Hyppää sisältöön

Kotka pystyttää jouluksi valaistun kuusimetsän – torille tuodaan myös kunnostettu leikkibussi

Kotkan torille pystytetään ensi lauantaihin mennessä joulunajan kuusimetsä. Puut valaistaan kaupunkilaisten ihasteltavaksi. Myös kunnostettu Onni Vilkkaan linja-autoa jäljittelevä leikkibussi saa väliaikaisesti paikan Kotkan torilta.

Joulukuusi Kotkan torilla kaupungintalon edustalla.
Maanantaina Kotkan torilla valmisteltiin jo jouluisen kuusimetsän pystyttämistä. Kuva: Miina Sillanpää
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan kaupunki tuo jouluksi kaupungintalon eteen 21 kuusipuuta ja valaisee ne.

Valaistulla kuusimetsällä halutaan tuoda joulutunnelmaa kaupunkilaisille. Yleensä Kotkan torilla on seissyt jouluna yksi suuri joulukuusi. Yksi kuusista on tänäkin vuonna iso ja loput 20 hieman pienempiä puita.

Kuuset asetellaan ja valaistaan niin, että ne ovat paikoillaan viimeistään ensi lauantaina, 20. marraskuuta. Silloin on myös Kotkan joulunavaus. Torilla on joulunavauksen yhteydessä muun muassa joulupukki, tonttukoulu ja Merikeinun alpakkatilan alpakoita.

Myös kaupungintalo valaistaan aikaisempien vuosien tapaan joulunalusviikoiksi ja aina loppiaiseen asti.

Rakastettu leikkibussi tuodaan torille

Tällä viikolla Kotkan torilla tuodaan myös kunnostettu Onni Vilkkaan linja-autoa jäljittelevä puinen leikkibussi.

– Bussin kunnostustöiden valmistuminen sattui tähän samaan saumaan kuin Kotkan joulunajan tapahtumat. He ideoivat, että näin bussi saisi heti jonkin paikan, liikennöitsijä Antti Jyrkilä sanoo.

Leikkibussi tuodaan Kotkan torille väliaikaisesti. Bussin tuleva lopullinen sijoituspaikka on vielä auki. Sitä mietitään tarkemmin keväällä.

kunnostettava leikkibussi
Puinen leikkibussi pääsi huonoon kuntoon Sibeliuksenpuistossa Kotkassa. Kesän ja syksyn ajan sitä on kunnostettu kotkalaisen bussi- ja taksiyritys Jyrkilä Oy:n tallissa. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Leikkibussilla oli aiemmin paikka Sibeliuksenpuiston leikkipuistossa Kotkan keskustassa, mutta se vietiin sieltä pois, koska sille tehtiin jatkuvasti ilkivaltaa. Huonoon kuntoon päässeen bussin otti kunnostaakseen kotkalainen bussi- ja taksiyritys Jyrkilä Oy. Leikkibussi kunnostettiin yhteistyössä Sotek-säätiön kanssa. Myös kaupunkilaiset osallistuivat kunnostustöiden rahoittamiseen.

– Kunnostus on saatu nyt ihan muutamaa yksityiskohtaa vaille valmiiksi. Leikkibussi liikahtanee perjantaina täältä meiltä Kotkan toria kohti, liikennöitsijä Antti Jyrkilä sanoo.

Kunnostaminen maksoi Jyrkilän mukaan lopulta hieman yli 10 000 euroa. Noin puolet summasta tuli yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä, jotka halusivat tukea korjaushanketta. Neljäsosan kustansivat Onni Vilkkaan poika Jari Vilkas ja tämän tytär Anna Vilkas. Loput kustansi Jyrkilä Oy itse.

– Kaikki suhtautuivat kyllä hyvin myönteisesti hankkeeseen, Jyrkilä sanoo.

Lue lisää: Kaupunki poisti Onni Vilkkaan leikkibussin vähin äänin suositusta puistosta – päätyi toisen bussifirman talliin: "Sehän on valtavan hieno"

Leikkibussin kunnostamiseen upposi tuhansia euroja – bussifirma pyytää nyt asukkailta apua kustannuksiin

Suosittelemme sinulle