Hyppää sisältöön

Korona sai suomalaiset kuntoportaille, eikä buumille näy loppua – kartalla on 277 portaat, katso mitkä ovat sinua lähimmät

Kuntoportaiden sijainneista Suomessa ei ole ollut tarkkaa listausta. Laitoimme aluksi sadat portaat kartalle, mutta nyt niitä on paljon enemmän. Kiitos lukijoille, jotka ilmoittivat meille puuttuvia portaita!

Pimeys ei lannista kuntoportaissa – Paraisten uudet portaat ovat innostaneet uusia kuntoilijoita liikkumaan
Paula Collin
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

On marraskuinen ilta. Kello ei ole vielä kovin paljon, mutta pimeää on silti, tietysti, niin kuin melkein aina marraskuussa Varsinais-Suomessa.

Paraislainen Christa Lindström kipuaa ylös kuntoportaita. Pimeä ei haittaa, sillä askelmat on hyvin valaistu.

– Käyn täällä noin kolme kertaa viikossa. Vaihtelevasti juoksen ja kävelen. Liikun joka päivä, joten tämä on hyvää vaihtelua liikkumiseen, sanoo Lindström.

Christa Lindström ei ole suinkaan ainoa, joka on viime aikoina innostunut kuntoportaista. Kuntoporrasbuumi lähti aluilleen jo muutama vuosi sitten, mutta korona kasvatti kiinnostusta.

Uusia portaita on rakennettu runsaasti eri puolille Suomea: Paraisten portaat valmistuivat talkootöinä syyskuussa, Heinolassa vietettiin kuntoportaiden avajaisia marraskuun alussa ja 3 000 asukkaan Virolahdelle portaita rakennettiin tänä vuonna peräti kahdet.

Helsingissä puolestaan aloitettiin viime vuonna kuntoporrasohjelma, jonka tavoitteena on rakentaa kaupunkiin yhdeksät uudet kuntoportaat vuoteen 2030 mennessä.

  • Kokosimme alla olevalle kartalle kuntoportaiden sijainteja eri puolilta Suomea. Lukijat auttoivat meitä täydentämään kartan tietoja ja ilmoittivat puuttuvia kuntoportaita. Kartalla on nyt kaikkiaan 277 portaat.

Tavallisia, omaperäisiä ja valtavia portaita

Suomen kuntoportaista ei ole kattavaa listausta, joten tiedossa ei myöskään ole, minkä kokoisia kuntoportaita maastamme tarkalleen löytyy. Askelmien määrä, portaiden pituus ja korkeuserot kuitenkin vaihtelevat.

Tässä jutussa esittelemme kolmet erilaiset portaat eri puolilta Suomea. Paraisten lisäksi esittelemme kuntoportaat Nilsiältä ja Lemistä.

Tahkon kuntoportaat 1054 akelta, Koirabaanan kuntoportaat  470 askelmaa, Lemin kuntoportaat 82 askelmaa
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla ilmasta kuvattuna.
Paraisten Koirabaanan kuntoportaat ovat Varsinais-Suomen suurimmat. 470 askelman portaat ovat 180 metriä pitkät ja kohoavat 50 metrin korkeuteen. Kuva: Paula Collin / Yle

Paraisten Koirabaanan portaista poikkeuksellisen tekee niiden sijainti. Portaiden vieressä avautuu kaivos ja 130 metriä syvä avolouhos. Pimeällä se ei näy, mutta valoisassa ympäristän omaperäisyys on juoksijoidenkin ihasteltavissa.

– Onhan tämä upea paikka, mutta itselle niin tuttu, että ihastelen maisemia vain samalla kun juoksen, kertoo marraskuun illassa juoksemassa ollut Christa Lindström.

Porrastreeni on hänelle uusi harrastus, joka alkoi, kun Paraisten portaat valmistuivat. Hän kertoo, että kuntoporrasbuumia on selvästi ilmassa – ainakin Paraisilla.

– Välillä täällä on jopa ruuhkaa. Lisäksi täällä näkee paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä vähään aikaan liikkuneet ollenkaan, ja portaat ovat nyt innostaneet liikkumaan. Se on tosi hienoa.

Christa Lindström Paraisten kuntoportaissa
Hikistä hommaa, mutta tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Tätä mieltä on Christa Lindström kuntoportaissa kävelemisestä ja juoksemisesta. Kuva: Paula Collin / Yle
Puiset kuntoportaat
Lemin uudet kuntoportaat avattiin syksyllä. Niitä oli ehditty jo odottaa. Nyt portaissa käyvät sulassa sovussa kuntoilemassa sekä ikäihmiset että palomiehet. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Ilmainen liikuntapaikka kaikenikäisille

Iso osa Suomen kuntoportaista on maltillisemman kokoisia, noin sadan askelman portaita. Yhdet sellaiset löytyy Lemiltä, Lappeenrannan kupeesta.

3 000 asukkaan Lemille rakennettiin kunnan toiset kuntoportaat nyt syksyllä. Lemin kirkonkylän kuntoportaissa on 82 askelmaa ja pituutta niillä on 26 metriä.

Lemin kunnan hyvinvointikoordinaattori Kati Ahonen kertoo, että portaita oli toivottu jo vuosia. Nyt niiden rakentaminen oli mahdollista kunnassa käynnissä olevan Kirkonkylä eloon! -hankkeen puitteissa.

– Erityisesti ikäihmisiltä tuli toiveita portaista, sillä niissä liikkuminen on tehokasta ja voimaannuttavaa, Ahonen sanoo.

Kävijöitä on jo nyt riittänyt, vaikka valaistus on vasta tulossa. Talvikunnossapitoakaan portaissa ei kunnan puolesta ole, mutta käyttäjät ovat ottaneet asian omiin käsiinsä. Ahonen kertoo, että kuntalaiset pyysivät harjoja portaiden ala- ja yläpäähän, jotta he voivat harjailla niitä puhtaaksi lumesta samalla kun kuntoilevat.

– Kuntoportaiden trendikkyys on kasvanut, mutta tärkeintä on se, että pystymme tarjoamaan liikuntamahdollisuuksia kaikille ikään ja rahaan katsomatta, Ahonen muistuttaa.

Martti Taattula liikkumassa Tahkon portaissa
Nilsiäläinen Martti Taattola hakee portaista voimaa jalkoihin ennen kuin hiihtokausi alkaa. Kuntoilu on tärkeintä, mutta maisematkin ovat Tahkon portailla hyvät. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Satu Jokinen ja Mikko Salminen kiipeävät Tahkon portaita ylös sumuisessa säässä.
Lahtelaiset Satu Jokinen ja Mikko Salminen testasivat Tahkon portaita ensimmäistä kertaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Sykkeet tapissa pelkällä kävelyllä

Suomen suurimmat kuntoportaat löytyvät Tahkolta, Kuopion Nilsiästä. Puiden välissä laskettelurinteessä kiemurtelevat portaat ovat 800 metriä pitkät, 188 metriä korkeat ja askelmia on selätettävänä huimat 1054.

Missä tahansa kuntoportaissa treenistä saa helpolla tehokasta, mutta Tahkon portaita ei tarvitse montaa kertaa edes takaisin kulkea. Tämän on huomannut myös nilsiäläinen Martti Taattola, joka hakee portaista voimaa jalkoihin ennen hiihtokauden alkua.

Sumuisena päivänä Tahkon portaissa ovat myös lahtelaiset Satu Jokinen ja Mikko Salminen. He ovat menossa vaeltamaan, mutta päättivät aloittaa portaista.

– En tiedä, onko hyvä idea ottaa tällainen kuntoilupätkä tähän alkuun, mutta tästä nyt lähdettiin, sanoo Satu Jokinen nauraen.

Porrastreenin tehokkuus on tullut huomattua heti alkuun.

– Sen kun vaan kävelet rappuja ylös niin sykkeet ovat tapissa ja reidet huutavat hoosiannaa, Jokinen toteaa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 22.11. kello 23.

Lue myös:

Porrastreeni koukuttaa suomalaisia – muista nämä viisi asiaa ennen porrastreenin aloittamista

Katso pysyisitkö vauhdissa mukana: 86-vuotias teräsvaari tekee säännöllisesti treeniä Puijon portaissa ja on kulkenut jo yli 2 miljoonaa askelmaa

Suosittelemme sinulle