Hyppää sisältöön

Kymenlaakson sairaaloissa on koronapotilaita enemmän kuin koskaan – määrä on noussut jo yhteentoista

Kymenlaakson sairaaloissa olevista ihmisistä kolme on tehohoidossa koronan vuoksi. Infektioylilääkärin mukaan koronatartuntoja todetaan maakunnassa nyt enemmän kuin kertaakaan epidemian takana.

Ennätysmäärä ihmisiä on nyt sairaalassa koronaviruksen vuoksi Kymenlaaksossa. Heitä on yksitoista. Heistä kolme tarvitsee tehohoitoa. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle
Miina Sillanpää

Koronan vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien määrä Kymenlaaksossa kasvaa.

Sairaalahoitoa tarvitsee tällä hetkellä jo yksitoista potilasta. Se on suurin samanaikaisesti hoitoa tarvitsevien määrä koko epidemian aikana. Keskiviikosta sairaalahoidossa olevien määrä on noussut kahdella.

Lue lisää: Koronatilanne pahenee Kymenlaaksossa, yhdeksän potilasta sairaalahoidossa – koronaryhmä suosittelee etätöiden jatkamista

– Hoitoajat ovat yleensä pitkiä, viikkojen tai jopa kuukauden mittaisia, joten potilaita kerääntyy. Edelleen vaara on rokottamattomilla suurin, vaikka rokotettujakin on sairaalahoidossa, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kommentoi Ylelle sähköpostilla.

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan Kymenlaaksossa todetaan ylipäätään koronatartuntoja nyt enemmän kuin vielä koskaan aiemmin pian kaksi vuotta jatkuneen epidemian aikana.

Kolme tehohoidossa

Yhdestätoista sairaalassa olevasta koronapotilaasta kolme tarvitsee juuri nyt tehohoitoa. Heitä hoidetaan Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Kymsotella on yhteensä kuusi tehohoitopaikkaa.

Valvonta- tai osastohoidossa keskussairaalassa on viisi koronapotilasta. Lisäksi kolme potilasta saa osastohoitoa Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa.

Koronan vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevista ihmisistä neljä ovat rokottamattomia. Kaksi potilaista on saanut ensimmäisen koronarokotuksen, mutta toinen rokote on jäänut syystä tai toisesta saamatta.

Viisi sairaalahoitoon joutuneista on rokotettu kahteen kertaan, mutta he ovat saaneet toisen rokotuksen kesäkuussa tai jo sitä aiemmin.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoi keskiviikkona, että sairastuneiden joukossa on nyt myös yli 60-vuotiaita, joiden rokotuksen teho on jo hiipunut.

Infektioylilääkäri Pietikäisen mukaan kaikilla sairaalahoitoon joutuneilla rokotetuilla on hankalia taustasairauksia tai he ovat jo iäkkäitä.

Rokotuskattavuus ei riitä

Kymsoten mukaan koronavirusta on nyt liikkeellä runsaasti. Maakunta on myös nyt jo neljättä kertaa nostettu leviämisvaiheeseen eli epidemian vaikeimmalle tasolle.

Kymenlaaksossa todettiin viime viikolla yhteensä noin 130 uutta koronavirustartuntaa. Sitä edellisellä viikolla tartuntoja oli 90.

Lue lisää:Koronatilanne on jälleen huonontunut – Kymenlaakso joutui neljännen kerran epidemian leviämisvaiheeseen

Koronatestejä tehdään paljon vähemmän kuin vielä alkusyksystä, mutta koronatapauksia todetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Nykyinen rokotuskattavuus ei riitä estämään tapauksia, infektioylilääkäri Pietikäinen kommentoi sähköpostilla.

Kymenlaakso ylitti 80 prosentin rokotuskattavuuden tällä viikolla. Yli 80 prosenttia kymenlaaksolaisista on rokotettu kahteen kertaan.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö tunnustaa, että rokotuskattavuus ei yksin riitä hillitsemään epidemiaa, vaikka se sitä jarruttaakin. Ministeriö on tänään antanut alueille ohjauskirjeen, jossa ohjataan koronaepidemian hybridistrategian käyttöönotosta.

Uuden strategian lähtökohta on, että yhteiskunnan eri toiminnot ovat avoinna. Se korostaa paikallisten ja kohdennettujen toimien tärkeyttä epidemian torjunnassa.

Kymsoten infektioylilääkärin kanta on, että koronarajoituksia on purettu Suomessa liian nopeasti.

– Kerran purettuja rajoituksia on purkamisen jälkeen vaikeaa ottaa uudelleen käyttöön, Pietikäinen sanoo.

Suosittelemme sinulle