Hyppää sisältöön

Yle Valko-Venäjällä: Rajaseudun tapahtumat pelottavat, mutta nuoret kurdimiehet eivät aio palata kotiin: "Mieluummin vaikka kuolen"

Valko-Venäjä haluaa vaikuttaa informaatiolla ja siksi se sallii nyt ulkomaisten toimittajien pääsyn maahan, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Minskistä.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tapasi Pohjois-Irakista saapuneita kurdeja Minskissä
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tunnelma Minskissä vaikuttaa ristiriitaiselta, kertoo Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Minskistä.

– Joukko nuoria kurdimiehiä kertoi minulle maksaneensa 2 500 dollarin palkkion saadakseen viisumin ja päästäkseen Minskiin, Mikkonen sanoo.

Mikkonen tapasi miehet siirtolaisia majoittavan Planeta-hotellin edessä, joka on tunnettu siitä, että se majoittaa niin sanotun "pakettimatkan" ostaneita.

Pakettimatkalla tarkoitetaan tässä asiayhteydessä viisumia, lentomatkaa ja viiden vuorokauden majoitusta Valko-Venäjän pääkaupungissa.

Miesten tarkoituksena on lähteä yrittämään rajan yli Puolaan ja kauemmas Euroopan unioniin, mutta viime päivinä rajaseudulta kantautuneet rankat tarinat ovat saaneet miehet epäröimään.

– Siitäkin huolimatta yksi heistä sanoi, että mieluummin vaikka kuolen täällä kuin palaan takaisin, Mikkonen kertoo.

Lennoilla vähemmän Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä

Mikkosen Istanbulista lähtenyt lento laskeutui Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin lauantai-iltapäivästä.

Samaa reittiä tuhannet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat ovat matkustaneet maahan useiden kuukausien ajan. Länsimaat syyttävät Valko-Venäjää siirtolaisten houkuttelemisesta Lähi-idästä, jotta heidät voidaan lähettää EU-alueelle.

Viime päivinä useat lentoyhtiöt, kuten Turkish Airlines on alkanut rajoittaa Irakin, Jemenin ja Syyrian kansalaisten pääsyä Minskiin matkaaviin koneisiin.

Siksi Mikkonen arvelee, ettei hänenkään lennolla näkynyt aiempaan tapaan EU-alueelle pyrkiviä ihmisiä.

Rajakriisi muutti suhtautumista toimittajiin

Mikkonen odotti miltei vuoden toimittajille vaadittavaa akkreditointia. Valko-Venäjä ei ole halunnut päästää ulkomaisia toimittajia raportoimaan maassa tapahtuvasta poliisiväkivallasta tai muista ihmisoikeusloukkauksista.

Valko-Venäjän suhtautuminen ulkomaisiin toimittajiin muuttui merkittävästi vasta kuluneella viikolla.

– Vielä pari päivää sitten Valko-Venäjän ja Puolan rajalle ei päässyt, Mikkonen kertoo.

Nyt maahan ja jopa jännitteiselle rajaseudulle pääsee. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC on raportoinut ensimmäisten joukossa rajaseudulta.

Valko-Venäjä haluaa, että kuvat rajaseudun kärsimyksestä leviävät mediassa, sillä se syyttää Puolaa ja EU:ta ihmisoikeuksien rikkomisesta ja kaksinaismoralismista.

Vaikka toimittajien maahanpääsyä on helpotettu, toimittajat syynätään rajalla todella tarkasti, Mikkonen kertoo.

Valko-Venäjä siis edelleen kontrolloi vahvasti maahan tulevia toimittajia.

Lue myös:

Putin vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä Valko-Venäjän ja Puolan rajatilanteen kanssa (13.11.)

Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän rajalla operoi mahdollisesti suomalaisia ihmissalakuljettajia: "Tämä voi olla hyvä bisnes joillekin henkilöille" (13.11.)

Irakilaisseurue maksoi tuhansia euroja lentolipuista, mutta matka tyssäsi lähtöportille – Turkki tuli EU:n tueksi ja tukki siirtolaisreitin Valko-Venäjälle (12.11.)

Analyysi: Käyttääkö Valko-Venäjä siirtolaisasetta Venäjän luvalla vai jopa Venäjän käskystä? Asetta voidaan käyttää myös Suomea vastaan (12.11.)

Suosittelemme sinulle