Hyppää sisältöön

View-Master avasi korsolaiselle pikkutytölle kokonaisen maailman ja auttoi Jenni Pääskysaarta unelmoimaan

Vantaan Korsossa ei ole helppo unelmoida. Lapsuudesta ammentavan Mielen maantiede -kirjan kirjoittanut Jenni Pääskysaari löysi mummulastaan stereokuvakoneen, ja tajusi, että maailma on nähtävä itse.

Jenni Pääskysaari löysi maailman ihmeet View-Master-kiekoilta
Jenni Pääskysaari löysi maailman ihmeet View-Master-kiekoilta
Matti Toivonen

Jenni Pääskysaari kasvoi Vantaan Korsossa. Lego-taloja muistuttavat kuutiot metsän siimeksessä olivat koti. Kodin ympäristö ja sen ihmiset olivat paikoin varsin karuja.

– Sanapari "ruman kaunista" kuvaa hyvin Korsoa ja 80-lukua, kiteyttää kirjailija.

Lapsuus Korsossa tarjosi sangen kapean horisontin. Mummulasta löytyi kuitenkin ihmelaite, jolla pääsi näkemään maailmaa. View-Master-laite ja siihen tehdyt kuvakiekot veivät nuoren Jennin niin avaruuteen, tropiikin rannoille kuin San Franciscon raitiovaunuihin..

– En koskaan osannut asettaa tavoitteita. Olin huono unelmoimaan: en osannut, en uskaltanut. Ympäristö ei siihen kannustanut.

Nuori Jenni Pääskysaari ei osannut kaivata pois Korsosta.

– Ei ollut tarvetta päästä "hittoon täältä". Sen sijaan tuli vähitellen pieniä merkkejä. Helsinki alkoi kuiskutella korvaan. Teatteri houkutteli. View-Masteria saattoi katsella. Pikku hiljaa syntyi ymmärrys, että ehkä on jotain muutakin maailmaa. Ja voin itse lähteä kokeilemaan, mitä siellä on!

Joulukonsertin juoni rakentuu ryhmätyönä

Televisiosta tuttu Jenni Pääskysaari paiskoo töitä myös käsikirjoittajana, siis muidenkin kuin omien ohjelmiensa.

Tuorein hanke on Vantaan viihdeorkesterin joulukonsertti (4.12. 2021 Musiikkitalossa). Siihen Jenni kutoo kehystarinaa Mauri Kunnaksen joulukirjojen perusteella. Kumppaninaan hänellä on Santtu Palm.

Ryhmätyö sopii kirjoittajalle nykyään hyvin.

– Kun olin nuorempi, tulostin pelkkää neroutta. Puuttuminen tekstiini ärsytti. Nykyään otan kaiken avun ja palautteen vastaan. Niin pääsen surffaamaan muiden osaamisen valossa. Se on parasta, myöntää Pääskysaari.

Aarrepaja vihki käsityön saloihin

PItääkö olla huolissaan -paneelihupailun lisäksi Jenni Pääskysaari nähdään loppusyksyllä televisiossa myös käsityöläisten seurassa.

MTV3-kanavan Aarrepaja-sarjassa Jenni saattaa yhteen tunnettujen suomalaisten tärkeitä esineitä ammattientisöijien kanssa.

Näinä aikoina tavaroiden hankkimisen sijaan ongelmana on usein, miten päästä ylimääräisestä krääsästä eroon. Kuitenkin kaikilla on joitain esineitä, joista ei haluta luopua.

– Niihin aarteisiin liittyy usein tärkeä tarina tai voimakas tunne. Pitäisikö sellaiset tavarat kaivaa piironginlaatikosta tai kaapista esille, ja antaa ammattilaisten antaa niille uusi elämä. Tästä sarjassa on kyse.

Katso Jenni Pääskysaaren koko vierailu Puoli seiskassa tästä:

Suosittelemme sinulle