Hyppää sisältöön

EU suunnittelee uusia nopean toiminnan joukkoja – Borrell: Puolan rajakriisi on esimerkki tulevaisuuden hybridiuhista

EU:n puolustusministerit käsittelivät kokouksessaan EU:n puolustusstrategian kehittämistä. Sopimusluonnos esittää korkeintaan 5 000 sotilaan joukkojen perustamista vuoteen 2025 mennessä.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell
EU:n on kyettävä toimimaan jämäkämmin, nopeammin ja päättäväisemmin kriisitilanteissa, EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoo. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

EU harkitsee uusia, yhteisiä nopean liikekannallepanon joukkojen perustamista. Asiasta kertoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell EU:n puolustusministerikokouksen jälkeen.

– EU:n on kyettävä toimimaan jämäkämmin, nopeammin ja päättäväisemmin kriisitilanteissa. Meidän on tehtävä päätöksiä nopeammin, oltava joustavampia ja toimittava jämäkämmillä mandaateilla, Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Reutersin näkemän sopimusluonnoksen mukaan kyseessä olisi korkeintaan 5 000 sotilaan joukkojen perustaminen vuoteen 2025 mennessä. Tarkoituksena on kehittää EU:n kykyä vastata erilaisiin kriiseihin ilman tukeutumista Yhdysvaltoihin.

EU:n puolustusministerit ovat käsitelleet EU:n puolustusstrategian kehittämistä, eli "strategiseksi kompassiksi" nimettyä suunnitelmaa kokouksessaan Brysselissä maanantaina ja tiistaina.

Tiistain aikana kokoukseen osallistui myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Borrellin mukaan uusi strategia tähtää kunnianhimoisempaan sekä yhteensovitettavampaan puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan Naton kanssa.

Borrellin mukaan strategisella kompassilla pyritään vastaamaan muun muassa hybridiuhkiin, jollaisesta esimerkkinä on nähty Valko-Venäjän masinoima kriisi Puolan ja Liettuan rajoilla.

– Näemme jotain, mitä muutamia kuukausia sitten oli vaikeaa kuvitella. On hyvin ajankohtaista muistaa, että sodan ja rauhan välinen klassinen ero on kaventumassa, Borrell sanoo.

Borrellin mukaan strateginen kompassi sisältää ehdotuksen hybridityökalupakista, joka sisältäisi puolustuspolitiikan kehittämisen kyberuhkia vastaan sekä avaruusstrategian.

Kriiseihin on vastattava itsenäisemmin

Strategisen kompassin mukaan EU:lla tulisi olla maa-, meri-, tai ilmavoimista koostuvat joukot, jotka myös harjoittelisivat yhdessä EU:n alaisuudessa.

Käytännössä EU panostaisi erityisesti logistiikan, pitkän matkan ilmakuljetusten sekä komentokapasiteetin kehittämiseen, joiden osalta sotilasliitto Naton EU-jäsenet ovat tähän saakka joutuneet tukeutumaan Yhdysvaltoihin.

Borrellin mukaan strateginen kompassi sai puolustusministerikokouksessa jäsenvaltioilta laajan tuen. Tavoitteena on, että EU-maat hyväksyisivät lopullisen suunnitelman yhteisistä joukoista maaliskuussa.

EU:n 1 500 sotilaan taisteluosastot perustettiin jo vuonna 2007, mutta toistaiseksi niitä ei ole yrityksistä huolimatta hyödynnetty.

Keskustelua EU:n puolustusyhteistyön kehittämisestä kiihdytti erityisesti Afganistanin evakuointioperaatio elokuussa.

Lue lisää aiheesta:

EU virittelee yhteistä armeijaa, mutta sen pitäisi ensin oppia virheistään: "Onko meillä oikeasti tarjota jotain ihmisille Valko-Venäjällä?"

Suomi on mukana Saksan aloitteessa EU:n taisteluosastojen vahvistamiseksi – puolustusministeri: Pettymys, ettei niitä ole käytetty vielä kertaakaan

Suomi liittyy mukaan uusiin EU-puolustushankkeisiin – Viron kanssa harjoitellaan kyberuhkia vastaan, myös ilmakuljetukset ja toimintakyky avaruudessa kiinnostavat

Suosittelemme sinulle