Hyppää sisältöön

Presidentti Macron vaihtoi kaikessa hiljaisuudessa Ranskan lipun väriä

Laivastonsinistä on viimeisen vuoden ajan nähty esimerkiksi Ranskan presidentin virka-asunnon Élysée-palatsin lipuissa ja myös maan parlamentin tiloissa.

Emmanuel Macron ja tummansininen trikolori torstaina. Kuva: Yoan Valat / EPA
Markus Heikkilä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaihtanut kaikessa hiljaisuudessa Ranskan lipun väriä, kertovat muun muassa ranskalaislehti Le Parisien (siirryt toiseen palveluun) ja radiokanava Europe1 (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuillaan.

Mistään kovin dramaattisesta muutoksesta ei ole kyse, sillä trikolorin sininen väri on vain vaihdettu vähän tummemmaksi esimerkiksi presidentin virallisissa tilaisuuksissa. Sininen sai luvan tummua jo vuosi sitten, mutta asiasta ei pidetty sen suurempaa meteliä.

Macron halusi tuoda takaisin laivastonsinisen värin, joka symbolisoi Ranskan vallankumousta. Laivastonsinistä tosin on käytetty vaaleamman sävyn rinnalla muutenkin muun muassa laivastossa ja monissa muissa valtion virastoissa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tummempaa sineä on viimeisen vuoden ajan nähty esimerkiksi Ranskan presidentin virka-asunnon Élysée-palatsin lipuissa ja myös maan parlamentin tiloissa.

Emmanuel Macron ja vaaleansininen Ranskan lippu. Kuva: Philippe Wojazer / EPA / EPA

Viime vuoden joulukuussa kuolleen presidentin Giscard d'Estaingin hallinnon aikana, vuonna 1976 Ranskan hallinto toi kirkkaamman sinisen sävyn tummemman rinnalle, jotta se osuisi paremmin yhteen Euroopan lipun kanssa. Nykyisin lähinnä EU:n tunnuksena tunnettu lippu otettiin alun perin käyttöön Euroopan neuvostossa vuonna 1955.

Europe1:n mukaan kirkkaampi sininen otettiin tuolloin käyttöön esteettisistä syistä, koska Ranskan lippu ja Euroopan lippu liehuivat monin paikoin vierekkäin.

Macronin leiristä ei ole tullut virallista ilmoitusta värin vaihtamisesta, eikä myöskään muille valtionhallinnon osa-alueille ole tullut vaatimusta vaihtaa tummempaan.

Ranskalla on edessään presidentinvaalit ensi keväänä. 43-vuotias Macron vihjasi viime tiistaina pitämässään televisiopuheessa, että hän tulee olemaan ehdolla kevään vaaleissa ja hakee näin toista kauttaan presidentiksi.

Mikä merkitys lipun väreillä on? Onko esimerkiksi Suomen lipussa juuri oikea sinisen sävy? Voit keskustella aiheesta alla tiistaihin kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle