Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Bensa kallistui yli psykologisen rajan pääkaupunkiseudullakin – asiantuntija: "Kannattaa totutella, jos kaksi euroa tuntuu pahalta"

Raakaöljyn nopea kallistuminen nostaa polttoaineiden hintoja. Ensi keväänä bensa voi olla halvempaa kuin nyt, mutta tulevaisuudessa todennäköisesti ei, sanoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.

Lähikuva huoltoaseman bemsiinin hintatiedot kertovasta näyttötaulusta.
Polttoaineen kallistuminen voi vähentää vapaa-ajan matkoja, uskoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen. 98-oktaanisen polttoaineen hinta oli helsinkiläisellä huoltoasemalla torstaina hieman yli kaksi euroa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli kaksi euroa litralta. Nyt bensa ylitti tuon rajan pääkaupunkiseudullakin. Vähän päälle kaksi euroa maksaa 98-oktaaninen polttoaine hintoja seuraavan sivuston mukaan useilla huoltoasemilla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Aiemmin syksyllä kaksi euroa ylittyi muun muassa Nuorgamissa.

Kaksi euroa on konkreettinen raja, jonka ylittäminen saattaa jo näkyä polttoaineen kulutuksessa, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

– Kustannusnousu vuodentakaiseen verrattuna on kymmeniä senttejä, se näkyy jo ihan selvästi ihmisten lompakoissa. Jos ei vähennä autoilua, niin täytyy vähentää jotain muuta.

Korkeampi hinta saattaa vähentää esimerkiksi vapaa-ajan matkoja, Nieminen arvioi.

– Jokainen joutuu miettimään, onko auton käytölle vaihtoehtoja. Jos töihin pääsee vain omalla autolla, sinne täytyy ajaa polttoaineen hinnasta riippumatta.

Hinnannousu ei vaikuta vain autoilijoihin, vaan se nostaa myös julkisen liikenteen kustannuksia ja kiihdyttää inflaatiota, Nieminen sanoo.

Kalliimpi polttoaine voi vähentää kysyntää jonkin aikaa, mutta ajan kanssa vaikutus tasaantuu, hän uskoo. Autoilijat tottuvat korkeampaankin hintaan, sillä tietyt matkat täytyy kuitenkin tehdä.

Öljyn hinta tasaantunee ensi vuonna

Polttoaineen hintaa nostaa nyt erityisesti raakaöljyn kallistuminen. Sen hintaa nostaa maailmantalouden nopea toipuminen koronasta sekä öljyntuottajamaiden järjestön Opecin haluttomuus kasvattaa tuotantokapasiteettia.

Koronapandemian alussa öljyn hinta laski ennätysmatalalle, sillä sen kysyntä kutistui niin nopeasti, ettei kaikki tuotettu öljy mahtunut varastoon, sanoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.

Nyt taas talous toipuu niin voimakkaasti, ettei hyödykkeitä ehditä tuottaa niin paljon kuin niitä haluttaisiin kuluttaa ja siksi niiden hinnat nousevat. Inflaatio eli yleinen hintojen nousu onkin nopeampaa kuin pitkään aikaan.

– Suurin osa inflaatiopaineista on kuitenkin ohimeneviä. Ensi vuonna öljy luultavasti halpenee, ja energian hinnan vaikutus inflaatioon kääntyy jopa negatiiviseksi, Nummiaro arvioi.

Pidemmällä aikavälillä kahden euron hinta ei kuitenkaan välttämättä ole poikkeuksellisen korkea, Nummiaro sanoo.

– Jos mietitään energiasiirtymää fossiilisista uusiutuviin, sen ei pitäisi olla vielä mikään kipuraja.

Ensi vuonna bensa voi olla taas tämänhetkistä halvempaa, mutta pidemmällä aikavälillä luultavasti ei, hän sanoo.

– Kannattaa totutella, jos kaksi euroa tuntuu pahalta. Ilmastonmuutos ja siihen varautuminen nostavat energian hintaa joko päästöoikeuksien tai verotuksen kautta, joten kun katsotaan pidemmälle, bensa tuskin on halvempaa jatkossa.

Aiemmin polttoaineen hinta ei ole vastannut sen ulkoisvaikutuksia, ympäristön kuormitusta ei ole otettu hinnassa huomioon, hän sanoo.

Lue lisää:

Liikenteen päästökauppa voisi nostaa bensan hintaa yli 70 senttiä litralta – ilmastoasiantuntija ihmettelee, miksi hallitus kuoppasi veronkorotuksen

Autoja tankataan entiseen malliin, vaikka polttoaineen hinta on ennätyskorkealla – yrittäjä: "Pakko tankata ja ajaa, vaikka kallista on"

Bensalitran kahden euron kipuraja rikkoutuu pian muuallakin kuin Lapissa – analyytikko: "Hinnat voivat ihan hyvin kavuta vielä ylöspäin"

Suosittelemme