Hyppää sisältöön

2 500 tuntematonta suomalaista vainajaa on levännyt joukkohaudassa yli sata vuotta – tämä heistä tiedetään nyt

Tampereella päätettiin selvittää kaikkien niiden punaisten nimet, jotka päätyivät suureen joukkohautaan. Nimet on tarkoitus kirjoittaa hautakiveen. Osa jää kuitenkin mysteeriksi.

Punaisten muistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella.
Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla on punaisten muistomerkki, mutta joukkohaudasta puuttuu noin 2 500 vainajan nimet. Tähän halutaan nyt saada vihdoin muutos yli sata vuotta sisällissodan jälkeen. Kuva: Timo Turpeinen / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuussa vuonna 1918 parikymppinen Wilho Kuusijärvi ammuttiin Tampereen vankileirillä. Syyksi merkittiin, että hän kurkisti oven raosta ulos ja vartija ampui hänet.

Kuusijärven nimeä ei ole punaisten joukkohaudan hautakivessä, mutta nyt se voidaan siihen saada. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti tällä viikolla, että kaikki joukkohaudan nimet selvitetään.

Punaisten joukkohauta on Kalevankankaan hautausmaalla Tampereen keskustan lähellä. Siellä makaa Suomen historian suurimpia määriä, ellei eniten, tuntemattomia vainajia.

Tampereen yliopiston tohtorikoulutettava Antti Hannunen selvitti vuonna 2018, että joukkohaudassa on arviolta 2 500 punaista. Hannunen käytti lähteinään Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa, seurakuntien arkistoa ja Suomen sotasurmat -tietokantaa.

Tampereen kaupungin selvitystyöhön määrittämät rahat kuitenkin loppuivat parissa kuukaudessa. Hannunen jatkoi työtä itse hakemallaan apurahalla, mutta tarkistamisia täytyisi vielä tehdä.

– Olen paljasjalkainen tamperelainen. Kyllä se tuntuu hurjalta, että nimettömissä haudoissa on niin paljon suomalaisia, joiden nimiä ei ole selvitetty, Hannunen sanoo.

Jotta ymmärtää joukkohaudan vainajien taustan, pitää tuntea Suomen historian epäilemättä surullisin ajanjakso.

Punaisten omaiset yrittävät tunnistaa ruumiita Kalevankankaan hautausmaalla.
Punaisten omaiset yrittivät tunnistaa ruumiita Kalevankankaan hautausmaalla vuonna 1918. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Sisällissodan taustat

Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917, mutta jo tammikuun lopussa 1918 maa ajautui veriseen sisällissotaan. Sisällissodassa sai surmansa noin 37 000 suomalaista.

Sisällissota käytiin punaisten eli Suomen kansanvaltuuskunnan ja valkoisten eli hallituksen johtamien joukkojen välillä.

Punainen kaarti oli tekemässä yhteiskunnallista muutosta ja vallankumousta, koska nuoressa Suomessa oli paljon yhteiskunnallisia ongelmia. Venäjästä irtautumisen jälkeen elintarvikkeiden hinnat karkasivat käsistä, osa väestöstä kärsi nälästä. Työttömiä oli paljon ja levoton ilmapiiri synnytti tiuhaan joukkokokouksia ja lakkoja.

Hallitusta eli senaattia tukeneet valkoiset pitivät sotaa vapaussotana. Heidän mielestään sodassa oli kyse punaisten tekemästä kapinasta maan laillista hallitusta vastaan. Valkoiset halusivat samalla vapauttaa Suomen tänne jääneistä Venäjän armeijan sotilaista.

Kaksi miestä seisoo Tampereen pääpaloaseman tiloissa taistelun jälkeen.
Tampereen pääpaloasema kuvattuna vuoden 1918 taistelujen jälkeen. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Suomesta puuttui oma armeija. Työväestö alkoi perustaa järjestyskaarteja, myöhemmin punakaarteja, ja porvarileiri järjestyskuntia, myöhemmin suojeluskuntia. Näiden välillä alkoi olla yhteenottoja.

Sisällissota päättyi valkoisen Suomen ja sen apuun tulleen Saksan armeijan voittoon.

Tampereen tapahtumat

Tampereella käytiin sisällissodan kiivain yhteenotto, johon osallistui 16 000 valkoista ja 14 000 punaista. Valkoisia kuoli noin 700–900, punaisia 1000–1500.

Kalevankankaan taistelu kiirastorstaina 28. maaliskuuta oli sisällissodan taisteluista verisimpiä. Vainajia tuli paljon myös 3. huhtikuuta, kun valkoiset valtasivat Tampereen keskustan voimakkaalla tykistötulella.

Tuhoutunutta Kyttälää taistelujen jälkeen.
Tuhoutunutta Tampereen Kyttälää vuoden 1918 taistelujen jälkeen. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Tampere savusi tykistötulen sytyttämistä tulipaloista. Lähes 500 asuinhuonetta ja 80 tehdasta tai yritystä tuhoutui. Tamperelaiset piileskelivät kellareissa ja kirkoissa, noin 70 siviiliä kuoli.

Huhtikuulta on dramaattisia valokuvia. Tampereen Keskustorilla oli lähes 10 000 punaista vankia. Lehtiuutisen mukaan vankien määrää laskettiin 12 tuntia, aamusta iltaan. Lisää vankeja oli otettu jo aiemmin. Osa heistä teloitettiin kadulla tai leirillä, osa kuoli sairauksiin.

Punavankeja Keskustorilla vuonna 1918.
Punavankeja oli lähes 10 000 Tampereen Keskustorilla vuonna 1918. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Mitä tuntemattomista vainajista tiedetään?

Suomen historian dosentti Marko Tikka Tampereen yliopistosta sanoo, että punaisten joukkohaudassa on Tampereen taisteluissa surmansa saaneita, kadulla ja kenttäoikeuksissa teloitettuja punaisia ja vankileirillä kuolleita.

Suurin osa vainajista on nuoria miehiä. Taisteluissa kaatui paljon 20–30-vuotiaita miehiä, vankileirillä kuoli myös vähän vanhempia.

Punainen lapsisotilas Suomen sisällisodasta.
Arvo Koivisto kuului Tyrvään punakaartiin. Koivisto teloitettiin kesäkuussa 1918. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Sotaan osallistui myös punaisten naiskaarteja eli vainajista osa on naisia. Antti Hannusen mukaan listan nimistä noin 35 on selvästi naisten nimiä. Suurin osa kuolleista naisista on 15–25-vuotiaita, mutta mukana on myös yksi lapsi ja yksi yli 70-vuotias.

– Listalla olevista henkilöistä kaikki eivät suinkaan kuolleet taisteluissa tai vankileirillä, vaan mukana on onnettomuuksissa, kranaattien räjähdyksissä ja harhaluodeista kuolleita, Hannunen sanoo.

Punakaartin hautajaiskulkue Tampereella
Punakaartin hautajaiskulkue kuvattiin vuonna 1918 Tampereen keskustassa. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Kaikkien kuolinsyy ei ole selkeä. Vainajien nimien selvittäminen ei ole helppoa.

– Vankileirillä kuolleet tiedetään aika hyvin. Suurimpia epäselvyyksiä on jälkiselvittelyissä ja taisteluissa kuolleiden osalta. Taistelujen aikana Tampereelle tuli paljon ihmisiä laajalta alueelta eli emme tiedä ihan tarkkaan, keitä täällä oli kovia kokemassa vuonna 1918, Marko Tikka kertoo.

Historiantutkijat puhuvat 80+10+10-periaatteesta. 80 prosenttia vainajien nimistä löytyy melko vaivattomasti, 10 prosenttia vaatii monien lähteiden ristiin tarkistamista, 10 prosenttia jää usein vaille lopullista varmuutta.

– 10 prosenttia jää arvailujen varaan, täyttä varmuutta emme ehkä saa koskaan, Tikka sanoo.

Osa jää nimettömiksi

Sekä esiselvityksen tehnyt Hannunen että Suomen historian dosentti Tikka sanovat, että joukkohaudassa on myös jonkin verran venäläisiä. Heidän nimensä jäävät yhä mysteeriksi. Heistä osa oli jäänyt Venäjän armeijan peruilta Tampereelle asumaan, osa oli vapaaehtoisia sotilaita. Neuvosto-Venäjä tuki punaisia esimerkiksi antamalla aseita ja tuhansia vapaaehtoisia sotilaita.

Kaikkia suomalaisia punaisia vainajiakaan ei pystytä millään selvittämään. Marko Tikka arvioi, että Tampereen joukkohaudan punaisista parisataa saattaa jäädä nimettömiksi.

Tuhoutunutta Kyttälää.
Sisällissodassa tuhoutunutta Kyttälää kuvattuna vuonna 1918. Kuvaaja: B. Kalling, Tampereen museon arkisto.

Tähän on useita käytännön syitä. Osaa vuonna 1918 kuolleista ei merkitty kuolleiksi kuin vasta vuosikymmeniä virallisen kuoleman jälkeen.

Esimerkiksi vankileirillä teloitettu Wilho Kuusijärvi oli avioton lapsi ja kuoli naimattomana, ja hänen kuolemansa jäi ehkä siksi selvittämättä. Häntä pidettiin pitkään sisällissodan nuorimpana teloitettuna, mutta Aamulehden vuonna 2018 yhdessä paikallishistorioitsijan kanssa tekemän selvityksen mukaan ikätiedoissa oli virhe. Kuusijärvi ei ollut yhdeksänvuotias, vaan parikymppinen.

Sisällissota oli sekavaa aikaa. Kaikki suomalaiset eivät tuohon aikaan välttämättä itse edes tienneet syntymäaikaansa.

– Siihen aikaan ihmisten kirkonkirjoihin merkitty virallinen nimi saattaa olla ihan toinen kuin se, mitä hän ystävien kesken tai yhdistyselämässä on käyttänyt, Marko Tikka sanoo.

Pispalan punakaartin sairaanhoitajia.
Pispalan punakaartin sairaanhoitajia kuvattuna vuonna 1918 Tampereella. Kuvaaja: August Schuffert, Tampereen museon arkisto.

Suomessa ainutlaatuista

Esiselvityksen tehnyt Antti Hannunen sanoo, että nimilista pitää vielä käydä läpi. Sama ihminen saattaa olla listalla kahdesti, nimi vain eri tavalla kirjoitettuna. Tilanne sisällissodassa oli kaoottinen, osa kirjauksista on epätarkkoja.

Hannunen törmäsi esimerkiksi tapaukseen, jossa lähdeaineisto viittasi vainajan olleen joukkohaudassa. Sattumalta Hannusen tutkijakollega muisti museossa olleen kirjeen. Tämän kirjeen mukaan henkilö olikin kuollut muualla kuin Tampereella.

Tampereella työtä vaikeuttaa myös vainajien suuri määrä. Vain Tammisaaressa oli sisällissodan aikana suurempi vankileiri kuin Tampereella.

Vangittuja punaisia vartijoineen Tampereen keskustorilla.
Vangittuja punaisia vartijoineen Tampereen Keskustorilla. Kuva: Tampereen museon arkisto.

Samanlaisia selvitystöitä punaisten nimien selvittämiseksi on ollut muualla Suomessa, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.

Miksi selvittäminen kestää?

Punaisten vainajien nimiä alkoi selvittää 1960-luvulla historiantutkija Jaakko Paavolainen. Nimiä alettiin tutkia uudelleen tamperelaisen valtuutetun Sinikka Torkkolan (vas.) aloitteesta useita vuosia sitten.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) vei asiaa eteenpäin julkisen taiteen ohjausryhmän puheenjohtajana. Rahat loppuivat aina vain kesken, kunnes kaupunginvaltuusto linjasi tällä viikolla, että tutkimus tehdään loppuun.

– Tutkimus tulee nyt saattaa loppuun valtuuston talousarviokokouksen tekstilisäyksen turvin. Rahoitus etsitään sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelman sisältä, Loukaskorpi sanoo.

Samaan aikaan kaupunginvaltuusto päätti, että Tampereelle tulee myös vuosia tavoiteltu Lotta Svärd -muistomerkki. Molemmat muistomerkit tulevat viimeistään vuonna 2023.

Punaisten muistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella.
Punaisten joukkohaudan vainajien nimien pitäisi olla selvillä vuonna 2023. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Tutkijat pitävät Tampereen päätöstä punaisten vainajien nimistä merkittävänä. Nimettömyys ja haudan puuttuminen on ollut monelle surullinen ja katkera asia Tampereella.

Nimien selvittäminen kuvaa Marko Tikan mielestä sisällissodan jättämää pitkää varjoa Suomessa.

– Jo sata vuotta sitten voittajien puolella surmansa saaneiden muisto hakattiin kiveen, mutta 20 viime vuotta on selvitetty punaisten nimiä.

Lähde: Pertti Haapala ja Tuomas Hoppu, Sisällissodan Pikkujättiläinen, WSOY, 2009.

Voit keskustella aiheesta 22.11. kello 22. asti.

Suosittelemme