Hyppää sisältöön

Seniorisirkukseen yllättävä osallistujaryntäys – Päivi Hyvärinen, 64, voitti vaijerilla kammonsa: “En ole ikinä näin hauskaa liikuntaa tehnyt”

Seniorisirkuksen osallistujat ovat innoissaan, kun liikkuvuutta ja tasapainoa voi kehittää itseään haastamalla. Onnistuminen tuo iloa ja ryhmä tukee, kun epäilys iskee.

Nainen tasapainoinee puolapuun päällä Kuopion sirkuksen tiloissa.
Kuopiolainen Päivi Hyvärinen kokee, että sirkus tuo monipuolisuutta liikuntaan. Kuvaaja: Varpu Mäntymäki / Yle, Video: Antti Karhunen / Yle
Susanna Pekkarinen

Kuopion sirkuksen tiloissa käy iloinen kuhina. Ensin vaijerille nousu kammoksuttaa, mutta kun ensin aloitetaan ylittämällä penkki ja matalampi vaijeri, innostus tarttuu epäröijiinkin.

Lattialla on patjoja pehmentämässä pudotusta, jos jalka lipsahtaa.

– En ole ikinä näin hauskaa liikuntaa tehnyt. Koulun telinevoimistelutuntien puomista on jäänyt niin hirveä kammo. Tämä oli iloinen yllätys, Päivi Hyvärinen kuvailee.

64-vuotias Hyvärinen on tehnyt työuransa fysioterapeuttina. Eläkearkeen kuuluvat koiran ulkoilutus ja kuntosali, mutta sirkus on tuonut liikuntaan uuden ulottuvuuden.

– Kun tulee ikää ja liukkaita kelejä, hyvä tasapaino on tarpeen. Sirkus tuo monipuolisuutta.

Myös Arto Savolainen, 64, on innoissaan omien taitojen haastamisesta.

– Tämä on myös tosi kivaa yhdessäoloa. MM-kisoihin en enää aio.

Sirkusohjaaja Maiski Tiainen näyttää, miten nuoralla kävellään.
Sirkusohjaaja Maiski Tiainen näyttää oikean asennon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kurssilaiset yli 60-vuotiaita

Meneillään on seniorisirkuskurssi, jonka suosio on yllättänyt järjestäjät. Osallistujia on 13 ja he kaikki ovat yli 60-vuotiaita.

Kaupungin liikunnanohjaaja Petra Haverinen kertoo, että alun perin mietittiin ikääntyneiden Hoplop-kurssia, mutta sitten tuli idea sirkuksesta.

– Yhteistyötä sirkuksen kanssa on tehty aiemminkin. On järjestetty esimerkiksi lapsille kursseja. Nyt osallistujat ovat jo kyselleet jatkoa, ja pyritään sellaista järjestämään.

Vanhuksia kuntoilemassa sirkus aktiviteettien parissa Kuopion Sirkuksessa.
Seniorisirkuksessa on 13 osallistujaa. Osallistujien määrä ja heidän taitonsa ovat yllättäneet järjestäjät. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Akrobatiatehtävät ja välineet haastavat taidot

Seniorisirkuskurssilla tavoitteena on, että osallistujat pääsevät kokeilemaan eri sirkusvälineistöä ja tekemään omalle tasolleen sopivia liikkeitä. Esimerkiksi tasapainolaudat, jonglöörausrenkaat ja hula-vanteet tulevat tutuksi.

Akrobatiaa voidaan tehdä lattialla. Vaaka ja tukkipyörintä ovat monelle tuttuja entuudestaan, mutta harva tulisi tehneeksi niitä kotona itsekseen.

Ohjaaja Maiski Tiainen Kuopion sirkuksesta toivoo, että kaikki pääsevät kokeilemaan esimerkiksi ilmassa roikkumista kurssin mittaan.

– Sirkus on siitä mahtava laji, että löytyy kaikille keinot toteuttaa liikkeitä. Tämä seniorisirkuskurssi on meillekin uutta.

Se, mihin kurssilaiset pystyvät, on hämmästyttänyt järjestäjätkin.

– Olemme jo huomanneet, että kaikki oletukset pitää heittää pois.

Kuopion Sirkuksen ohjaaja Senni Nuutinen näyttää miten tasapainoillaan laudan päällä.
Tasapainotehtävät haastavat uskallusta ja taitoja. Sirkusohjaaja Senni Nuutinen näyttää, miten tuolista otetaan tukea. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Aiheesta voi keskustella 18.11. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Motoriikka ja sosiaalisuus kehittyy temppuillessa – sirkuskoulu antaa eväitä elämään

Sirkuksen vuoden tärkein esitys kaatui koronarajoituksiin Kuopiossa – kaupunginteatteri tuli apuun ja harjoittelee samalla striimaamista

"Sirkus säilyttää äijien toimintakykyä" – katso video vankilasirkuksesta

Suosittelemme sinulle