Hyppää sisältöön

Kommentti: Pieneltä joukolta Huuhkajien faneja hämmästyttävä suoritus Zenican illassa

Bosnia-Hertsegovinan poliittinen kriisi ei näkynyt lauantai-illan jalkapallon MM-karsintaottelussa. Suomen fanijoukko sai stadionilla äänensä hyvin kuuluviin, kirjoittaa paikalla ollut toimittaja Teemu Juhola.

Huuhkajien faneja Zenican stadionilla.
Bilino Poljen stadionille oli saapunut vain pieni joukko Huuhkajien kannattajia. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Teemu Juhola

ZENICA. Suomen ja Bosnia-Hertsegovinan lauantain jalkapallon MM-karsintaotteluun linkittynyt ennakkouutisointi sai kenties ylidramaattisiakin piirteitä.

Ottelu pelattiin Bosnia-Hertsegovinan vakavasta poliittisesta kriisistä huolimatta Zenicassa normaaliin tapaan. Vielä alkuviikosta puhuttiin ottelun siirtämisestä puolueettomalle maaperälle.

Bosnia-Hertsegovinassa on meneillään maan pahin poliittinen kriisi raakalaismaisen sodan jälkeen, mutta jalkapallon MM-karsintaotteluun poliittinen kuohunta ei vaikuttanut.

Bosnialaiset pitivät liioiteltuina, ellei peräti naurettavina puheita siitä, että ottelu olisi pitänyt siirtää muualle pelattavaksi.

Zenican iltapäivässä Bosnia-Hertsegovinan kannattajat kannustivat joukkuettaan intohimoisesti, mutta päätösvihellyksen jälkeen Huuhkajat saivat suosionosoitukset kotiyleisöltä. Suomi otti 3–1-vierasvoiton, joka vei sen lähelle MM-jatkokarsintaa.

Bosnian faneja Zenican stadionilla.
Huuhkajien fanit panivat kampoihin Bosnia-Hertsegovinan kannattajille. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kentällä vajaamiehinen Suomen maajoukkue oli vahvempi, mutta myös katsomossa muutaman kymmenen Bosniaan saapuneen suomalaiskannattajan suoritus oli hieno.

Loppuunmyydyllä 15 000 katsojan Bilino Poljen -stadionilla saattoi kuulla selvästi ”Oi Suomi on” -hoilaukset A-katsomon vasemmasta kulmasta, kun stadion hiljeni kotijoukkueen epätoivon hetkinä.

Suomen fanit olivat saapuneet paikalle siitäkin huolimatta, että vielä pari päivää sitten näytti siltä, ettei vierasjoukkueen kannattajia päästettäisi stadionille koronatilanteen takia.

Suomen kannattajaryhmä ajatettiin jämptisti Sarajevosta poliisisaattueessa Zenicaan ja sieltä heti ottelun jälkeen takaisin.

huuhkajat
Huuhkajat ryösti Zenicasta tärkeät pisteet. Kuva: Lehtikuva

Bosnia-Hertsegovinan poliittisen kriisin takana olevan Bosnian Serbitasavallan johtajan Milorad Dodikin kannattajia ei muuten todennäköisesti ollut runsain mitoin Zenican stadionilla.

Karkean arvion mukaan Bosnia-Hertsegovinan jalkapallomaajoukkueen kannattajista nimittäin ehkä neljä viidesosaa on bosniakkeja. Yleistä on, että maan serbiväestö kannattaa jalkapallossa Serbiaa ja kroaattiväestö Kroatiaa.

Zenican savuinen ilta päättyi kotijoukkueen kannattajien pettymykseen ja stadionin tienoo oli typötyhjä pian ottelun jälkeen. Jos tulos olisi ollut toinen, olisivat juhlat olleet hurjat.

Savuinen ilta oli kahdesta syystä. Zenican saastuttava terästeollisuus tupruttaa rankasti. Ja savuinen myös siksi, että Bosniassa tupakka käryää sakeasti jalkapallokatsomossakin.

Lue myös:

Huuhkajissa varkain tapahtunut muutos lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen – riemukas Bosnia-ottelu oli täynnä harvinaisuuksia

Kommentti: Tyly, tylympi, Huuhkajat! Zenican ryöstö oli maajoukkuehistorian kovimpia temppuja – peliesitys oli tulostakin riemukkaampi

Kaikkien aikojen ryöstöretki! Huuhkajat tarrasi kiinni MM-jatkokarsintaan – Suomi hiljensi vajaamiehisenäkin Bosnia-Hertsegovinan kotiyleisön

Näin lähellä Suomen jatkopaikka on – Huuhkajat latoi kolme maalia Bosnia-Hertsegovinan verkkoon, tässä ottelun kaikki käänteet

Huuhkajien kannattajat pääsevät sittenkin stadionille Zenicassa – Bosnian liitto kieltää alle 7-vuotiaiden pääsyn otteluun

Suomalaiset tekivät valituksen, kun pääsy Huuhkajien peliin evättiin – Balkanilla jännitteet kiristyvät, mutta kielto perusteltiin koronatilanteella

Bosnia-Hertsegovinan tulenarka tilanne ei ole saanut Huuhkaja-puolustaja Joona Toiviota huolestumaan: "En näe tilannetta sellaisena, että meidän tarvitsisi pelätä"

Suosittelemme sinulle