Hyppää sisältöön

Yhdistetyn lupaus Wille Karhumaa, 21, vetäytyi huippu-urheilusta vähin äänin, opiskelee nyt yliopistossa oikeustieteitä – "Fifty-fifty, palaanko vai en"

A-maajoukkueessa kaksi vuotta viettänyttä ja viime kaudella MM-kisoissa Suomea edustanutta Wille Karhumaata ei nähdä yhdistetyn kilpailuissa tulevana talvena. Uransa jatkosta hän päättää ensi keväänä.

Wille Karhumaa kuvattuna vuoden 2019 Rukan maailmancupissa.
Wille Karhumaa kuvattuna vuoden 2019 Rukan maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Rukalla kilpailtiin yhdistetyn maailmancupia 1. joulukuuta 2019, harvassa pitäjässä hattu lensi ilmaan tuloslistoja luettaessa – norjalaisia lukuun ottamatta. Vuonomaan urheilijat miehittivät kaikki palkintosijat, ja lajin uusi supertähti Jarl Magnus Riiber voitti muut yli kahdella minuutilla. Kärkikuusikosta löytyi viisi norjalaista, Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena 12:s.

Kotimaisittain ilonaiheeksi voitiin kuitenkin laskea 19-vuotias Wille Karhumaa, joka oli toiseksi parhaana suomalaisena lopputuloksissa 26:s. Kyseessä olivat Karhumaalle uran ensimmäiset maailmancupin pisteet. Seuraava viikonloppu Norjan Lillehammerissa kartutti niin ikään nuorukaisen cup-pistetiliä, kiitos 27. sijan.

Kun maailmancupkausi 2021–2022 alkaa Rukalla 26. marraskuuta, Karhumaata ei nähdä kisaamassa. Itse asiassa ei nähdä koko kautena.

Karhumaa, 21, on vähin äänin vetäytynyt huippu-urheilusta ja vaihtanut fokuksensa opiskeluihin. Uusi opinahjo on Rovaniemen yliopisto ja sen oikeustieteellinen tiedekunta. Sinne Karhumaa haki onnistuneesti kesän kynnyksellä.

– Mietin jo kesällä, että niinköhän vain onnistuu yliopisto-opintojen ja urheilun yhdistäminen, varsinkin näin ensimmäisenä vuonna. Kun koulu alkoi, totesin, että se on aika mahdoton tehtävä. Koin, että olisi hyvä päästä yliopistorytmiin kiinni. Etteivät opinnot venähtäisi niin, että ensimmäisen vuoden jälkeen kasassa olisi vain viittä opintopistettä, Karhumaa kertoo.

Ylikunto pani ajattelemaan

Päätöksen taustat vaihtaa huippu-urheilu opiskeluun löytyvät viime vuoden lopulta. Tuolloin Kainuun urheilukoulun varusmiespalveluksesta kotiutunut Karhumaa ajautui kauden kynnyksellä pahaan ylikuntotilaan, joka vesitti kilpailukauden ensimmäisen puoliskon.

– Ylikunnon aikana heräsi ajatus, että elämäni pyörii pelkästään urheilun ympärillä. Tajusin, että olisi hyvä olla varasuunnitelma, jos jatkossa tulee esimerkiksi loukkaantuminen. Silloin en olisi ihan tyhjän päällä, Karhumaa kertoo.

Wille Karhumaa on kuulunut Suomen yhdistetyn maajoukkueeseen syksystä 2019.
Wille Karhumaa on kuulunut Suomen yhdistetyn maajoukkueeseen syksystä 2019. Kuva: Tomi Hänninen

Alkuvuonna 2021 Karhumaa palasi onnistuneesti kisoihin, sijoittui Continental-cupissa parhaimmillaan kolmanneksi ja tuli valituksi Suomen joukkueeseen Oberstdorfin MM-kisoihin. Uransa ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa MM-startissaan hän oli 36:s. Tästä huolimatta alussa mainitut henkilökohtaiset maailmancupin pisteet ovat edelleen Karhumaan uran ainoat.

Vaikka Karhumaa oli palannut kisoihin, ajatus opinnoista ei jäänyt taka-alalle vaan pikemminkin voimistui kevään edetessä. Kun oikeustieteellisen tiedekunnan hakuprosessi osui sopivasti touko-kesäkuun taitteeseen eli harjoittelun osalta hiljaiselle ylimenokaudelle, yhteiskunnan toiminnasta kiinnostunut Karhumaa ei epäröinyt yrittää sisään.

Hän kuitenkin myöntää, että yliopiston hyväksyvän päätöksen jälkeen edessä oli vielä pitkä jaakobinpaini.

– Päätös ei ollut helppo, mikä on varmaan itsestäänselvää. En edes muista hiihtopuolta, mutta mäkihyppäämisen aloitin kuusivuotiaana. Olen ollut yhdistetyn parissa ihan junnusta, ja laji on vahva osa identiteettiäni. Ihan rehellisesti sanottuna otin omaa aikaa ja kuuntelin itseäni, mikä voisi tässä kohtaa olla paras vaihtoehto. Vaaka kallistui täksi vuodeksi juridiikan puolelle. On ihan fifty-fifty, palaanko (huippu-urheiluun) vai en, Karhumaa kertoo.

Tukea päätökselle tuli myös maajoukkueelta.

– Joukkuekaverit ymmärsivät hyvin ja painottivat, että elämässä täytyy tehdä niin kuin itsestä parhaaksi tuntuu. Että täällä ei eletä muita varten.

Wille Karhumaa hyppää mäkeä.
Karhumaan parhaat nuorten MM-kisat osuivat Rasnoviin vuonna 2016. Tuolloin hän oli voittamassa pronssia joukkuekilpailusta ja sijoittui parhaimmillaan henkilökohtaisilla matkoilla 13:nneksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Takaraja asetettu

Karhumaa kertoo harjoittelevansa edelleen päivittäin, mutta lajinomainen intervalliharjoittelu on poistunut viikko-ohjelmasta. Mikäli paussi kestää vuosia, kiinni kurottavaa kertyy liiaksi. Karhumaa on luvannut päävalmentaja Petter Kukkoselle, että päätös urheilu-uran jatkosta valmistuu ensi keväänä.

– Olen päässyt urheilun kautta kokemaan ihan älyttömän paljon. Tietty urheilullisuus pysyy koko loppuelämäni osana meikäläisen identiteettiä ja normiarkea, vaikken huippu-urheiluun palaisikaan. Hetkeäkään en kadu urheilun parissa. Tietysti tavoitteet olivat loppuun asti ihan kärjessä, mutten silti lähde mittaamaan urheilu-uraani sen mukaan, mitä asetin joskus kuusivuotiaana, että saavuttaisin olympiakullan. Lähtökohtaisesti olen todella tyytyväinen kaikkeen, mitä olen urheilulta saanut ja millä tasolla pystyin kilpailemaan, Karhumaa sanoo.

Lue lisää:

Yhdistetyn Eero Hirvonen loukkaantui sulkapalloa pelatessa – kauden avauskisat vaarassa: "Ei kovin vakavaa, mutta ajankohta tietenkin huono"

Moni oli valmis kirjoittamaan A-maajoukkueesta pudotetun Anne Kyllösen ulos olympiavalinnoista – sitten Kyllönen sai puhelun, joka muutti kaiken

Suosittelemme sinulle