Hyppää sisältöön

Yrittäjä keräsi marjatilalleen jätevuoren – tuloksena yli vuosi ehdollista ja 84 000 euron korvaukset verottajalle

Etelä-Karjalassa sijaisevalta marjatilalta löytyi suuri määrä jätettä vuonna 2018. Käräjäoikeus langetti tuomion tänään.

Kuvassa marjatilalta löytyneitä jätteitä poliisin ilmakuvassa. Kuva: Kaakkois-Suomen poliisi

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut eteläkarjalaisen marjatilayrittäjän ehdolliseen vankeuteen ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta.

Ehdollisen tuomion pituus on yksi vuosi ja kaksi kuukautta. Lisäksi oikeus tuomitsi yrittäjän menettämään valtiolle vajaat 2 000 euroa rikoksen tuottamana hyötynä.

Yrittäjän täytyy myös korvata Verohallinnolle rikoksella aiheutettuja vahinkoja yhteensä vajaat 84 000 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kaatopaikka

Marjatilalta löytyi suuri määrä jätettä ympäristövalvonnan tarkastuskäynnillä vuonna 2018.

Käräjäoikeus katsoi, että marjatilayrittäjä oli varastoinut jätteitä tilalle tahallaan. Oikeuden mukaan toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista, ympäristön haitallista muuttumista, roskaantumista tai vaaraa terveydelle.

Käräjäoikeudessa keskusteltiin tammikuussa pitkään jätteen määrästä ja määrän laskutavasta. Kuvan tilalta on ottanut poliisi. Kuva: Kaakkois-Suomen poliisi

Käräjäoikeus totesi myös, että marjayrittäjän toiminta olisi vaatinut ympäristölupaa. Kyse oli käytännössä kaatopaikasta, jonka perustamisesta olisi pitänyt ilmoittaa viranomaisille ja josta olisi pitänyt maksaa jäteveroa.

Oikeuden mukaan yrittäjä oli tavoitellut toiminnallaan huomattavaa taloudellista hyötyä ja toiminta oli kestänyt vuosia. Se katsoi veropetoksen olleen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

80 prosenttia siivottu

Marjatila-asiaa käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tammikuussa 2021.

Syyttäjä vaati marjatilayrittäjälle 8–10 kuukauden ehdollista vankeustuomiota ympäristön turmelemisesta sekä törkeästä veropetoksesta vältettyjen jäteverojen vuoksi.

Marjatilayrittäjä kiisti oikeudessa syytteet roskaantumista lukuun ottamatta. Veroja ei ollut yrittäjän puolustuksen mukaan vältelty, eikä välttelemiseen ollut tarvetta.

Yle kertoi lokakuussa, että marjatilayrittäjä on siivonnut noin 80 prosenttia muoveista, metalleista ja muista kiinteistä jätteistä.

Ympäristönsuojeluviranomaisten mukaan työ keskeytyy talven ajaksi ja jatkuu yrittäjältä saadun tiedon mukaan keväällä.

Lue myös:

Rikossyytteessä oleva marjatilayrittäjä ei saanut jätevuortaan kokonaan siivottua – osa työstä siirtyy ensi kesään

Muovia, ratapölkkyjä, asuntovaunuja – marjatilayrittäjä pitää mailtaan löytynyttä jätelastia roskaantumisena eikä rikoksena, Yle seurasi oikeudenkäyntiä

Eteläkarjalaisella marjatilalla epäillyn ympäristörikoksen syyteharkinta valmistui – yhdelle henkilölle syytteet ympäristön turmelemisesta sekä törkeästä veropetoksesta

Poliisi julkaisi karut kuvat marjatilalta – yrittäjä hautasi ja hylkäsi tuhansia tonneja muovia ja romua maastoon

Suosittelemme sinulle