Hyppää sisältöön

Britannia uhkaa vetäytyä brexit-sopimuksesta, kauppasota vaarana – "Tilanne on kärjistymässä", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo

EU:n ja Britannian neuvottelijat tapaavat perjantaina Lontoossa. Britannia haluaa neuvotella Pohjois-Irlantia koskevan sopimuksen uusiksi. EU on tarjonnut kaupan helpotuksia, mutta brittihallitus on hylännyt myönnytysesitykset.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Ylen Anna Karismon haasttattelussa Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.
Jos Britannia käynnistää brexit-sopimuksen 16. artiklan ja vaatii Pohjois-Irlannin kysymyksen avaamista, EU joutuu puolestaan tekemään "tasapainottavia toimia", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian hallitus uhkaa jälleen pyyhkiä pöytää brexit-sopimuksella.

Se uhkaa laukaista brexit-sopimuksen 16. artiklan, koska se haluaa uudet neuvottelut EU:n kanssa Pohjois-Irlannin kaupankäynnistä.

Sopimuspykälä 16:n mukaan yksipuoliset toimet voi aloittaa, mikäli brexit-sopimus aiheuttaa jommallekummalle osapuolelle kohtuuttomia ongelmia.

– Tilanne on kärjistymässä, ja EU haluaa tämän kärjistymisen välttää, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi torstaina.

EU-puolella on vaikea ymmärtää Britannian motiiveja, koska unioni on jo useasti tullut sitä vastaan ja tinkinyt omista sisämarkkinasäännöistään tilanteen helpottamiseksi. Brittihallitus on hylännyt tykkänään EU:n myönnytykset tähän asti.

Pohjois-Irlannin pöytäkirja on myös olennainen osa koko brexit-sopimusta. Siksi sen avaaminen horjuttaisi koko sopimuksen pohjaa. EU:n puolella ajatellaan, että sopimus ei myöskään mitenkään olennaisesti heikennä Britannian liike-elämän ja teollisuuden intressejä Pohjois-Irlannissa.

Jos Britannia käynnistää artikla 16:n ja avaa neuvottelut Pohjois-Irlannista, käytännössä Britanniasta Pohjois-Irlantiin menevien tavaroiden tarkastukset lopetettaisiin.

Lue täältä lisää: Pieni, mutta rauhaton Pohjois-Irlanti on Britannian ja EU:n välinen avohaava.

Nelikko poseeraa EU-lipun edessä.
Britannian EU-erosta vastaava ministeri David Frost, pääministeri Boris Johnson, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier poseerasivat uuden kauppasopimuksen kunniaksi vuosi sitten joulukuussa. "Tämä on hyvä sopimus koko Euroopalle", sanoi Johnson viime vuonna. ↑ collapse Kuva: AOP

Tuppuraisen mukaan voimassaoleva Pohjois-Irlannin pöytäkirja on tärkeä Irlannin ja Pohjos-Irlannin rajan herkän rauhan säilyttämiseksi.

– Britannian hallitus on toiminut aika uhmakkaasti ja monella tapaa sangen jääräpäisesti, ja se tuntuu lyövän kiilaa myös EU-maiden välille siinä kuitenkaan onnistumatta, Tuppurainen sanoo.

EU-maat vaativat tiukkaa vastausta

Jos Britannia yksipuolisesti vetäytyy sopimuksesta, EU tarttuu vastatoimiin. Keskiviikkona brexit-neuvotteluista vastaava komissaari Maroš Šefčovič taustoitti tilanteesta EU-suurlähettiläitä.

Politico-verkkolehden mukaan maat vaativat komissiolta "tiukkaa" vastausta Britannialle. Jos EU joustaisi pelisäännöissä Britannian kanssa, muut EU:n kauppakumppanimaat kuten Kiina voisivat tulkita sitä niin, että EU on valmis katsomaan itse laatimiaan ehtoja sormien läpi.

Keskiviikon kokouksessa EU-lähettiläät eivät keskustelleet konkreettisista toimista, mutta kehottivat komissiota valmistelemaan "vakavia, suhteellisia ja oikeudellisesti järkeviä" ehdotuksia vastatoimiksi.

Vaihtoehtoja olisivat diplomaattilähteiden mukaan niin rangaistustullit, brexit-sopimuksen jäädyttäminen kuin Britannian vieminen EU-tuomioistuimeenkin.

EU:lta useita vastaantuloja

Tuppuraisen mukaan unionimaat ovat toimineet tähän saakka täysin yksimielisesti ja yhtenäisinä brexit-kysymyksissä.

– Tuntuu hieman oudolta, että Britannian hallitus ei tunnu tätä ottavan huomioon.

Hänen mukaansa Britannian hallitus käyttää kovaa kieltä, ja sillä on "sangen vahva näkemys omien toimiensa oikeutuksesta".

– Tilanne edellyttää nyt kummankin osapuolen kompromissihalukkuutta, Tuppurainen sanoo.

EU tarjosi Britannialle lokakuussa muutoksia tavaraliikenteen pelisääntöihin.

Myönnytykset vähentäisivät rajatarkastuksista 80 prosenttia. Paperityöt vähentyisivät puoleen nykyisistä – ne ovat olleet yksi suurimpia syitä pienten ja keskikokoisten yritysten haluttomuuteen käydä Britannian-kauppaa.

Juuri keskiviikkona komissio lupasi lisää siirtymäaikaa finanssialalle. Muuten edessä olisi voinut olla kaaos ensi heinäkuussa.

Pallo on yhä Britannialla

Seuraavaksi kantoja sovittelevat Britannian brexit-neuvottelija David Frost ja EU-komission Šefčovič perjantaina Lontoossa.

Pallo on yhä brittihallituksella. "Pahimmillaan" Frost ehdottaa, että aiempia sopimuksia ei sovellettaisi lainkaan, ja tavaran pitäisi kulkea täysin vapaasti Britanniasta Pohjois-Irlantiin. Se siirtäisi paineita Irlannin rajalle.

Brittihallitus saattaa myös esittää kohdennettuja muutoksia eli esimerkiksi, että tarkastuksia ei tehdä vaikkapa makkaralle tai jauhelihalle.

EU:n puolella neuvottelutilanne olisi varsinaisia brexit-neuvotteluja vaikeampi. Jos jonkin jäsenmaan kauppa kärsii muutoksista tai Britannialle aiotuista vastatoimista enemmän kuin toisen, maiden yhtenäisyys saattaa rapista.

Brittimediassa on esitetty monissa yhteyksissä, että maan hallitus suunnittelisi artikla 16:n laukaisemista Glasgow'ssa pidettävän YK:n ilmastokokouksen jälkeen eli lähipäivinä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 12.11. klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Britannia lisää kierroksia Pohjois-Irlannin brexit-kiistassa – EU: britit ovat katkaisemassa neuvotteluja ennen kuin ne ovat edes alkaneet

Britannia haluaa aloittaa brexit-neuvottelut uudelleen Pohjois-Irlannin osalta – EU kieltäytyy, mutta valmis etsimään "luovia ratkaisuja"

Suosittelemme sinulle