Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen MM-jatkokarsinta? Tällainen on uudistunut systeemi, jonka kautta Suomi voi edetä Qatarin MM-kisoihin

Mikäli Suomi yltää MM-jatkokarsintoihin, Huuhkajien pitäisi voittaa ensi maaliskuussa kaksi kovaa vastustajaa selviytyäkseen jalkapallon MM-kisoihin. Otteluparit arvotaan 26. marraskuuta Sveitsissä.

Teemu Pukki jahtaa palloa Zenicassa Bosnia-Hertsegovinan vieraana 13.11.2021.
Huuhkajat haki komean vierasvoiton Zenicasta lauantaina, mutta kovia voittoja tarvitaan vielä lisää, mikäli Suomi haluaa Qatarin MM-kisoihin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajilla on mahdollisuus edetä MM-jatkokarsintoihin voittamalla tiistaina Ranska. Hallitseva maailmanmestari on jo varmistanut kisapaikkansa, mutta Suomelle tasapeli tai tappiokin riittää lohkon kakkospaikkaan, mikäli Ukraina ei samaan aikaan voita Zenicassa Bosnia-Hertsegovinaa.

Vaikka Suomi yltäisikin lohkossaan lopulta toiseksi ja historiallisesti mukaan jatkokarsintoihin, tie Qatarin lopputurnaukseen on edelleen mutkikas. Euroopasta kisoihin pääsee 13 maata, joista 10 on lohkovoittajia. Ranskan lisäksi varmoja kisamaita ovat Saksa, Tanska, Belgia, Kroatia, Englanti, Sveitsi, Serbia ja Espanja.

Euroopan MM-karsintalohkoissa toiseksi sijoittuneet joukkueet etenevät jatkokarsintaan. Mukana tässä ryhmässä ovat esimerkiksi edelliset Euroopan mestarit Portugali ja Italia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Jatkokarsintajärjestelmä on muuttunut edellisistä MM-karsinnoista, eikä tuttuja kaksiosaisia ottelupareja enää ole. Nyt toiseen vaiheeseen pääsee mukaan kaikkiaan 12 maata.

Maista kymmenen on Euroopan lohkojen kakkosia, ja kaksi tulee mukaan Kansojen liigan kautta. Jatkokarsintapaikka irtoaa rankingjärjestyksen perusteella sellaisille Kansojen liigan lohkovoittajille, jotka eivät ole yltäneet MM-karsintalohkossaan kahden parhaan joukkoon.

Kansojen liigan reittiä jatkokarsintaan pääsee Itävalta, joka voitti Kansojen liigan lohkonsa, mutta on nyt MM-karsintalohkonsa neljäs. Toinen maa on MM-karsintojen E-lohkosta joko Wales tai Tshekki riippuen siitä, kumpi jää Belgian voittamassa lohkossa kolmanneksi. Molemmat ovat joka tapauksessa mukana jatkokarsinnassa.

12 maata laitetaan paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten maat ovat MM-karsinnoissa menestyneet. Kuusi parasta maata on arvonnassa sijoitettuja, ja esimerkiksi Suomi ei kuulu tällä hetkellä sijoitettujen maiden joukkoon.

12 maata arvotaan Zürichissä 26. marraskuuta kolmeen neljän joukkueen ryhmään, jossa joukkueet pelaavat kaksi yksiosaista välierää 24.–25. maaliskuuta 2022.

Välierien voittajat kohtaavat niin ikään yksiosaisissa loppuotteluissa 28.–29. maaliskuuta, ja jokaisen kolmen finaalin voittaja selviytyy lopulta Qatariin.

MM-kisat pelataan 21. marraskuuta–18. joulukuuta 2022.

MM-karsintalohkojen sarjataulukot löytyvät täältä.

Uutista päivitetty 16.11. klo 11.28: lisätty tietoja varmistuneista kisamaista.

Lue myös:

Näin lähellä Suomen jatkopaikka on – Huuhkajat latoi kolme maalia Bosnia-Hertsegovinan verkkoon, tässä ottelun kaikki käänteet

Kaikkien aikojen ryöstöretki! Huuhkajat tarrasi kiinni MM-jatkokarsintaan – Suomi hiljensi vajaamiehisenäkin Bosnia-Hertsegovinan kotiyleisön

Kommentti: Tyly, tylympi, Huuhkajat! Zenican ryöstö oli maajoukkuehistorian kovimpia temppuja – peliesitys oli tulostakin riemukkaampi

Huuhkajissa varkain tapahtunut muutos lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen – riemukas Bosnia-ottelu oli täynnä harvinaisuuksia

Kommentti: Pieneltä joukolta Huuhkajien faneja hämmästyttävä suoritus Zenican illassa

Suosittelemme sinulle