Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Inflaatio kiihtyi lokakuussa 3,2 prosenttiin, syynä muun muassa sähkön kallistuminen

Inflaation nousuun vaikutti muun muassa omakotitalojen peruskorjauskustannusten nousu. Hintojen nousua hillitsi muun muassa lasten päivähoitomaksujen pieneneminen.

Sähkölinjoja menossa Yllikkälän sähköasemalle.
Sähkön hinnan nousu vaikutti kuluttajahintojen vuosimuutokseen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos kasvoi lokakuussa 3,2 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Syyskuussa inflaatio oli 2,5 prosenttia. Kuluttajahintoja nosti muun muassa sähkön ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen, tutkimus- ja hoitomaksujen sekä rahapelien halpeneminen.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten 19 000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä yli 2 000 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Aineistoa täydennetään kassapääteaineistoilla, josta saadaan noin 5 miljoonaa hintatietoa. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Euroalueen inflaatio oli lokakuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan 4,1 prosenttia, kun se syyskuussa oli 3,4 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä ja kulutus- ja muiden luottojen korkoja. Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen.

Lue myös:

Inflaatio nousi syyskuussa 2,5 prosenttiin – taustalla muun muassa omakotitalojen remonttien ja polttoaineiden kallistuminen

Inflaatio laukkaa Yhdysvalloissa kovinta tahtia yli 30 vuoteen

Isot taustatekijät nostavat sähkön hintaa Euroopassa – ilmastokriisi, Kiinan mahti ja tyyni sää kasvattavat kuluttajan sähkölaskua

Suosittelemme