Vuonna 2020 poliisi tietoonsa kaikkiaan 852 viharikosepäilyä, selviää viharikollisuutta koskevasta Poliisiammattikorkeakoulun vuosiraportista. Määrä on hieman vähemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin poliisi kirjasi yhteensä 899 rikosilmoitusta.
Raportin mukaan epäiltyjen viharikosten määrä on ollut laskusuunnassa vuoden 2015 piikin jälkeen, jolloin poliisin tilastoihin kirjattiin kaikkiaan 1 250 rikosilmoitusta. Poliisin tiedotteen mukaan tapausten määrä on palautunut pidemmän aikavälin tasolle.
Yleisin rikoslaji epäillyissä viharikoksissa on edelleen pahoinpitely. Myös sanallisten uhkausten, häirintätapausten ja loukkausten määrä on huomattava.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan laskussa
Erityisesti kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä on laskenut selvästi. Poliisin mukaan ilmoituksia tuli viime vuonna 71, mikä on noin kolmannes vähemmän kuin 105 ilmoitusta vuonna 2019.
Aiempien vuosien tapaan suurin osa viime vuoden viharikosilmoituksista sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä. Poliisi kirjasi tällaisia ilmoituksia yhteensä 646 kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisen vuoden 650 ilmoitusta. Tapauksissa kyse oli yleisimmin pahoinpitelystä.
Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista 12 prosentissa asianomistajana oli romanitaustainen henkilö. Näiden tapausten määrä kasvoi noin kolmanneksella vuodesta 2019. Yleisimmin kyseessä oli kunnianloukkaus.
Baarien sulkeminen näkyy tilastoissa
Vuoden 2020 aikana todennäköisesti ravintolarajoitusten seurauksena baareissa ja anniskeluravintoloissa tapahtuneiden epäiltyjen viharikosten määrä väheni jopa puoleen edellisvuodesta.
Vuosiraportin mukaan kotiympäristössä vietetty aika on saattanut vaikuttaa myös siihen, että naapurien määrä rikoksesta epäiltynä nousi viime vuonna selvästi.
Edelleen yleisimmin epäillyt viharikokset tapahtuvat kuitenkin kadulla, torilla tai vastaavalla ulkoilmapaikalla.
Moni viharikosepäily on jäädä luokittelematta, poliisi uudistamassa viharikosohjeistustaan
Monesti rikosepäilyt luokitellaan viharikokseksi vasta tutkinnan myöhemmässä vaiheessa. Vuosiraportissa viharikoksista määritellyistä tapauksista poliisi on itse luokitellut viharikoksiksi vain noin viidesosan.
Vaikka luokittelu ei ole pakollinen, poliisin ohjeistuksen mukaan kaikki epäillyt viharikokset tulisi luokitella erillisellä viharikoskoodilla, jos asianomistaja tai poliisi pitää tekoa edes osittain viharikoksena.
– Poliisihallitus on valmistelemassa uutta viharikosohjeistusta, joka tulee olemaan aiempaa ohjetta laajempi. Myös sisäministeriö järjestää Osaavat-hankkeen puitteissa poliiseille suunnattuja viharikoskoulutuksia, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenita Rauta.