Hyppää sisältöön

Kommentti: Olympiastadionilla nähtiin tappion hetkellä jotain kaunista – Suomi kaatui MM-karsinnassa tavalla, josta jokainen voi olla ylpeä

Maajoukkueuransa lopettaneiden Paulus Arajuuren ja Joona Toivion yhteinen hetki suomalaiskannattajien kanssa nostatti kylmiä väreitä Olympiastadionilla, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Liikutus ja haikeus paistoi Paulus Arajuuren (vas.) sekä Joona Toivion kasvoilta, kun Suomen MM-karsinnat päättyivät Ranska-tappioon Olympiastadionilla 16.11.2021. Samalla päättyi kaksikon maajoukkueura.
Joona Toivio ja Paulus Arajuuri kiittivät yleisöä Ranska-tappion jälkeen Helsingin olympiastadionilla. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pettymys sai täydessä Pohjoiskaarteessa odottaa hetken MM-jatkokarsintapaikan livuttua Ukrainalle. Huuhkajien pitkäaikainen peruskallio, raudanlujan toppariparin vuosikausia muodostaneet Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ilmoittivat maajoukkueuriensa päättymisestä tyylikkäällä tavalla.

Puolustuslinjan valtikka siirtyi eteenpäin Arajuuren ja Toivion kiittäessä kannattajia yhteisistä vuosista. Koskettava hetki nostatti takuuvarmasti kylmiä väreitä yhdellä jos toisellakin katsojalla.

Kentällä valtikka on siirtynyt nuoremmille hiljalleen syksyn aikana. Arajuuri ja Toivio siirtyivät takavasemmalle pikku hiljaa MM-karsinnan lähestyessä huipennustaan. Daniel O'Shaughnessy ehti vakiinnuttaa paikkansa konkareiden rinnalla, mutta Leo Väisänen ja Robert Ivanov ovat nousseet lopullisesti vastuunkantajiksi viimeisissä karsintapeleissä.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Vammoista kärsinyt ja joukkueesta syksyllä pudonnut Tim Sparv lienee seuraava maajoukkueuransa lopettava konkaripelaaja. Hän ansaitsee ja tulee tulevaisuudessa saamaan samanlaisen herkän hetken kannattajien kanssa kuin Arajuuri ja Toivio tiistaina.

Valtikka Huuhkajissa on nyt siirtynyt nuoremmille. Arajuuri, Toivio, Sparv ja kumppanit tekivät sen, mihin kukaan ei aiemmin ollut pystynyt. Se tekee heistä ikuisia suomalaisen jalkapallon legendoja.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Huuhkajat voi kokea pettymyksen hetkellä ylpeyttä

Upeat kunnianosoitukset eivät tietenkään peitä pettymystä, joka kentällä nähtiin. Paikka MM-jatkokarsinnoissa lipui Huuhkajien käsistä karvaalla tavalla.

Maailmantähtiä vilisevä Ranska osoitti, että tasoero kahden joukkueen välillä oli suuri. Etenkin Kylian Mbappen yksilösuoritus oli häikäisevää katsottavaa. Bosnia-Hertsegovinasta ei Suomelle apuja ollut, joten Ukraina jatkaa kisapaikan jahtaamista yhden pisteen erolla.

Pettymyksen tunteen takana suomalaisilla on kuitenkin syytä tuntea ylpeyttä. Huuhkajien esitys Ranskaa vastaan oli ennakkoluuloton, rohkea ja toivoa antava. Ranska joutui taukovihellyksen molemmin puolin ottavaksi osapuoleksi, kun Suomi liikkui ja liikutti palloa tavalla, jota näin kovaa vastustajaa vastaan ei ole ennen nähty.

Vielä kesän EM-kisoissa Suomen pallonliikuttelu näytti ajoittain turhauttavankin hankalalta. Olympiastadionin viileässä illassa Huuhkajat kykeni näyttäviin syöttöketjuihin ja eteni välillä taitavasti yhdellä kosketuksella. Etenkin Ivanov esitteli tyylillä silkkistä pallokosketusta peliä jatkuvasti edistäen.

Maali ei kuitenkaan lopulta ollut kovin lähellä. Teemu Pukin ja Glen Kamaran laukausyritykset sekä useat erikoistilanteet eivät tuottaneet toivottua tulosta. Pukki myönsikin lehdistötilaisuudessa, että vaarallisia paikkoja joukkue ei pystynyt luomaan.

Uusista tulokkaista erityismaininnan ansaitsee Ivanovin lisäksi keskikentän Urho Nissilä. KuPSin taitoniekka on pelannut itsensä vain parissa kuukaudessa kannattajien sydämiin ja Markku Kanervan luottomieheksi. Rauhallisuus pallon kanssa ei rapissut edes Ranskaa vastaan.

Nissilä ja O'Shaughnessy ovat osoittaneet, että myös kotimaan sarjasta voi nousta Huuhkajien luottopelaajaksi. Se on Veikkausliigan kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Lue myös:

Paulus Arajuuren ja Joona Toivion maajoukkueurat ohi: "Huikea matka, saanut kokea niin paljon" – tässä koskettavan jalkapalloillan kaikki käänteet

Huuhkajille iso pettymys – MM-kisapaikka jäi haaveeksi, kun Ranska karkasi voittoon Olympiastadionilla

Huuhkajat yrittää kaataa huiman tähtinipun – ranskalaislehdet ennakoivat ottelua pimeässä Suomessa: "Olisi typerää sortua laiskuuteen"

Suosittelemme