Hyppää sisältöön

Kommentti: Tyly, tylympi, Huuhkajat! Zenican ryöstö oli maajoukkuehistorian kovimpia temppuja – peliesitys oli tulostakin riemukkaampi

Huuhkajat pelasi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan yhden historiansa parhaista otteluista. Markku Kanerva saa kylmänviileästä peliesityksestä hattuunsa valtavan sulan, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Markku Kanerva tuulettaa.
Markku Kanerva esitti Zenicassa bravuurituuletuksensa voiton varmistuttua. Kuva: Lehtikuva
Jussi Vainikka

Suuria vierasvoittoja ei suomalaisessa maajoukkuejalkapallon historiassa ole liian montaa, mutta lauantaina lista sai täydennystä tärkeimmässä mahdollisessa paikassa.

Huuhkajien runsasmaalinen vierasvoitto Bosnia-Hertsegovinasta toi MM-jatkokarsintapaikan käsien ulottuville. Viimeisellä kierroksella odottaa täysi Olympiastadion ja hallitseva maailmanmestari Ranska.

Voitto varmistaisi jatkopaikan, mutta mahdollisuudet jatkokarsintaan ovat hyvät jo olemassa olevilla pisteillä. Jos Ukraina ei voita Bosnia-Hertsegovinaa Zenicassa, Suomi on joka tapauksessa kahden parhaan joukossa ja vähintään jatkokarsinnassa.

Kaikki on siis pedattu historialliselle illalle. Koskaan aikaisemmin Huuhkajat ei ole päässyt MM-karsinnoissa jatkokarsintaan. Kerran se oli lähellä, mutta vuoden 1997 tapahtumiin ei ole mitään tarvetta enää palata.

Vielä tulostakin hienompi oli peliesitys, jolla voitto Zenicasta tuli. Markku Kanerva yllätti avauskokoonpanon valinnoillaan ja onnistui.

Topparikolmikko Robert IvanovDaniel O'ShaughnessyLeo Väisänen onnistui erinomaisesti. Kaksi jälkimmäistä olivat pahanteossa myös toisessa päässä. O'Shaughnessy varmisti maalillaan voiton ja Väisänen oli tärkeässä roolissa Robin Lodin 2–0-maalissa. Joel Pohjanpalon sijaan Teemu Pukin rinnalla aloittanut Marcus Forss kiitti vastuusta maalillaan.

Ja mikä maali se olikaan! Huuhkajat pelasi pallolla rohkeasti reilusti päälle 20 syöttöä omille tiukkoihinkin väleihin. Teemu Pukin ja Glen Kamaran erinomainen kombinaatiopelaaminen boksin reunalla mahdollisti Pukin keskityksen maalille, jossa Forss oli oikeassa paikassa. Tätä rohkeutta Huuhkajien syöttöpelissä on nähty liian harvoin.

Huuhkajat juhli voittoa Zenicassa.
Pelaajat kiittivät paikan päälle Zenicaan matkanneita suomalaiskannattajia ottelun jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Zenican haamut katosivat

Ensimmäinen jakso oli Huuhkajien lähihistorian tapahtumarikkain – ja selvällä marginaalilla. Pukin musta minuutti sisälsi missatun läpiajon ja epäonnistuneen rangaistuspotkun, mutta jo seuraavasta tilanteesta syntyi Forssin 1–0-osuma.

Kaikki näytti olevan hallinnassa, mutta sitten viuhui punainen kortti. Jukka Raitala oli koko avausjakson pulassa Sead Kolasinacin väkevien nousujen kanssa. Bosnia pelasi palloja aggressiivisesti juuri Raitalan selustaan vasemman laidan kautta. Onni onnettomuudessa saattoi olla, että Raitalan punaisen yhteydessä myös Kolasinac joutui jättämään kentän loukkaantuneena.

Jos ensimmäinen puoliaika oli hengästyttävä, toisella jaksolla suomalaiskannattajien hengitys tasaantui yllättävän nopeasti. Bosnia oli täysin aseeton ylivoimallakin, ja Suomi viimeisteli tylysti. Kavennusmaali syntyi varkain, mutta hätää Huuhkajilla ei ollut missään vaiheessa.

Kuluvan vuoden aikana maajoukkue on nojannut hyökkäyspäässä lähinnä Pukin ja Pohjanpalon tehoihin, mutta tähänkin tuli Zenicassa muutos. Forssin lisäksi maaliin osuivat Lod ja O'Shaughnessy. Kovinkaan monella tuskin oli veikkauskupongilla kolmen maalin iltaa, jossa Pukki ja Pohjanpalo eivät osu kertaakaan.

Zenican haamut kahden vuoden takaa katosivat takavasemmalle tylysti. Tylysti nimenomaan Bosnian kannalta, sillä kotijoukkueen mahdollisuudet jatkopaikkaan sulivat tappion myötä.

Pieni apu bosnialaisilta ei olisi tiistaina pahitteeksi. Pistekin Ukrainalta olisi Huuhkajille jatkopaikan arvoinen palvelus. Bosnian päävalmentaja Ivaylo Petev ei tosin sitä ottelua penkin päästä enää välttämättä näe.

Ja nyt kun vauhtiin on päästy, niin ehkäpä Huuhkajat ei Bosnialta edes mitään apuja tarvitse. Ranskan kellistämisestä Huuhkajilla kun on melko tuoretta kokemusta.

Lue myös:

Kaikkien aikojen ryöstöretki! Huuhkajat tarrasi kiinni MM-jatkokarsintaan – Suomi hiljensi vajaamiehisenäkin Bosnia-Hertsegovinan kotiyleisön

Näin lähellä Suomen jatkopaikka on – Huuhkajat latoi kolme maalia Bosnia-Hertsegovinan verkkoon, tässä ottelun kaikki käänteet

Näillä tuloksilla Huuhkajat etenee vähintään MM-jatkokarsintaan – Lukas Hradecky kertoi joukkueen asenteesta huiman panoksen otteluun

Suosittelemme sinulle