Hyppää sisältöön

Kymmenen miljoonan kilon mies

Ammattikalastaja Tarmo Tolvanen on järvellä kahdeksan tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa, eikä kaikki työ tule silti tehdyksi. Seurasimme Tolvasen työpäivää Mikkelin Kyyvedellä marraskuisena pakkaspäivänä.

Rantasalmelainen Tarmo Tolvanen on ollut ammattikalastajana yli 30 vuotta. Hän on yksi maamme harvoista kalastajista, joka kunnostaa rehevöityneitä järviä nuottaamalla.

Saalismäärä on ylhäällä. Olen vuosien mittaan nostanut yli kymmenen miljoonaa kiloa kalaa. 

Nyt kalastetaan Mikkelin Kyyvedellä. Kalaparvet etsitään kaikuluotaimen avulla.

Syksy on otollista aikaa hoitokalastukselle, sillä särkikalat parveutuvat vesien viilennyttyä. Tällä kertaa pakkasta on yksi aste, ja tuuli puhaltaa pohjoisesta.

Hoitokalastuksessa järveä kunnostetaan poistamalla särkikaloja suuria määriä kerrallaan. Kun parvi löytyy, sen ympärille lasketaan yli 300-metrinen nuotta.

Tarmo Tolvasen suurin saalis on 22 000 kiloa yhdellä nuottauksella.

Se säpsäytti. Kuusi kertaa jouduttiin ajamaan rantaan tyhjentämään veneet kaloista.

Tolvasen työkavereina nuottauskeikoilla ovat kalastajat Tarja Lötjönen sekä Ville Pesonen. Lötjönen on Tolvasen vaimo ja toiminut kalastajana 20 vuotta.

Nuottaus on fyysisesti raskasta työtä. Märkä nuotta painaa jopa tuhat kiloa, ja se vedetään järvestä käsin.

Kylmällä säällä nuottaa suolataan, jottei se jäädy mytyksi veneen kannelle.

Kalastajan työ järvellä on melko tauotonta. Etenkin kylmillä keleillä vilu yllättää, jos pitkäksi aikaa pysähtyy. Eväät syödään kun ehditään.

Nuotan nostaminen on hidasta. Saalis alkaa näkyä vasta noin tunnin kuluttua.

Saalis nostetaan haavilla veneen kyytiin. Peto- ja arvokalat päästetään takaisin järveen.

Tällä kertaa nousi 650 kiloa kalaa.

Kalat kuljetetaan rannalla odottavaan konttiin.

Marraskuussa valoa riittää vain kahteen nuottaukseen päivässä. Yksi veto nuotan laskusta saaliin nostoon kestää 2–4 tuntia.

Rannassa kalat lapioidaan konttiin. Kyyveden kaloista tehdään biokaasua paikallisella jalostamolla.

Usein hoitokalastuksesta nousseet kalat toimitetaan minkkitarhoille. Kehitteillä on keinoja saada särkikalat tehokkaammin ihmisravinnoksi.

Tolvanen hoitokalastaa jäiden tuloon asti. Hän arvioi, että Suomessa on yli tuhat järveä, jotka kaipaisivat välitöntä kunnostusta. Itse hän hoitaa muutamaa kymmentä järveä vuodessa.

Kello lähenee neljää ja veneet on huuhdeltu puhtaiksi. Päivän kokonaissaalis on 1800 kiloa. On aika pakata tavarat autoon ja suunnata kotiin Rantasalmelle. Huomenna uudestaan.

Tekijät

Toimittaja Tarja Nyyssönen
KuvatEsa Huuhko, Tarja Nyyssönen