Hyppää sisältöön

Nelostien Kirri–Tikkakoski-moottoritie ehkä jo jouluksi auki, aikataulu alittumassa yllättäen jopa puolella vuodella

Liikenne siirretään uudelle tieosuudelle ensi kesän sijaan näillä näkymin jo parin kuukauden kuluttua. Töiden nopean etenemisen taustalla ovat uudenlaiset toimintatavat.

Suuri kallioleikkaus rakenteilla olevan Kirri-Tikkakoski -moottorien varressa
Vielä viime heinäkuussa Kirri–Tikkakoski-tieosuuden varrella näytti tältä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Tuukka Lukinmaa

Nelostien uusi moottoritieosuus Kirrin, Tikkakosken ja Vehniän välillä avataan liikenteelle puoli vuotta suunniteltua aiemmin, kertoo Väylävirasto.

Liikenne siirretään uudelle tieosuudelle ensi kesän sijaan jo reilun parin kuukauden kuluttua, tammikuun loppuun mennessä.

Parhaassa tapauksessa, jos esimerkiksi sääolosuhteet ovat töiden kannalta suotuisat, uusi moottoritie saatetaan saada auki jo ennen joulua.

Yhtä aikaa uuden moottoritien kanssa otetaan liikenteelle käyttöön myös uudet, poikittaiset moottoritielle johtavat tiet ja liittymät.

Projektipäällikkö Jarmo Niskanen Väylävirastosta toteaa, että päätös tien käyttöönottoajankohdasta tehdään joulukuun alussa.

Parhaillaan on vielä kesken muun muassa kaidetöitä, jotka täytyy saattaa loppuun ennen kuin liikenne voidaan siirtää uudelle tieosuudelle.

Tie voidaan avata liikenteelle parhaimmillaan jopa kahdeksan kuukautta etuajassa.

– Siirto on suunniteltava huolellisesti etukäteen ja siinä tarvitaan kymmeniä ihmisiä yhtä aikaa, jotka ovat yhteydessä toisiinsa, kun esteet poistetaan. Meillä menee siinä sitten etuauto, joka vie letkan molemmista suunnista moottoritielle ja siitä liikenne lähtee kulkemaan. Väylävirasto eikä urakoitsija järjestä hankkeelle mitään erityisiä avajaisia, kuvailee Niskanen.

"Suunnittele ja toteuta"

Väyläviraston mukaan töiden nopea eteneminen johtuu uudenlaisista toimintatavoista suunnittelussa, rakennustöissä ja laadunvalvonnassa

Hanke on toteutettu niin kutsutulla suunnittele ja toteuta –urakkamallilla, jossa suunnitelmia voidaan tarkentaa ja muutoksia tehdä tarpeen vaatiessa vielä toteutuksen aikanakin.

Tällä hetkellä työmaalla on käynnissä kaidetöiden lisäksi muun muassa viimeisiä päällystystöitä sekä ajoratamaalauksia.

Hankkeen valmistelut käynnistyivät helmikuussa 2018 ja rakennustyöt keväällä 2019. Pääurakoitsijana hankkeessa toimii Destia.

Uutta moottoritietä on rakennettu 16 kilometriä, uutta maantietä yli 20 kilometriä ja uusia kevyen liikenteen väyliä noin 30 kilometriä.

– Kirri-Tikkakoski ei ole Suomen suurin tiehanke. Lahden eteläinen tie ja valtatie viiden toimet Juvalla ovat hankekokonaisuuksina isompia. Keskisuomalaisittain tiehanke on historiallinen. Koskaan aiemmin ei ole rakennettu näin pitkää pätkää kerralla uutta tietä Keski-Suomessa ja tuskin tullaan rakentamaankaan lähivuosina samanlaisia jättihankkeita. Tämä on maakunnan mittakaavassa liikenneverkolle todella merkittävä asia, summaa projektipäällikkö Niskanen.

Lisätty Jarmo Niskasen kommentit kello 15.53.

Lue myös:

Jyväskylän Kirrissä autoilijat saavat jo maistiaisen uudesta moottoritiestä

Moottoritie Jyväskylän pohjoispuolella valmistumassa reilusti etuajassa – video näyttää työmaan hurjat mittasuhteet

Onko tässä Suomen kuumin työmaa? Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella on meneillään maan suurin päällystysurakka

Nelostiellä Kirrinkallion louhintatyöt loppusuoralla – tältä uusi kallioleikkaus nyt näyttää

Suosittelemme sinulle