Hyppää sisältöön

Kumiperunoista kasvisbowliin ja teriyakivuokaan – teinejä yritetään houkutella kouluruokailuun trendikkäällä menulla

Espoon Kuitinmäen koulun oppilaat pääsevät tällä viikolla uusien kouluruokamakujen äärelle. Tempaus yrittää houkutella myös vanhimmat koululaiset pikaruokaloista takaisin kouluruuan ääreen.

Ada Izokun
Espoon Kuitinmäen koulun oppilas Ada Izokun kehui molempia päivän ruokia. Muista kouluruuista hänen suosikkejaan ovat esimerkiksi tortillat ja hän kertoo muutenkin pitävänsä mausteisista ruuista. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Suvi Vesalainen,
Paula Tiainen,
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Tää valkonen ei oo hyvää, mut tää pinkki on ihan hemmetin hyvää, Espoon Kuitinmäen koulun oppilaat analysoivat salaattejaan lounastauolla.

Kaupungin omistama ruokapalvelu Espoo Catering, Unilever Food Solutions ja Suomen kokkimaajoukkue kutkuttelevat tällä viikolla koululaisten makuhermoja kokonaan uusilla ja vanhoista tuunatuilla ruuilla.

Keskiviikkona tarjolla oli kasvis-chilibowl ja teriyakikana-perunanuudelivuoka. Ruuat maistuivat ainakin Ada Izokunille hyvin.

– Molemmat jatkoon! Tosi hyviä, tykkään mausteisesta ruuasta.

Noel Falik tunnusti, että läheisen Prisman einestiski kutsuu miltei kouluruokalaa useammin. Keskiviikon ruoka meni kuitenkin mikropizzojen ja lihapullien edelle.

– Vähän liikaa kastiketta, mutta kyllä minä tulisin tätä uudestaankin syömään.

Noel Falik
Noel Falik tunnustaa turvautuvansa viereisen Prisman ruokiin suhteellisen usein. Teemapäivän ruuat maistuivat hänellekin hyvin. Vieressä Iina Wang. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Useat raatilaiset kehuivat päivän annoksia tavanomaista kouluruokaa maukkaammiksi ja tulisemmiksi. Unileverin keittiömestari Sami Lamminaho ei ylläty nuorten kommenteista.

– Me ehkä itse vanhempina ihmisinä aliarvioimme nuoria, että mitä he haluavat syödä. Heitä varmaan pitäisi kuunnella vähän tarkemmin, koska he ovat kuitenkin seuraava kuluttajasukupolvi.

Kouluruoka ei maistu kaikille

Kokeilussa olevia ruokia voi päätyä Espoon koulujen ruokalistoille pysyvästi, jos Kuitinmäen koululaisilta kertyy riittävästi positiivista palautetta. Koululaiset arvioivat ruokien maun lisäksi niiden suutuntumaa ja ulkonäköä.

– Oppilaiden osallistaminen on meille tärkeä asia ja kehittämisen kohta. Tämä on oiva tilaisuus siihen, kertoo koulun rehtori Terja Isokorpi.

Isokorven mukaan suurin osa koulun oppilaista syö kouluruokaa päivittäin. Osa yläkoululaisista kuitenkin jättää koululounaan väliin.

– Syynä voi olla, että he ovat syöneet kotitaloustunnilla tai ruoka ei muuten maistu. He saavat mennä syömään vapaammin kuin alakoululaiset, joten heillä on mahdollisuus tehdä itsenäisiä ratkaisuja.

Kunnallisissa kouluissa keskihinta kouluruokailulle on 2,81 euroa päivässä oppilasta kohden. Tiedot ovat Opetushallitukselta vuodelta 2019.

Espoo Cateringin hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroos uskoo, että myös nyt testattavat uudet ruuat on mahdollista tehdä entisillä kustannuksilla.

THL:n tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan suomalaisista 4.–5.-luokkalaisista 73 prosenttia eli noin kolme neljästä syö pääruokaa koulussa kaikkina koulupäivinä. Kaikkia kouluruoan aterianosia syö päivittäin vain vajaat 12 prosenttia eli noin yksi kymmenestä 4.–5.-luokan oppilaasta.

Vielä matalampia luvut ovat 8.–9.-luokkalaisilla. Heistä reilut 64 prosenttia eli noin kaksi kolmesta syö koulupäivisin pääruokaa ja noin 10 prosenttia kaikkia aterianosia koululounaalla.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on kouluruuasta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 19.11.2021 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Pieni kikka nosti kasvisruuan lasten suosioon – vain ruokien järjestys vaihdettiin: "Menekkiä jouduttu jopa rajoittamaan muovikannella"

Moni koululainen saa lounaan jo ennen kymmentä koronan vuoksi – seurasimme, miten varhainen koululounas maistuu Joensuussa

Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – halvin annos syntyy Inkoossa alle eurolla, Kustavissa on kalleinta(Juttu tammikuulta 2020)

Suosittelemme