Tampereen yliopistolla käynnistyi syyskuun puolessa välissä 1 100 työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut.
Tampereen yliopiston johdon tavoite on vähentää 215 henkilötyövuotta. Lisäksi suunnitelmissa on 40 henkilön ulkoistaminen Certialle.
Vaihtoehto irtisanomisille
Yliopiston työntekijöiden edustajat jättivät keskiviikkona työnantajalle vaihtoehtoisen suunnitelman rakenteellisesta uudistamisesta. Vuosina 2022–2024 toteutettavaan ohjelmaan esitetään 14 miljoonan euron menovähennyksiä. Lisäksi tarpeen vaatiessa henkilöstön lomautuksilla voisi säästää viisi miljoonaa euroa.
– Hallitun rakenteellisen uudistuksen keskeinen tehtävä on turvata yliopiston ydintoimintojen opetuksen ja tutkimuksen tarvitsema välttämättömän tuki ja siten vahvistaa yliopiston taloudellista pohjaa, työntekijöitä edustavan ryhmän tiedotteessa kerrotaan.
Sen mukaan opetuksen ja tutkimuksen toiminnan varmistamisella voisi kasvattaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavaa rahoitusta ja lisätä tutkimusprojektien ulkopuolista rahoitusta.
Kahdeksankohtaisessa ohjelmassa muun muassa esitetään tukipalveluiden henkilötyövuosien sekä opetuksen ja tutkimuksen henkilötyövuosien suhteuttamista suomalaisten yliopistojen keskimääräiselle tasolle 40,1 prosenttiin.
Olennaisena osana hallittua rakennemuutosta esitetään myös uutta, ydintoimintoja tukevaa organisaatiota, jonka johtamista vahvistettaisiin hallintojohtajan tehtävällä.
– Emme pidä järkevänä, että rehtori mikromanageroi sihteerien työtä. Hallintojohtajan palkkaus olisi järkevää, jotta rehtori voisi keskittyä suurten kuvioiden hallintaan, sanoo yliopistotutkija, pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola.
10. marraskuuta kello 19.02: Certia ei ole ammattikorkeakoulu, kuten uutisessa alun perin kerrottiin.
Lue siheesta lisää:
Tampereen yliopistolla alkavat suuret yt-neuvottelut – lähtöpassit uhkaavat 215 työntekijää
Tampereen yliopiston rehtori avajaisissa: Yliopiston pitää tasapainottaa talouttaan