Hyppää sisältöön
Sandra Lounamaa ja Gubben työntekijöitä jumppaamassa aamupalaverin päätteeksi.

Tulos tai ulos

Startup-yhtiö Gubben toimitusjohtaja uskoo, että kuka tahansa voi perustaa miljardiyrityksen, ja tietää, että sen luotsaaminen vaatii uhrauksia.

Miika Koskela

Enää viisi kuukautta, ja kassa on tyhjä.

Monessa yrityksessä tämä olisi katastrofi. Vanhuspalveluita välittävässä Gubbessa se on normaalia. Perustajien pitäisi maaliskuuhun mennessä kerätä kymmenen miljoonan euron rahoitus.

– Onhan tämä sellainen veitsi kurkulla -tyyppinen tilanne. Toisaalta rahoituksen hankkiminen on tavallista myyntityötä, ja minullahan on myyntitausta, toimitusjohtaja Sandra Lounamaa sanoo.

Lounamaan unelma on tehdä johtamastaan yhtiöstä kansainvälinen menestystarina – vanhuspalveluiden Wolt.

Perustajat Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen ovat panneet koko elämänsä peliin sen puolesta, että viiden vuoden sisällä heidän yrityksensä on arvokkaampi kuin F-Secure, Alma Media tai Finnair.

– Kun Jenkit on auki, meidän markkina-arvomme on yli miljardi.

He uskovat, että tie satumaiseen menestykseen on auki periaatteessa kenelle tahansa.

– Tarvitaan vain sairasta uskoa omaan ideaan, sinnikästä työtä ja jatkuvaa “isoa ajattelua”, he kirjoittivat hiljattain kolumnissa.

Toimitusjohtaja Sandra Lounamaa korostaa, ettei ole mikään poikkeusyksilö.

– Minussa ei ole mitään erikoista. Olen valmistunut ammattikorkeakoulusta ja tulen perusperheestä. Jos me pystytään tähän, kyllä aika moni muukin pystyy.

Nyt tavoitteesta ollaan vielä kaukana, ja onnistuminen on epävarmaa.

Sandra Lounamaa Gubben aamupalaverissa.
Sandra Lounamaa on omien sanojensa mukaan aina töissä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Äitiyslomalta toimitusjohtajaksi

Gubben liikeidea syntyi sen perustajan arkisesta oivalluksesta.

Lounamaa koki, että hänen oma mumminsa viettää aivan liikaa aikaa yksin neljän seinän sisällä. Arkikiireiden keskellä omaisilla ei ollut mahdollisuutta vierailla ikäihmisen luona riittävän usein.

Syntyi ajatus alustayhtiöstä, joka saattaisi yhteen avusta ja seurasta hyötyvät ikäihmiset sekä nuoret, jotka haluavat tehdä sivutyötä vaikkapa opintojen ohessa. Sovellus parittaisi vanhuksen ja nuoren sijainnin sekä kiinnostusten perusteella. Alustalla työskenteleviä nuoria kutsuttaisiin “gubbeiksi”.

Ajatus sai hautua kunnes Lounamaa tuli raskaaksi. Sitten hän tapasi tulevan yhtiökumppaninsa Laaksosen Facebookin Huhtivauvat 2017 -ryhmässä.

Lounamaa jäi äitiyslomalle mainostoimiston myyntitehtävistä ja Laaksonen hoitoalan opettajan työstä. Uusien ystävien keskustelut kääntyivät nopeasti siihen, haluaisiko kumpikaan enää palata entiseen työelämään.

Ei halunnut. Molemmat tahtoivat yrittäjäksi. Kun Lounamaa esitti liikeidean Laaksoselle, asiat etenivät nopeasti.

Yhdessä he päättivät tehdä vanhustyöstä trendikästä.

Sandra lounamaa puhuu Gubben aamupalaverissa.
Gubbe täytti pari viikkoa sitten kolme vuotta. Ilmapallo leijailee vielä toimiston nurkassa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

“Jos olisitte miehiä, teillä olisi jo miljoonarahoitus”

Pohjoismaissa kaikkien startupien kokonaismäärästä noin kuusi prosenttia on naisten johtamia. Vain 2,5 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana jaetusta rahoituksesta meni naisten startupeille.

Ongelma johtuu ainakin osin siitä, että sijoittajista valtaosa on miehiä, jotka sijoittavat mielellään toisten miesten yhtiöihin.

– Jos olisitte miehiä, teillä olisi jo miljoonarahoitus, sanoi Suomen kenties tunnetuin bisnesenkeli Riku Asikainen Gubben perustajille vuonna 2019.

Hän tarkoitti, että vanhuspalveluun tarkoitettu alusta oli briljantti idea, mutta sen perustajilla ei ollut tarpeeksi määrätietoisuutta sanoa, kuinka paljon rahaa he tarvitsevat ja mihin hintaan.

Asikaisen mukaan miehet kehtaavat myydä huonompiakin ideoita. Heillä on hänen mukaansa tapana liioitella onnistumisiaan.

Toimitusjohtaja Lounamaa allekirjoittaa bisnesenkelin väitteen nyt täysin.

– Enhän minä silloin tiennyt, miten rahoitusta haetaan ja mikä meidän arvo on.

Alku rahoitettiin starttirahalla, säästöillä ja yhteisellä 80 000 euron pankkilainalla. Ensimmäiset puolitoista vuotta perustajat tekivät töitä palkatta.

Gubben perustajat Meri-Tuuli Laaksonen ja Sandra Lounamaa.
Gubben perustajat Meri-Tuuli Laaksonen ja Sandra Lounamaa yhtiön PR-kuvassa. Laaksonen oli jutun tekoaikaan harvinaisella lomalla Kanariansaarilla. Kuva: Gubbe

Tuoreet yrittäjät saivat toistuvasti kuulla pelottelua startup-maailman raadollisuudesta. Siitä, kuinka perhe-elämä uhrataan työlle, huonot päätökset johtavat konkurssiin ja kuinka naisten on mahdotonta saada yrityksilleen rahoitusta.

Ovet piireihin kuitenkin aukesivat.

Alkukeväästä 2020 Leijonan luolastakin tuttu sijoittaja Kim Väisänen löi ensimmäisenä pöytään 50 000 euroa.

Väisänen sanoo tehneensä sijoituspäätöksen siksi, että perustajakaksikolla oli startup-maailmassa pärjäämiseen tarvittava energiataso ja syke. Heidän liikeideansa potentiaalisen markkinan hän arvioi myös riittävän suureksi.

Bisnes voisi ainakin teoriassa skaalautua miljardiluokkaan.

Muutama muu sijoittaja seurasi perässä, ja Gubbe sai kasaan 300 000 euroa. Veitsen ote kirposi kaulalta – ainakin hetkeksi.

Sitten tuli korona.

90 prosenttia asiakkaista katosi

Sijoittajat pelästyivät, miten vanhuspalvelun nyt käy. Kerätystä 300 000 eurosta vain 100 000 maksettiin heti.

Gubbe saisi loput rahat kuuden kuukauden kuluttua, jos vanhuspalvelu pyörisi samaan tapaan kuin ennen pandemiaa.

Kevät 2020 ei näyttänyt hyvältä. Noin 90 prosenttia asiakkaista laittoi palvelun tauolle.

Yhtiön oli sopeuduttava tilanteeseen ja keksittävä muuta liiketoimintaa. Yritys aloitti kauppakassien kuljetuspalvelun kymmenentuhannen gubben voimin. Se osoittautui virheeksi.

Luottotiedottomat ihmiset tilasivat heidän kauttaan ostoksia laskulla ja jättivät ne maksamatta.

Se oli kallis oppitunti.

Huhtikuussa koronatartuntaluvut kääntyivät Gubben onneksi laskuun ja jo touko-kesäkuussa vanhuspalveluasiakkaat palasivat.

Toiminta elpyi puolen vuoden määräajan sisällä, ja yhtiö sai loputkin sijoittajien rahoista.

Syksyllä 2020 toimitusjohtaja sai jälleen perheenlisäystä.

Työ vaatii paljon

Koronan vuoksi molemmat vanhemmat olivat etätöissä ja jakoivat hoitovastuun kotona.

– Vauva oli helppo ja nukkui 90 prosenttia työajasta, Lounamaa kertoo.

Kun puolison työaika illalla päättyi, Lounamaa saattoi taas keskittyä täysillä omiin töihinsä. Hän ei ollut toisen lapsensa vauva-aikana päivääkään äitiyslomalla.

Puolen vuoden ikäisenä lapsi alkoi vaatia enemmän huomiota, ja isä jäi vanhempainvapaalle kolmeksi päiväksi viikossa.

Lounamaa sanoo, ettei ollut käytännössä koskaan vapaalla. Näin kertoo myös yhtiöön ensimmäisenä sijoitanut Kim Väisänen.

– Siellä toimistolla se paukutti töitä, ja lapsi nukkui sitterissä vieressä.

Lounamaa halusi keskittyä töihin, jossa tapahtui paljon. Rahaa oli nimittäin taas saatava.

Keväällä 2021 yhtiön onnistui kerätä 1,7 miljoonaa euroa siemenrahoitusta. Firman arvoksi määriteltiin tuolloin jo kymmenen miljoonaa euroa.

Se on paljon siihen nähden, että edellisen vuoden liikevaihto oli vain 280 000 euroa. Sijoittajat uskoivat yhtiön kasvupotentiaaliin.

Uudella rahoituksella kehitettiin teknologia-alustaa. Manuaalinen työ piti saada minimoitua.

Kaikki gubbeksi haluavat haastatellaan ennen töiden aloittamista. Myös vanhusten omaiset jututetaan puhelimessa, jotta tiedetään asiakkaan tarpeet.

Kaksi kahden tunnin gubben vierailua maksaa asiakkaalle 198 euroa kuussa. Hinta on kotitalousvähennyskelpoinen. Gubbet saavat vierailuista 10 euroa tunnilta, ja laskuttavat summan kevytyrittäjinä.

Vierailulla voidaan tehdä yhdessä kotitöitä, ulkoilla tai vierailla teatterissa. Tai jotain muuta, mitä asiakas haluaa.

Tutustumiskäynnin jälkeen homma toimiikin melko automaattisesti. Kun alusta on kunnossa, voi ponnistaa maailmalle.

Sandra Lounamaa työskentelee kannettavalla tietokoneella.
– Jos yrityksestä joskus luopuu, merkitystä pitää hakea muuta kautta – esimerkiksi sijoittamalla muihin yrityksiin, Sandra Lounamaa sanoo. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Mitä jos tekisi hyvän exitin

Kolme vuotta perustamisensa jälkeen Gubbe on kerännyt sijoittajilta 2,5 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 70 toimistotyöntekijää sekä tuhansia nuoria gubbeja Suomessa ja Ruotsissa.

Se ei ole lainkaan hullummin, mutta tavoitteet ovat aivan toista luokkaa.

Seuraavaksi toimintaa on määrä laajentaa muihin Pohjoismaihin, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.

Yhtiö aikoo valloittaa kansainväliset markkinat nyt eikä kymmenen vuoden päästä.

– Aika on nyt, kun kilpailu on vielä vähäistä, toinen perustajista Meri-Tuuli Laaksonen sanoo.

Tavoitteena on kasvaa mahdollisimman nopeasti ja miettiä kannattavuutta myöhemmin. Asiakashankintaa tehdään ulkopuolisen rahoituksen voimin niin kauan kuin se on kustannustehokasta.

Lounamaa sanoo kehtaavansa jo pyytää rahoittajilta sen, mitä tarvitsee, ja olla tarpeen vaatiessa vähän röyhkeäkin. Yhtiön ensimmäisen rahoittaja on samaa mieltä.

– Nöyryydestä ei ole enää mitään tietoa, sijoittaja Kim Väisänen sanoo.

Eikä startup-alalla sijoittajien mukaan ilman itsevarmuutta pärjäisikään. Yhtään ei haittaisi, vaikka tähdetkin sattuisivat olemaan oikeassa asennossa.

Jos Gubbe onnistuu tekemään woltit ja kasvattamaan arvoaan, kunnes sen voisi myydä miljardihintaan, perustajat tietävät jo mitä tekisivät seuraavaksi.

He sijoittaisivat myyntivoiton startupeihin.

Muokattu 13.11. klo 13.06: Tarkennettu kuvausta Gubben palvelusta ja hinnoitteluista.