Hyppää sisältöön

”Wexteen on poissa” – neljän kollegan ja ystävän muistoissa korostuvat Jyrki Kasvin asiantuntemus, sydämellisyys ja huumori

Jyrki Kasvi tunnettiin pelimaailmassa nimellä Wexteen. Hänen kanssaan töitä tehneet kuvailevat Kasvia visionääriksi, kuuntelijaksi ja humoristiksi.

Jyrki Kasvi toimi vihreiden kansanedustajana kolmena kautena. Kuva: Juha Metso/All Over Press

Edesmenneen Jyrki Kasvin aikalaisilla, ystävillä ja kollegoilla on hänestä lämpimät muistot.

Voimakkaimpana esiin nousee hänen vahva ja tulevaisuuteen suuntautunut ammattitaitonsa tietoteknologiassa. Tämä näkyi myös hänen toiminnassaan kansanedustajana eduskunnassa vuosina 2003–2011 ja 2015–2019.

Kasvi tunnettiin myös journalistina ja tietotekniikka-alan tutkijana. Hän toimi myös Espoon kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1997.

Kasvi kärsi vuosia syövästä ja kertoi siitä myös avoimesti julkisuudessa. Hän menehtyi myöhään eilen illalla.

Kasvi oli ensimmäisiä idoleita ja tiennäyttäjä

Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltolalla on Kasvista hyviä muistoja. Kasvi oli hänelle idoli jo 1980-luvulla.

– Kun sain ensimmäisen tietokoneeni ja aloin tilaamaan Mikrobittiä, ihan ensimmäisestä numerosta lähtien.

Peltolan mielestä Kasvi oli tiennäyttäjä ja pioneeri siinä, miten tietotekniikka ja digitalisaatio ovat nousseet politiikan keskiöön ja eduskuntaan.

Peltola nostaa esille myös uuden tietopolitiikkalohkon, jota hän kuvaa merkitykseltään vastaavaksi kuin aikanaan sosiaalipolitiikkaa 1960-luvulla tai energiapolitiikka 1990-luvulla. Peltolan toteaa Kasvin olleen tietopolitiikassa merkittävä taustavaikuttaja.

Peltola kuvaa Kasvia avoimeksi, ystävälliseksi, mukavaksi ja herkästi innostuvaksi luonteeksi.

– Minulla ja Jyrkillä synkkasi aina hyvin.

Sairauden alkuaikoina Peltola oli mukana somessa ehdottamassa varainhankintakampanjoita.

– Pyysimme häneltä myös sparrausapua omaan toimintaan sairauden alkuaikoina. Muistelen, että hän piti tätä yhteydenottoa kivana, että sai ajattelemisen aihetta ja vaihtelua arkeen sillä hetkellä.

Sauri: Kasvi oli edelläkävijä ja visionääri

Työelämäprofessori, poliitikko Pekka Saurilla (vihr.)on muistoja Kasvista kolmelta vuosikymmeneltä, 1990-luvulta lähtien.

Saurin mukaan Kasvin merkitys on edelläkävijän ja visionäärin rooli tieto- ja viestintätekniikan kehityksen varhaisista ajoista lähtien.

– Hän ei noussut yleiseen tietoisuuteen siinä määrin kuin olisi voinut nousta. Hän oli aina etureunalla, edellä ja ennakoimassa tulevia käänteitä nimenomaan tieto- ja viestintäteknologiassa.

Poliitikkona Kasvi ajatteli yli puoluerajojen, Sauri sanoo. Hän aloitti nuorsuomalaisissa ja siirtyi sitten vihreisiin. Kasvi toimi kolmella kaudella kansanedustajan, ja jäi eduskunnasta vuonna 2019.

– Jyrki oli rauhallinen, maltillinen, kiihkoton, avoin ja utelias keskustelija, joka oli aina valmis kuuntelemaan erilaisia mielipiteitä. Hänelle ominaista oli pyrkimys ottaa huomioon myös omista näkemyksistä poikkeavia mielipiteitä.

Viime vuosina Sauria liikutti, miten Kasvi suhtautui sairauteensa, omaan elämäänsä ja tulevaisuutensa.

– Hän sai valtavasti myötätuntoa ja tukea osakseen. Se kuvastaa myös sitä, että hän jätti ison jäljen moneen suomalaiseen. Tämä jäi myös itselle vahvasti mieleeni.

Sauri kiteyttää, että Kasvi oli edelläkävijä, avarakatseinen ja yhteisymmärrykseen pyrkivä. Viimeinen yhteinen luottamustehtävä heillä oli länsimetron hallitusyhteistyö.

Hassi: Jyrki puhui pilke silmäkulmassa

Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) muistelee kollegansa olleen sydämellinen ja huumorintajuinen ihminen, joka viljeli nörtti- ja teekkarihuumoria.

Ennen kaikkea hän oli tietotekniikan ja -turvallisuuden asiantuntija, jota arvostettiin yli puoluerajojen.

– Tämän erikoisosaamisen vuoksi häntä pyydettiin tehtäviin, joihin ei ehkä muutoin olisi vihreää poliitikkoa pyydetty.

Hassin mielestä Kasvi sanoitti monimutkaisiakin asioita selkeästi ja ymmärrettävästi. Sairaus kuitenkin varjosti poliittista uraa.

– Hän sai sen diagnoosin samana keväänä, kun tuli ensimmäisen kerran valituksi eduskuntaan ja oli väitellyt tohtoriksi. Se oli todella dramaattinen kevät Jyrkille. Myös meille kollegoille oli aika hurjaa todistaa tätä tapahtumaketjua.

Hassi tapasi Kasvin viimeisen kerran kolmisen viikkoa sitten syöpäpotilaiden hoitoa käsittelevässä tilaisuudessa.

Jyrki Kasvi kertoi syövästään työtovereilleen ja julkisuuteen avoimesti. Satu Hassi arvioi tämän helpottaneen hänen omaa elämäänsä ja vähentäneen stressiä.

– Vuosituhannen vaihteen jälkeen syövistä puhuttiin vähemmän kuin nykyisin. Useimpien ihmisten syöpä tuli tietoon vasta heidän kuolemansa jälkeen. Se vaikutti siihen, että moni ajatteli syövän olevan ilman muuta kuolemantuomio, vaikka läheskään kaikki eivät kuole syöpään.

Kasvinkin kohdalla aluksi toivottiin, että syöpä voitaisiin hoitaa pois. Vuodet olivat syövän suhteen vuoristorataa toivon ja pettymysten kanssa.

Ihmisenä Kasvi tarkasteli asioita Hassin mielestä pilke silmäkulmassa. Myös syövästä hän puhui inhorealismin ja huumorin avulla, vaikka asia oli surullinen.

"Hän lähti saappaat jalassa"

Tietotekniikka- ja ilmailutoimittaja Jukka O. Kauppisen kännykässä oli aamulla viesti: ”Wexteen on poissa”.

– Wexteen oli Jyrkin pelinimi. Surulliseksi vetää, vaikka tämä on ollut täysin odotettavissa, ja vaikka Jyrki itsekin tiesi, miten tulee käymään, Kauppinen pohtii.

Kauppinen tunsi Kasvin 1980-luvulta asti. He kirjoittivat aikoinaan samoihin lehtiin ja törmäsivät usein erilaisissa tapahtumissa. Kauppinen arvioi, että monille on jäänyt kauniita muistoja Kasvin tapaamisesta.

– Hän on aina ollut suurisydäminen herrasmies, joka oli muille ystävällinen. Häntä jäädään kaipaamaan esimerkiksi burleskitapahtumissa, joissa hän oli pitkään aktiivinen vieras, kunnes ei enää pystynyt lähtemään pidemmälle.

Kauppinen kertoo käyneensä viime kesänä haastattelemassa Kasvia.

– Hän oli myös silloin pilke silmäkulmassa ja lähti saappaat jalassa. Jyrki osasi aina suhtautua asioihin faktojen pohjalta. On pakko arvostaa sitä, miten hyvin hän osasi suhtautua tilanteeseensa.

Lue myös:

Saattohoidossa oleva Jyrki Kasvi: ”Toivon katoaminen tekee fyysisesti kipeää”

Suosittelemme sinulle