Hyppää sisältöön

Varkauden aluelämpö suunnittelee lämpövarastoa kallioon

Yhtiö selvittää, kannattaisiko Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen tuottamaa energiaa varastoida kallioon.

Kuva Riikinvoiman voimalaitoksesta.
Jos suunnitelma toteutuu, Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen tontille voidaan porata sata kilometriä kaivoja lämmön varastointia varten. Kuva: Riikinvoima
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Varkauden Aluelämpö suunnittelee kallioon porattavaa lämpövarastoa. Yhtiö on selvittänyt, miten kannattavaa olisi varastoida Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen tuottamaa energiaa kallioon. Energiaa varastoitaisiin kesän lämpimien kuukausien aikana ja käytettäisiin kaukolämmön tuotantoon talvisin.

Ratkaisu vähentäisi ostoenergian tarvetta sekä voisi poistaa kevyen polttoöljyn käytön tarpeen kokonaan. Samalla se laskisi sekä kustannuksia että hiilidioksidipäästöjä.

Esisuunnittelun aikana kallioon on tehty kaksi koereikää. Kallio on todettu tasalaatuiseksi ja sopivaksi energian säilyttämiseen. Voimalaitoksen tontille on tarkoitus porata noin tuhat kappaletta sadan metrin syvyisiä lämpökaivoja, jotka tulevat 3,5 metrin päähän toisistaan. Seuraavaksi hankkeessa selvitetään muun muassa järjestelmän optimaalista kokoa, kustannuksia ja aikatauluja.

Varkauden aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo uskoo, että hankkeessa on mahdollista edetä lähikuukausina investointipäätökseen ja toteutussuunnitteluun.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme