Hyppää sisältöön

HUS varautuu avaamaan lisää tehohoitopaikkoja koronapotilaille – tehohoidon kantokyvyn raja lähes saavutettu

Maanantaina HUSissa tehohoidossa oli 13 potilasta. Tehohoitoon päätyy tällä hetkellä pääasiassa rokottamattomia ihmisiä.

Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020.
Asko Järvisen mukaan tällä hetkellä tehokkain keino hillitä epidemian etenemistä olisi rokotteiden ottaminen ja koronapassin käytön laajentaminen etenkin ravintola- ja yöelämässä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Karppi

Tehohoidon kantokyvyn raja on tulossa vastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Maanantaina HUSissa tehohoidossa oli 13 potilasta, kun viime viikkoina potilaita on ollut noin kymmenen. Kantokyvyn rajaksi on asetettu 15 potilasta.

– Kun potilasmäärä nousee noin viiteentoista, joudumme avaamaan toisen tehohoitoyksikön Meilahteen koronapotilaita varten, kertoo HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Järvisen mukaan tartuntamäärät nousevat HUSissa nyt kolmatta viikkoa. Tämä heijastuu viiveellä niin vuode- kuin tehohoitopaikkojen tarpeeseen.

– Lähiviikkoina potilasmäärissä pyöritään optimistisissakin arvioissa tämänhetkisellä tasolla. Riski on, että määrät nousevat.

Viimeisten neljän päivän aikana koko maassa on raportoitu yhteensä 3 166 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Näistä reilu kolmasosa eli 1298 kirjattiin HUS-alueella.

Rajoituksia vain rokottamattomille?

HUSissa tehohoitoon päätyy tällä hetkellä pääasiassa rokottamattomia ihmisiä.

– Paljon puhutaan rajotuksista ja sairaanhoidon kuormittumisesta. Jos rajoituksia pitää tehdä, fiksuinta olisi, että ne kohdentuisivat rokottamattomiin. En tosin tiedä, onko tämä mahdollista nykyisellä lainsäädännöllä, infektioylilääkäri Asko Järvinen toteaa.

Esimerkiksi Itävallassa alkoi maanantaina tiukka koronasulku rokottamattomille.

Järvisen mukaan tällä hetkellä tehokkain keino hillitä epidemian etenemistä olisi rokotteiden ottaminen ja koronapassin käytön laajentaminen etenkin ravintola- ja yöelämässä.

– Ilman sitä ihmiset saavat ottaa kontaktia vapaasti ennen puoltayötä, mikä vie passilta osin terää pois. Tehokkainta olisi, että passilla voitaisiin kiertää ravintolarajoituksia, mutta niin, että heiltä joilla passia ei ole anniskelu loppuisi selvästi nykyistä aikaisemmin.

Suomessa kaikki koronarokoteannokset on tähän mennessä saanut 80,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

– Taudilla on yhä aika lailla tilaa liikkua ja levitä, toteaa Järvinen.

Valtioneuvoston on määrä päättää ravintolarajoitusten jatkamisesta tänään maanantaina. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ilmoitti viime viikolla haluavansa, että ravintoloiden aukioloa rajattaisiin nykyistä enemmän ja anniskelu lopetettaisiin nykyistä aikaisemmin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto puolestaan kertoi perjantaina harkitsevansa kohdennettuja kokoontumisrajoituksia Uudellemaalle. Päätöksiä asiasta odotetaan tämän viikon lopulla.

Lue seuraavaksi:

Rokotteen teho, maskisuositukset, kasvavat tartuntaluvut – koronatilanteen monimutkaisuus hämmentää, tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta

Alueiden koronaohjeita pidetään sekavina ja toimia riittämättöminä – HUSin ylilääkäri: "Lakipykälien hankaluus tekee tästä ongelmallista"

Eurooppa on nyt ainoa maanosa, jossa koronatapaukset ovat kasvussa – näin eri maat ovat reagoineet kasvaviin tautilukuihin

Suosittelemme sinulle