Hyppää sisältöön
Mielipide
Nuoret

Tuukka Tervosen kolumni: Kiltit lapset eivät ole vaatineet mitään, kiltit lapset eivät ole saaneet mitään

Kiltti nykynuori mieluummin romahtaa työtaakkansa alle kuin opettelee sanomaan ettei ehdi tai jaksa kaikkea, kirjoittaa Tervonen.

Tuukka TervonenVapaa toimittaja

Jo muinaiset roomalaiset sen tiesivät: nuoriso on aina pilalla. Myös antiikin Kreikassa itkettiin taajaan sitä, miten nuoriso on heikkoa eikä kunnioita vanhempiaan.

Näin on ehkä ennen ollutkin, mutta meidän nuorisomme ongelma on nähdäkseni se, että emme ole tarpeeksi pilalla.

Näin oman nuoruuteni valitettavasti lähestyessä auringonlaskuaan yksi asia on pysynyt samana milleniaalien vaihtuessa z-sukupolveen: Olemme kaikki aivan liian kilttejä ja se tekee meistä syvästi onnettomia.

Liika kiltteys näkyy erityisen hyvin esimerkiksi työelämään siirtyneissä, jotka palavat loppuun ennätystahtia. Yksi syy on tietysti työelämän koventuneet vaatimukset, mutta enemmän tai vähemmän rakkaudella kuuliaiseksi kasvatettu nykynuoriso ei myöskään osaa muuta kuin sanoa kiltisti joo joka ikiseen vaatimukseen.

Alati kasvavat eläkemenot maksetaan loppuun palavien nykynuorten palkoista.

Olen joutunut selittämään koko joukolle tuttaviani, että ylitöitä ei tarvitse tehdä monta tuntia palkatta koska muuten tulee syyllinen olo siitä, että ei ole ehtinyt ihan tehdä kaikkea työajan puitteissa. Kiltti nykynuori mieluummin romahtaa työtaakkansa alle kuin opettelee sanomaan ettei ehdi tai jaksa kaikkea.

Olen elävä esimerkki: yritän palautua kolmen vuoden työputkesta lomailemalla, mutta otin tämän kolumnin lisäksi kolme työhommaa loma-ajalle, vaikka suoraan sanoen melkein mieluummin menisin kylpyyn leivänpaahtimen kanssa kuin tekisin mitään tässä uupumuksen tilassa missä “elän”.

Mutta kun pyydettiin, niin teen totta kai.

Ottaen huomioon ilmastokriisin katastrofaalisuuden, pääasiassa nuorten liikkeeksi profiloituneen Elokapinan vaatimukset ilmastohätätilasta ja kansalaisfoorumeista ovat suorastaan hellyttävän kilttejä ja sovinnaisia.

Nykynuoriso on niin kilttiä, että vaikka tiedämme ilmastokriisin pahentuvan koko ajan niin osoitamme mieltäkin nössöimmällä mahdollisella tavalla, istumalla tiellä. Ottaen huomioon ilmastokriisin katastrofaalisuuden, pääasiassa nuorten liikkeeksi profiloituneen Elokapinan vaatimukset ilmastohätätilasta ja kansalaisfoorumeista ovat suorastaan hellyttävän kilttejä ja sovinnaisia.

Elokapinan kiltteilymaratoni on toki myös paljastanut, miten pilalla vanhemmat ikäluokat ovat.

Suurten ikäluokkien edustajat tuntuvat olevan yliedustettuina siinä hieman hysteerisessä joukossa, joka vaatii Elokapinaa laittomaksi, koska yksi ajotie piti hetken kiertää. Nolot ja hyperboliset terrorismivertaukset ovat jälleen tehneet selväksi, mikä se aito ja originelli pullamössösukupolvi on.

Sen pullamössösukupolven vikahan tämä meidän kiltteyskin on. Itsehän he meidät kasvattivat ja siksi Elokapinakin heitä varmaan niin kauhistuttaa, kun tottelevaiset lapsoset kerrankin tekevät jotain, mikä ei oikein sovi heille.

Suuret ikäluokat ovat itse asiassa varmistaneet itselleen aika hyvän systeemin nykynuorison kustannuksella. Sen lisäksi, että heidän vanhat saasteensa pilaavat meidän tulevaisuutemme, boomeriosastolle avokätinen eläkejärjestelmä myös mahdollistaa (siirryt toiseen palveluun) kissanpäivät nykynuorison kustannuksella, joille diili on paljon huonompi.

Alati kasvavat eläkemenot maksetaan loppuun palavien nykynuorten palkoista. Systeemin ylläpidon takia olen tasan varmasti kuollut ennen kuin näen eläkepäiväni, jotka karkaavat yhä kauemmas.

Mitä nykynuoriso tekee tälle? No ei mitään.

Olemme liian kilttejä korjataksemme rikkinäisen eläkejärjestelmämme ja itseasiassa kansanedustajien joukosta löytyy nuorisoa, joka on valmis lappamaan lisää rahaa eläkeläisille meidän sukupolvemme tilannetta pahentaakseen.

Vuosikymmenen opiskelijaliikkeessä pyörittyäni olen todennut, että emme osaa pitää lainkaan puoliamme.

Esimerkiksi pääosin nuorista koostuvat opiskelijat on ajettu entistä ahtaammalle, opintorahaa laskettu, opintoaikaa kiristetty ja vaatimuksia tiukennettu. Sadoista tuhansista koostuvat opiskelijajärjestöt ovat sinä aikana lähinnä saaneet aikaan vain paheksuvia blogipostauksia vaikkapa mellakoiden tai lakkojen sijasta.

SYL hurraa kun puheenjohtaja Annika Nevanpää on päässyt muutaman kerran tänä vuonna telkkariin puhumaan puolestamme, mutta mitäpä se auttaa, kun joka päivä media on täynnä vanhoja puhuvia päitä, jotka puolustavat fossiiliosaston oikeuksia.

Kansleri Otto von Bismarck oli oikeassa aikoinaan sanoessaan: “Kiltit lapset eivät vaadi mitään. Kiltit lapset eivät saa mitään”.

Tuukka Tervonen

Kirjoittaja on ikinuori ikiopiskelija joka yrittää päivästä toiseen olla ilkeämpi.

Kolumnista voi keskustella 8.12. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle