Hyppää sisältöön

Katso video: Poikkeuksellisen kirkas tulipallo lävisti taivaan torstaina – tähtiharrastaja: "Meni elämäni top-kolmoseen tähdenlennoista"

Tulipallo näkyi taivaalla muutamien sekuntien ajan. Erityisen hyvin valoilmiö näkyi Itä-Suomessa. Kyseessä oli todennäköisesti maapallon ilmakehään osunut avaruuskivi.

Tulipallo tallentui tähtitieteen harrastaja Janne Laukkasen tuulilasikameraan
Tulipallo tallentui tähtitieteen harrastaja Janne Laukkasen tuulilasikameraan
Laura Kosonen

Itä-Suomessa nähtiin taivaalla poikkeuksellisen kirkas valopallo torstaina iltapäivällä. Valoilmiö näkyi noin kello 16.40 muutamien sekuntien ajan. Tulipallo tuli maata kohden jyrkässä kulmassa ja leimahteli välillä kirkkaampana.

Tähtitieteen harrastaja Janne Laukkanen onnistui tallentamaan valoilmiön autonsa tuulilasikameralla Joensuussa.

– Kerran kymmeneen vuoteen näkee näin kirkkaan tähdenlennon. Tämä meni elämäni top-kolmoseen itselleni, Laukkanen kertoo. Hän toimii tähtitieteen harrastusyhdistyksen Seulaset ry:n puheenjohtajana.

Mahdolliset meteoriitit itärajan läheisyydessä

Kyse on todennäköisesti avaruuskivestä eli meteoroidista. Maapallon ilmakehään osuessaan kivi palaa ja näkyy taivaalla kirkkaana "tähdenlentona”.

– Voi olla, että se paloi poroksi matkalla maahan. Jos maan pinnalle on päätynyt jotakin, kyse on kymmenien tai satojen grammojen kappaleista, Laukkanen kertoo.

Tähtitieteen yhdistys Ursan tulipallotyöryhmä tekee mallinnuksia tulipallon lentoradasta. Mahdolliset meteoriitit eli avaruuskiven kappaleet ovat tulleet maahan itärajan jommalla kummalla puolella. Laukkanen arvioi, että tarkka paikka on Venäjän puolella hieman Joensuuta etelämpänä.

Tähtitaivaan havaintoja keräävään Taivaanvahti-palveluun (siirryt toiseen palveluun) tuli yli 70 havaintoa tulipallosta. Valoilmiö näkyi parhaiten Pohjois-Karjalassa, mutta kaukaisimmat havainnot tulivat Imatralta, Kokkolasta ja Rovaniemeltä.

Suomessa oli eilen monin paikoin pilvistä. Kirkkaalla säällä tulipallo olisi todennäköisesti näkynyt koko maassa.

Näitkö valoilmiön? Keskustele aiheesta 13.11. klo 23:een asti.

Lue myös:

Lieksassa taas harvinainen meteoriittilöytö – maassa voi olla vielä satoja kappaleita

Suosittelemme sinulle