Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Seinäjoen keskussairaalan kaikki leikkaussalit jälleen käytössä

Koronapotilaiden hoito sitoo runsaasti henkilökuntaa, mikä aiheuttaa keskussairaalassa äkillisiä haasteita.

Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Seinäjoen keskussairaalan kaikki leikkaussalit on saatu jälleen keskiviikkona avattua. Kuva: Hanne Leiwo/Yle
Tuomo Mäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoen keskussairaalan pahin koronakuormitus on jo helpottunut alkuviikon ruuhkasta, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan.

Sairaanhoitopiiri tiedotti vielä tiistaina, että kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään koronakuormituksen takia.

Lue lisäksi: Tehohoidon kapasiteetti alkaa olla äärirajoilla Etelä-Pohjanmaalla, kiireettömiä leikkauksia jouduttu perumaan

– Kaikki leikkaussalit on saatu nyt taas avattua. Viikonlopun jäljiltä muutama sali oli alkuviikosta sulussa. Nyt tilanne on taas rauhoittunut. Enää ei voi sanoa, että ollaan ihan äärirajoilla, vaikka vakavassa tilanteessa edelleen ollaankin, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo kertoo.

Jokisalon mukaan tiistaisella tiedotteella pyrittiin myös lisäämään kansalaisten kriisitietoisuutta.

– Kannustamme ihmisiä kovasti ottamaan rokotteet, jotta sairaaloiden arkea pystytään toteuttamaan vaaditulla tavalla.

Äkilliset poissaolot hankalia etenkin viikonloppuisin

Seinäjoen keskussairaalan viikonloppua vaikeutti teho-osaston henkilöstöpula.

Äkilliset poissaolot etenkin juuri teho-osastolla aiheuttavat nyt ongelmia sairaalan pyörityksessä. Jokisalo kuvaa ongelmaa lumipalloefektiksi.

– Aina ei ole sijaisia repiä heti jostakin. Yleensä osaajia hengityskonehoitoon löytyy nopeasti juuri leikkaussaleista. Siitä syystä leikkauksia on jouduttu ajoittain siirtelemään, kun salien henkilökuntaa tarvitaan kiireellisesti muualla.

Jokisalon mukaan koronapotilaiden hoito sitoo runsaasti henkilökuntaa. Koronapotilaan hoito sairaalaosastolla vaatii jopa kolminkertaisen henkilöstömitoituksen muihin potilasryhmiin verrattuna suojautumisen sekä potilaiden hoitoisuuden vuoksi.

– Koronapotilaan hengityskonehoito on vähän vaativampaa. Siinä on muun muassa erilaista asentohoitoa. Siinä tarvitaan yksinkertaisesti osaajia ja ihmisiä ympärille. Ei pärjätä ihan niin vähällä kuin normaalin tehohoitopotilaan kanssa, ja se syö yksinkertaisesti enemmän resursseja.

Sairaalahoidon tarve näyttää vakiintuneen

Etelä-Pohjanmaalla todettiin tiistaina 23 uutta koronatartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 128,5. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

Tilanne on Seinäjoen keskussairaalassa siis jo normalisoitunut. Maakunnan koronatilanne jatkunee kuitenkin haastavana vielä pitkään.

– Näyttää siltä, että läpi talven koronan kanssa mennään. Potilaiden määrä sairaalahoidossa on vakiintunut siihen 5–10 kerralla, tietysti vähän päivittäin ja viikoittain luku vaihtelee. Mutta tämän suuntaisilla pelimerkeillä kevättä kohti mennään, Jokisalo huokaisee.

Lisää tietoa Etelä-Pohjanmaan koronatilanteesta

Suosittelemme