Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaa huutaa lisää koulutuspaikkoja maakuntaan – huoli osaavasta työvoimasta painaa yrityksiä

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa suuresti eteläpohjalaisia yrityksiä. Yritykset vetoavat sekä ministeriöön että sivistysvaliokuntaan koulutuspaikkojen saamiseksi Etelä-Pohjanmaalle.

Opiskelija Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun toimipisteessä. Arkistokuva. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Joukko suuria eteläpohjalaisyrityksiä esittää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle ja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikolle maakunnan koulutustarjonnan parantamista.

Yritysten rekrytointiongelmat ja maakunnan alhainen koulutustaso huolettavat yrityksiä. Koulutusvajeesta puhutaan jo "kriittisenä pullonkaulana".

Atrian, Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan, Ilkka-yhtymän ja OP Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajien allekirjoittaman vetoomuksen mukaan maakunnan koulutustarjonta on ollut pitkään riittämätöntä alueen elinkeinoelämän ja maakunnassa asuvien opiskeluiässä olevien näkökulmasta.

Vetoomuksella haetaan nopeita korotuksia koulutusresursseihin, sekä työperäisen maahanmuuton tukemista.

Käytännössä vetoomuksen allekirjoittajat esittävät koulutusresurssien tasokorotusta. Toiveissa on niin yliopistokeskuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahvistaminen, kandidaatti- ja maisteritason opinto-ohjelmien avaaminen kuin myös ammattikorkeakoulujen kärkialojen, kuten ruoka-, tekniikka- ja sotealojen tutkintomäärän lisääminen, sekä ammatillisen koulutuksen sekä muuntokoulutuksen tarjonnan lisääminen.

"Koulutuksen tasokorotuksella vastataan maakunnan rakenteelliseen osaamisvajeeseen ja työvoimapulaan sekä vahvistetaan alueen innovaatiokyvykkyyttä, tuetaan työperäistä maahanmuuttoa ja toiminnan tuottavuutta", todetaan vetoomuksessa.

Lue myös: Etelä-Pohjanmaalla kouluttaudutaan keskimääräistä vähemmän korkeakouluissa – alueen koulutustasoa halutaan nostaa

Suosittelemme sinulle