Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan kaupunki lisää yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaa – työhön palkataan laatukoordinaattori

Laatukoordinaattori keskittyy valvontakäynteihin ja valvonnan kehittämiseen.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.
Hämeenlinna vastaa valvontatarpeeseen palkkaamalla laatukoordinaattorin. Onnikoti Omenapuun tapauksessa valvonta ei riittänyt varmistamaan hoivakodin autistisen asukkaan hyvää hoitoa. Kuva: Terhi Liimu / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan kaupunki panostaa jatkossa nykyistä enemmän hoivayksiköiden valvontaan. Kaupunki on päättänyt palkata ensi vuodelle laatukoordinaattorin, jonka työpanosta on tarkoitus kohdentaa erityisesti säännöllisiin valvontakäynteihin sekä valvonnan kehittämiseen. Erityisesti valvotaan yksityisten sosiaalipalvelujen laatua.

Kaupungin tiedotteen mukaan Hämeenlinnassa hoivayksiköiden valvonta on suunnitelmallista. Hoivayksiköt toimivat kuitenkin ympärivuorokautisesti, eikä yksittäisillä valvontakäynneillä pystytä takaamaan laadun toteutumista. Tästä syystä omavalvonnan rooli on jatkossakin merkittävä, ja palveluntuottajan tulee vastata siitä, että palveluiden laatu vastaa valtakunnallisia suosituksia.

Kaupunki ei tiennyt kaikista Onnikoti Omenapuun ongelmista

Hämeenlinnan kaupungilla on tarve lisätä valvontaresurssejaan. Alkuviikosta esitetyssä MOT-ohjelmassa nousi esille Mehiläisen Onnikoti Omenapuu ja siellä tapahtunut kehitysvammaisen pojan epäasiallinen kohtelu. Hämeenlinnan kaupungin mukaan valtaosa MOT:n esille nostamista asioista ei ole ollut kaupungin tiedossa. Hämeen poliisi tekee esiselvitystä, antaako tapaus aihetta esitutkintaan.

Kaupungin tiedotteen mukaan Onnikoti Omenapuuta koskevia epäkohtailmoituksia on viime vuosina tullut kaupungille noin yksi vuodessa. Useimmiten esille on noussut työntekijöiden tyytymättömyys, työilmapiiri, sisäilmaongelmat tai johtajuuteen liittyvät ongelmat.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle