pitää yrityksellä ison roolin Suomessa.

– Se viesti kertoi minulle siitä, että ihmiset menestyksen keskellä ymmärtävät, mitä olemme tältä maalta itse kukin saaneet. Se teki minuun suuren vaikutuksen, Saarikko kertoi toimittajille saapuessaan Säätytalolle hallituksen koronaneuvotteluihin.

Saarikon mukaan yrityskauppa on iso signaali suomalaisen osaamisen merkityksestä.

– Wolt on ollut rohkea ja sitkeä yritysidea, joka lähti lentoon. Kaikille alustatalouden yrittäjille ei ensimmäisellä kerralla eikä toisellakaan kerralla käy niin, Saarikko luonnehti.

Saarikko tapasi keskiviikkona yhdessä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa Kuusta ja Woltin toista perustajahahmoa Juhana Mykkästä valtiovarainministeriössä. Saarikko kutsui Woltin edustajat valtiovarainministeriöön saatuaan Miki Kuusen sähköpostin tiistai-iltana.

Wolt kertoi myöhään tiistai-iltana, että yhtiö myydään sen yhdysvaltalaiselle kilpailijalle Doordashille.

Yrityskauppa keräsi onnitteluja sosiaalisessa mediassa

Uutinen yrityskaupoista herätti tuoreeltaan positiivisia reaktioita sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) onnitteli Woltia muhkeista kaupoista ja saavutuksesta Twitterissä.

– Huikeaa, suomalainen teknologiayhtiö Wolt myydään noin seitsemällä miljardilla eurolla! Paljon onnea Miki Kuusi ja koko porukka!

ElinkeinoministeriMika Lintilän (kesk.) on niin ikään riemuitsi suomalaisen osaamisen menestymisestä maailmalla.

– Woltin yrityskaupat kertoo suomalaisesta start up-hengestä ja osoittaa, että ahkeruudella voi menestyä. Onnea Miki Kuusi ja koko Wolt-yhteisö!

Wolt on itse arvioinut kaupasta maksettavan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta, kun kaupassa vaihdetut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Kauppa poikii paljon hyvää suomalaiselle yhteiskunnalle

Radion Ykkössaamussa vieraillut Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas arvioi, että miljardikauppa on loogista jatkumoa Woltin yritystarinaan.

– Oli ehkä luonteva polku Woltin kehityskulussa, että se päätyy osaksi isompaa. Näin useimmille Suomesta kasvavaan lähteville teknologiayrityksille käy.

EVA:n uusi (14.2. 2019) johtaja Emilia Kullas.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kullaksen mukaan kauppa voi poikia paljon hyvää suomalaiselle yhteiskunnalle.

– Olennaisempaa kuin se, onko Miki Kuusi ensi vuonna verotilastojen kärjessä on se, mitä kaikkea muuta tästä kaupasta ja yritteliäisyydestä syntyy. Mä olen varma, että siitä syntyy vielä paljon uusia yrityksiä, uutta menestystä Suomelle. Uskon, että Wolt ei jää ainoaksi, vaan kasvuputkessa on tulossa lisää hyviä uutisia. Jos ei ensi vuonna, niin lähivuosina.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen julkisen talouden erikoistutkija Ohto Kanninen etsii Wolt-kauppaan ajallista perspektiiviä Nokian tarinasta.

– Kun Nokia romahti, niin se oli iso menetys ja katastrofi Suomelle. Se tuli samaan aikaan finanssikriisin kanssa. Silloin toivottiin, että raunioista nousisi parempaa, kauniimpaa ja hienompaa, mahdollisesti useita voimakkaita yrityksiä sen sijaan, että meillä on kaikki munat yhdessä korissa, Kanninen sanoo radion Ykkösaamussa.

Kanninen arvioi, että ennustus on toteutunut nyt ainakin osittain.

– Nyt on mainittu Supercell ja Wolt huippuveronmaksajina. Ilmeisesti suomalainen yhteiskunta on sen verran joustava ja moderni ja luova ja rakentava, että se on tuottanut menestystarinoita. Ehkä tätä ennustettiinkin!

Juttua päivitetty 10.11. kello 18.15: Lisätty tiedot Woltin toimitusjohtajan Suomen hallitukselle lähettämästä sähköpostista ja valtiovarainministeri Saarikon kommentit sähköpostista.

Lue myös:

Miki Kuusi ja muut omistajat myyvät kotiinkuljetuksistaan tunnetun Woltin ulkomaille Suomen kaikkien aikojen yritysmyynnillä

Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa, katsoo aluehallintovirasto – Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen

Minuutintarkka toimitusaika on nyt valttia kotiinkuljetuksissa, kun uudet firmat valtaavat Suomea – neljäkin tuntia epätietoista paketin odottelua voi olla liikaa

Suosittelemme