Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asiantuntija kertoo, miksi Valtteri Bottas selviytyi isosta riskistä – Lewis Hamiltonilla jopa sprinttiä tukalampi tilanne: "Siinä on monta riskiä"

Yle Urheilun asiantuntijan mukaan Lewis Hamiltonin on ajettava sunnuntaina palkintokorokkeelle, mikäli hän mielii pysyä mukana kuljettajien MM-taistossa.

Valtteri Bottas hymyilee.
Valtteri Bottaksen hymyili aurinkoisesti sprinttivoiton jälkeen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Mercedeksen Valtteri Bottas oli Brasilian sprinttikilpailun jälkeen yhtä hymyä. Suomalainen ampaisi lähdössä kärkeen ja nappasi lopulta kauden neljännen ja uransa 20:nnen paalupaikan.

Bottas otti tallinsa kanssa riskin, sillä ennakkoarvioiden mukaan pehmeän renkaan ei pitänyt välttämättä kestää kilpailun loppuun saakka. Paalulta keskikovilla renkailla startannut Red Bullin Max Verstappen saikin myöhemmin Bottaksen kiinni, mutta suomalainen pystyi pitämään hollantilaisen takanaan.

– Otimme riskin pehmeillä renkailla. Tiesimme, että niistä on hyötyä startissa. Se toimi, ja sen jälkeen oli kyse siitä, että selviämme loppuun asti. Olen iloinen, että taktiikka toimi täydellisesti, Bottas iloitsi kilpailun jälkeisessä ratahaastattelussa.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh arvioi Bottaksen suoriutuneen lauantain sprinttikilpailusta täydellisesti.

– Lähtö oli ilmiömäinen. Hän lähti vielä likaiselta puolelta rataa ja pystyi hyödyntämään täydellisesti strategian ja taktiikan, minkä Mercedes riskilläkin otti, Mildh sanoo.

Lopputulos olisi voinut olla myös toinen, jos Bottaksen renkaat eivät olisi kestäneet loppuun saakka. Mildhin mukaan hieman viileämpi ilma satoi kuitenkin Bottaksen laariin.

– 24 kierrosta on aika pitkä veto noilla renkailla, mutta nyt ajettiin viileämmissä olosuhteissa kuin sunnuntain kilpailussa. Kyse oli myös siitä, että Valtteri pystyi ajamaan puhtaassa ilmassa, valitsemaan ajolinjansa ja pitämään kierroksensa tasaisina.

– Se oli iso riski, mutta se oli pakko ottaa tässä kohtaa, kun Mercedeksen yleistilanne on vaikea, Mildh sanoo.

Valtteri Bottas
Bottas nappasi lähdössä kärkipaikan ensimmäiseen mutkaan. Kuva: Getty Images

Hylkäyksestä huippuvauhtiin

Mercedeksen Lewis Hamilton joutui lähtemään viimeisestä ruudusta, sillä perjantaina paalulle ajaneen brittitähden aika-ajosuoritus hylättiin sääntöjen vastaisen takasiiven takia. Hamilton osoitti kuitenkin kilpailussa vahvuutensa ja nousi peräti viidennelle sijalle.

Mildhin mukaan kilpailu eteni Hamiltonin kannalta suotuisalla tavalla.

– Tilanteet ja erot edellä oleviin autoihin olivat sopivia, joten hän pystyi käyttämään lähes koko ajan avattavaa takasiipeä ja hyödyntämään pääsuoran antaman edun ohittamisessa.

Asiantuntija uskoo myös, että Hamiltonin luotto autoon oli lauantaina korkealla.

– Hän pystyi jättämään jarrutukset pitkälle ja hyökkäämään silläkin tavalla. Hän otti riskejä, mutta vain niissä paikoissa, joissa hän pystyi oikeasti hallitsemaan tilanteen. Jälleen kerran mestaritason kuljettajan näyttö siitä, miten kriisitilanne hallitaan.

Sunnuntain kilpailu on maailmanmestaruustaiston kannalta ratkaisevassa roolissa, sillä kaksi pistettä lauantailta saanut Verstappen johtaa MM-sarjaa 21 pisteen erolla Hamiltoniin.

Mildh muistuttaakin, että Bottaksella on merkittävä rooli Hamiltonin auttamisessa. Suomalaisen on onnistuttava myös tällä kertaa lähdössä, ettei Verstappen pääse karkaamaan maisemaan.

– Bottaksen suoritus on hyvin pitkälti ratkaisevassa roolissa. Lähdön pitää onnistua tai ainakin hänen pitää häiritä Verstappenin tekemistä. Jos Verstappen pääsee karkuun, tilanne on Hamiltonin kannalta todella vaikea.

Valtteri Bottas.
Paalupaikka oli Bottakselle kauden neljäs. Hän sai voitostaan myös kolme MM-pistettä. Kuva: Getty Images

Hamiltonin onnistuttava täydellisesti

Mildhin mukaan Hamiltonilla on sprinttikilpailun tapaan hyvä mahdollisuus nousta kymmenenneltä sijalta, vaikka se onkin yksi huonoimmista lähtöpaikoista Brasiliassa.

– Sprintin lähtöpaikka oli Hamiltonille turvallinen, mutta kymmenes paikka on yksi pahimmista paikoista tällä radalla. Ensimmäiseen kaarteeseen tulee aikamoinen sumppu. Siinä on monta riskiä ja Hamiltonin pitää olla maltillinen ne hallitakseen. Tulee varmasti värikäs kilpailu, Mildh povaa.

Kuljettajien maailmanmestaruustaiston kannalta Hamiltonin on ajettava Mildhin mukaan palkintopallille, mikäli hän mielii pysyä mukana kilpailussa. F1-kautta on jäljellä Brasilian jälkeen vielä kolme osakilpailua.

– Tämä on jo ratkaisevia kilpailuja. Niin kauan, kun Verstappen ajaa tästä eteenpäin maaliin kärkisijoilla, tilanne on todella hankala Hamiltonille. Hänen täytyy onnistua sunnuntaina täydellisesti. Elämme jo kohta ratkaisuhetkiä.

Lue myös:

Valtteri Bottas ajoi upeaan voittoon Brasilian sprintissä – Lewis Hamiltonilta nähtiin ällistyttävä nousu

Näin F1-sprintti eteni: Bottas paalulle, Verstappen toinen – Räikkösen kisa piloille

Suosittelemme