Valtiovarainministeri, keskustan Annika Saarikko on pettynyt, että hallitus ei saanut rivejä kasaan EU:n ilmastopolitiikkaan liittyvässä asetuksessa.
– Pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut vaan hallitus on nyt eripurainen. Oleellista on kuitenkin itse asia, eli se, että Suomi äänestää vastaan, Saarikko sanoi Ylen haastattelussa.
Eripura liittyy kestävän rahoituksen asetukseen eli taksonomiaan, josta hallitus linjasi keskiviikkona aamulla.
Marinin vetämä EU-ministerivaliokunta päätti, että Suomi äänestää asetusta vastaan EU-ministereista koostuvassa neuvostossa loppuvuodesta. Parlamentissa asetus on jo hyväksytty aiemmin.
Enemmistö hallituspuolueista eli SDP, keskusta ja RKP kannattivat sitä, että Suomen ei pidä hyväksyä asetusta neuvoston äänestyksessä.
Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen
Vihreät ja vasemmistoliitto olisivat sen sijaan halunneet, että Suomen kanta asetukseen olisi myönteisen. Puolueet jättivät yhdessä eriävän mielipiteen Suomen toimintalinjaukseen.
Taksonomia on asetus, jossa EU määrittelee kriteerit ilmaston ja ympäristön kannalta kestävälle rahoitukselle. Asetuksen tarkoitus on, että kestävät energiamuodot saisivat markkinoilta edullisempaa rahoitusta.
Hallituksessa kitkaa on aiheuttanut asetukseen liittyvä säädös, jossa linjataan kestävästä metsätaloudesta. Säädös on herättänyt kovaa arvostelua myös metsäteollisuuden piirissä.
Hallitus muotoilee päätöksessään EU-kannasta, että metsien käsittelyä koskevat riteerit ovat "vaikeasti ymmärrettäviä ja tulkinnanvaraisia".
Saarikko sanoo olevansa tyytyväinen, että hallituksen enemmistö puolsi kielteistä kantaa "ilmastotaksonomiaan".
– Ei löytynyt riittävästi takeita, että [asetuksen kriteerit] vastaisivat ydinongelmaan eli ilmastonmuutokseen. Ne olisivat lisänneet byrokratiaa ja tuoneet muita ongelmia. Metsät kuuluvat kansalliseen toimivaltaan, siksi tämä kanta on Suomen edun mukainen.
Parlamentissa aiemmin hyväksytty asetus voisi teoriassa vielä kaatua ministerineuvoston äänestyksessä, mutta Suomen lisäksi vain Ruotsi on tähän mennessä kertonut äänestävänsä sitä vastaan.
– On hyvin mahdollista, että asetus menee läpi. Mutta on tärkeä signaali vastaaviin hankkeisiin, että Suomi, joka suhtautuu vastuullisesti ilmastopolitiikkaan, pitää kuitenkin kiinni metsäpolitiikassa kansallisesta toimivallasta.
Suomen ja Ruotsin äänet eivät yksin riitä säädöksen kaatumiseen. Se vaatisi vähintään 72 prosenttia neuvoston jäsenten antamista äänistä. Lisäksi vastustavien maiden väkiluvun tulisi kattaa vähintään 65 prosenttia EU:n väestöstä.
EU-päätöksenteossa on harvinaista, että Suomi äänestää jossakin asiassa enemmistön näkemystä vastaan.
Marin vastaa arvosteluun: "Sovimme, että osa puolueista voi toimia toisin"
Marin sanoo, että hallituksessa on aiemminkin ollut vaikeita tilanteita. Tämä asian kohdalla kompromissia ei kuitenkaan löytynyt.
– Tietenkin me pyrimme löytämään yhteisen kannan, mutta usein on ollut vaikeitakin neuvotteluja, ja silti olemme kyenneet yhteiseen näkemyksen. Tässä sovimme, että osan puolueista on mahdollista toimia toisin.
Marinin mukaan Suomen pitää äänestää asiassa "kansallisten etujen mukaisesti".
Hallitus on kipuillut taksonomian metsäsäädöksen kannan kanssa jo viikkoja. EU-ministerivaliokunnan piti tehdä päätös asiasta viimeksi perjantaina, mutta se vedettiin pois asialistalta, sillä puolueet ajautuivat pattitilanteeseen.
Marinin mukaan hallitus ei ole eripurasta huolimatta vaarassa hajota.
Eduskunnan suuri valiokunta voi halutessaan ottaa Suomen kielteisen kannan vielä käsittelyyn, jolloin siitä myös äänestetään.
Ohisalo: "Koko hallitusohjelma alkaa sanalla ilmastonmuutos"
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo pitää Marinin ja Saarikon kantaa taksonomiaan hallitusohjelman sekä Suomen EU-linjan vastaisena.
– Koko hallitusohjelma alkaa sanalla ilmastonmuutos ja hallitus on myös sitoutunut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Suomi on usein myös tukenut EU:n ilmastopolitiikan tavoitteita.
Ohisalon mukaan kestävän rahoituksen kriteerit ovat konkreettinen ilmastotoimi, johon Suomi ja EU ovat sitoutuneet myös Pariisin ilmastosopimuksessa.
– Ilmastonmuutosta ei ratkaista julkisen rahan avulla. Tämä olisi konkreettinen paikka näyttää, mitkä ovat kestäviä kohteita sijoittaa rahaa.
Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät myös kirjallisen, eriävän mielipiteen valiokunnan ratkaisusta.
– Katsomme, että delegoidun säädöksen kumoamista ajava linja on Suomen intresseille ja ilmastopolitiikalle haitallinen, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) kirjasivat valiokunnan päätökseen.
– Kumoamista ajava linja vaikuttaisi kielteisesti Suomen ja EU:n ilmastotavoitteiden sekä Pariisin sopimuksen velvoitteiden toteuttamiseen.
Puolueiden mielestä protestoinnilla ei myöskään saavuteta etuja Suomen vaikuttamistyölle EU:ssa. Suomen muut kansallisten intressit voivat pikemminkin vaarantua, Haavisto ja Andersson kirjoittavat.
Ylen tiedon mukaan vihreät ja vasemmistoliitto aikovat äänestää ratkaisua vastaan eduskunnan suuressa valiokunnassa, jos asia päätetään käsitellä siellä.
Jos eduskunnan suuri valiokunta äänestää, Suomen kanta on yhä ei
Eduskunnan suuren valiokunnan eli EU-valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) pitää todennäköisenä, että valiokuntakin ottaa metsälinjaukseen kantaa. Hassin arvio perustuu valiokunnan keskiviikon keskusteluihin.
– Todennäköisesti suuri valiokunta ottaa asiaan kantaa ja voi hyvinkin tulla äänestys, Hassi arvioi keskiviikkona iltapäivällä.
Toinen vaihtoehto on, että suuri valiokunta vain toteaisi saaneensa tiedon hallitukselta Suomen linjasta.
Jos äänestykseen mennään, Suomen kanta säilyy todennäköisesti kielteisenä, sillä suuret oppositiopuolueet ovat jo ilmoittaneet vastustavansa säädöstä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vahvistaa Ylelle, että puolue aikoo äänestää eduskunnan suuressa valiokunnassa EU:n metsälinjausta vastaan, jos asia tulee äänestykseen. Perussuomalaisten mielestä esitys on ongelmallinen ja tulkinnanvarainen.
– Perussuomalaisille on tärkeää, että metsäpolitiikka pysyy kansallisissa käsissä ja suomalaiselle metsäteollisuudelle varmistetaan tulevaisuus, Purra sanoo.
Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vahvistaa, että puolue aikoo vastustaa EU:n metsälinjauksen hyväksymistä.
– On uskomatonta, että hallitus on erimielinen näin tärkeässä asiassa, Orpo arvostelee vihreiden ja vasemmistoliiton ratkaisua.
Juttuun on lisätty tieto, että suuren valiokunnan ei ole pakko ottaa taksonomia-asetusta sellaiseen käsittelyyn, jossa valiokunta ottaisi kantaa Suomen linjaan. Lisäys on tehty keskiviikkona 17.11. 2021 kello 13.55. Sen jälkeen iltapäivällä juttuun on lisätty haastattelulausuntoja.
Voit keskustella EU:n metsälinjauksesta torstaihin 18.11. kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.
Lue lisää: