Hyppää sisältöön

Vuoden poliisilla Teppo Rainiolla on yksi huoli ylitse muiden: "Erityisesti nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia"

Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio valittiin Vuoden poliisiksi 2021. Rainio kantaa huolta liikenteessä olevista nuorista kuljettajista. Riskinotto näkyy Rainion mukaan huomionhakuisuutena.

Vuoden poliisi 2021 Teppo Rainio istuu poliisimoottoripyörän kyydissä ja hymyilee.
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio on Vuoden poliisi 2021. Kuva: Katja Almgren
Mikko Tuomikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenne on turvallisempaa kuin koskaan aiemmin, mutta turvallisuuskehitys on hidastunut. Erityisesti nuorten miesten riskinotto liikenteessä huolestuttaa Vuoden poliisia, Hämeen poliisilaitoksella työskentelevää lahtelaista Teppo Rainiota.

Poliisin tiedotteen mukaan Raino korosti kiitospuheessaan, että nuorten riskinotto näkyy huomionhakuisuutena.

– Jotkut nuoret kuskit kiihdyttelevät ja ajavat kilpaa täysin piittaamatta nopeusrajoituksista ja itsensä ja muiden turvallisuudesta. Hyväksyntää haetaan nyt somen katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä. Erityisesti nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia.

Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa nuorten liikennekasvatuksessa. Rainion mukaan nuorten vanhemmat eivät useinkaan ole tietoisia lastensa harrastusten todellisesta luonteesta.

– Näitä ylilyöntejä voitaisiin estää, jos vanhemmat olisivat läsnä jo mopon hankinnassa, eli ei ostettaisi sitä mopoa, joka todellisuudessa kulkee liian lujaa ja on usein varusteiltaan puutteellinen tai säännösten vastainen.

Kaikki nuoret eivät käyttäydy piittaamattomasti

Rainio korostaa myös sitä, että suuri osa nuorista ymmärtää liikennettä eikä ota tarpeettomia riskejä.

– Valtaosa käyttäytyy asiallisesti ja toimii sääntöjen mukaan. Valitettavasti poliisi joutuu yleensä tekemisiin vain ongelmatapausten kanssa. Jos vain olisi aikaa, tekisi mieli mennä juttelemaan niiden kanssa, jotka mopoilevat ja autoilevat moitteettomasti. Keskustella heidän kanssaan liikenteestä, kannustaa ja kiittää heitä.

Rainio muistuttaa myös siitä, että liikenteessä töppöilyllä voi olla vakavat seuraukset.

– Kun nuori menettää ajattelemattomuuttaan ajokorttinsa, sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kun lähtee kortti, lähtee usein myös työ ja rahoituksella hankittu auto. Saattaa olla, että käsiin jää vain autosta otettu velka, ja elämä saattaa lähteä alamäkeen.

Rainio on 46. Vuoden poliisi. Hän on ollut moottoripyöräpoliisina vuodesta 2017 lähtien.

Suosittelemme sinulle