Hyppää sisältöön

Tänä vuonna Linnan juhlissa ei tulla näkemään vakiovieraita, vaan kutsulistalla on terveydenhuollon henkilöstöä – juhlat saatetaan vielä perua

Linnan juhliin kutsutaan tänä vuonna noin 200 vierasta, joka on huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Vielä ei ole varmaa, onko juhlissa perinteistä kättelyä ja tanssia.

Presidentti Niinistö: Suurin osa juhlijoista tulee olemaan ensikertalaisia
Presidentti Niinistö: Suurin osa juhlijoista tulee olemaan ensikertalaisia
Annika Martikainen

Linnan juhlat järjestetään tänä vuonna 200 henkilön kutsuvierastilaisuutena Presidentinlinnassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi asiasta tänään tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan juhlissa ei tulla näkemään niin sanottuja vakiovieraita, vaan suurin osa juhlijoista tulee olemaan ensikertalaisia. Kutsulistalla tulee olemaan muun muassa terveydenhuollon henkilöstöä ja vapaaehtoistyötä tekeviä.

Niinistö muistutti, että terveydenhuollon työntekijät ovat olleet kovan paineen alla. Hän lainasi tiedotustilaisuudessa Britannian entistä pääministeriä Winston Churchilliä.

– Harvoin on niin moni ollut kiitollisuudenvelassa niin harvoille.

Sotaveteraaneille ja lotille järjestetään oma juhlatilaisuus itsenäisyyspäivän alla. Kutsuttuja on noin 40, mukaanlukien puolisot ja avustajat.

Itsenäisyyspäivän juhlat järjestetään tänä vuonna tavallista pienimuotoisemmin koronapandemian takia. Presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion aikana Linnan juhlissa on normaalisti ollut 1 700 vierasta.

Perinteiset Linnan juhlat jouduttiin perumaan viime vuonna koronatilanteen takia. Presidenttipari järjesti Presidentinlinnassa juhlaohjelman ilman vieraita, ja se lähetettiin netissä ja televisiossa.

Sauli Niinistö.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi itsenäisyyspäivän suunnitelmista Presidentinlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Koronatilanne voi vielä perua juhlat

Linnan juhlien järjestäminen on vielä epävarmaa, mutta lisää vastauksia on luvassa huomenna. Etelä-Suomen aluehallintoviraston on silloin määrä asettaa Uudellemaalle kokoontumisrajoituksia.

Niinistön mukaan vaikuttaa siltä, että kokoontumisrajoitukset eivät välttämättä koske Linnan juhlia. Presidentin kanslia haluaa silti keskustella ensin aluahallintoviraston kanssa siitä, voidaanko Linnan juhlat järjestää turvallisesti.

– Valmistelu, jota on pitkin syksyä tehty, on tapahtunut alati muuttuvien olosuhteiden vallitessa. Me voimme tänään todeta, että edelleen muutokset ovat mahdollisia, Niinistö sanoi.

Linnan juhlien vierailta ei tulla tarkistamaan koronapasseja, koska lainsäädäntö ei sitä salli. Vieraiden toivotaan kuitenkin olevan kahdesti rokotettuja juhlijoiden turvallisuuden takia.

Kättely ja tanssi saattavat jäädä pois

Vielä ei ole varmaa, nähdäänkö Linnan juhlissa perinteistä kättelyosuutta tai tanssimista. Juhlien tarkempi ohjelma varmistuu myöhemmin. Kutsuja ei ole vielä lähetetty.

Pukukoodi on normaalista poikkeava eli tumma puku ja naisilla juhla-asu. Tällä halutaan helpottaa kutsuttujen valmistautumista lyhyen varoitusajan takia.

Niinistö ei ottanut kantaa siihen, tullaanko Linnan juhlien perinnettä muuttamaan pysyvästi kohti suppeampaa vierasjoukkoa ja olivatko vuoden 2019 Linnan juhlat viimeiset massajuhlat.

Yle näyttää itsenäisyyspäivän tapahtumia ja presidenttiparin itsenäisyyspäivän haastattelun suorana lähetyksenä Yle TV1:llä. Myös katsojilla on mahdollisuus lähettää oma tervehdyksensä illan lähetykseen.

Linnan juhliensuora lähetys on seurattavissa Yle TV1:llä ja Yle Areenassa 6. joulukuuta klo 19.15 alkaen.

Suosittelemme sinulle