Hyppää sisältöön

Juomapelit ja riisumiseen painostaminen ovat jäämässä historiaan yliopistoissa – ainejärjestöt päivittävät käytäntöjään

Yle kysyi Tampereen yliopiston ainejärjestöiltä, miten yhdenvertaisuuden toteutumista on tehostettu.

Tampereen yliopiston ainejärjestöt ovat päivittäneet käytäntöjään. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Clarissa Jäärni

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Opiskelijatapahtumien yhdenvertaisuus on ollut viime aikoina otsikoissa, kun lokakuussa Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) Afrikan tähti -uutinen nostatti keskustelua rasismista. Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat olivat pukeutuneet opiskelijatapahtumassa lautapelin hahmoiksi.

Myös Itä-Suomen yliopiston historianopiskelijoiden, Varnitsa ry:n (siirryt toiseen palveluun) Instagram -päivityksessä kerrottiin opiskelijatapahtumassa tehdyistä natsimerkkeistä ja -eleistä.

Lue lisää: Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?

Psykologian opiskelijoiden CORTEX ry:n mukaan yhdenvertaistaminen tarkottaa sitä, että tapahtumia muutetaan sellaisiksi, että tasa-arvoinen kohtelu taataan kaikille sukupuolesta, seksuaalisuudesta, iästä, kielestä, etnisyydestä, varallisuudesta, toimintakyvystä tai muista ominaisuuksista riippumatta ja siten ehkäistään syrjintää ja häirintää.

Ainejärjestöt päivittivät perinteitä

Tampereen ylioppilaskunta TREY järjestää yhdenvertaisuuskyselyn kolmen vuoden välein. Kysely tehdään aina yhdenvertaisuussuunnitelman päivittämistä edeltävänä vuonna, jotta tulokset voidaan huomioida myös suunnitelmassa seuraavalla kolmivuotiskaudelle.

Yle kysyi Tampereen yliopiston ainejärjestöiltä, miten yhdenvertaisuuden toteutumista on tehostettu. Mukana kyselyssä olivat terveystieteen opiskelijoiden SALUS ry, psykologian opiskelijoiden CORTEX ry sekä luokanopettajaopiskelijoiden OKA ry. Ainejärjestöt kertoivat muutoksista, joita yhdenvertaisuuden edistämiseksi on tehty.

Kokosimme kahdeksan kohdan listan keskeisistä teemoista:

Sukupuolten tasa-arvo

Aikaisemmin OKA ry:llä oli jalkapallopeli, johon pääsivät osallistumaan vain miehet. Naisilla oli lupa ainoastaan katsoa ja kannustaa pelin kulkua.

Sääntöjä on sittemmin muutettu niin, että nyt peliin pääsevät mukaan kaikki, sukupuolesta riippumatta. Lisäksi SALUS ry:stä kerrotaan, että tapahtumista on poistettu mies-nais-jaottelua, ja esimerkiksi vessat ovat tätänykyä unisex-vessoja.

Laulujen sanoitukset menivät uusiksi

Sitseillä eli akateemisissa pöytäjuhlissa, oli aikaisemmin tapana laulaa loukkaavana tai syrjivänä pidettyjä lauluja. Nyt kaikki kolme ainejärjestöä ovat muokanneet sanoituksia tai tuoneet tilalle uusia, hyviksi koettuja kappaleita. Esimerkiksi OKA ry kertoo että eriarvoistamisen ehkäisemiseksi Pikkukakkosen posti –laulusta on muutettu “ammattisurkeakoulu” “ammattikorkeakouluksi”.

Lue myös: Avaimia rasismin, toiseuttamisen ja syrjinnän tunnistamiseen

Pakkosyöminen ja vessakiellot poistuivat

CORTEX ry kertoo yhdityksen pöytäjuhlissa olleen aikaisemmin kielto, jonka mukaan vessassa ei saanut käydä ohjelman aikana. Nyt kielto on poistettu. Esimerkiksi sairaus voi edellyttää tiheää vessassa käymistä. Myös syömiseen pakottavat rangaistukset on poistettu kokonaan, koska ne voivat olla ahdistavia syömishäiriöisille.

Rangaistukset muuttuivat vapaaehtoisiksi

Aikaisemmin yksittäiset henkilöt joutuivat myös suorittamaan rangaistuksia sitseillä, jotka saattoivat olla ahdistavia sekä julkisesti nöyryyttäviä, mutta esimerkiksi CORTEX ry ja SALUS ry kertovat, että nykyään ragaistukset ovat joko vapaaehtoisia tai ryhmässä suoritettavia.

Lisäksi SALUS ry kertoo, että tapahtumissa ryhmäytetään paljon, jotta tapahtumiin voi jokainen saapua ilman pelkoa yksin jäämisestä.

Riisuuntumiset vaihtuivat piirtämiseen

Opiskelijatapahtumissa oli aikaisemmin vaatteiden riisumiseen painostavia tai kannustavia tehtäviä, joita opiskelijat suorittivat jopa tahtomattaan, ryhmäpaineen alla. Nyt ainejärjestöjen mukaan tehtäviin ei enää saa liittyä minkäänlaista seksuaalisuuteen liittyvää suorittamista. SALUS ry kertoo, että nykyään heidän tehtävänsä rakentuvat tiedon ja luovuuden, kuten piirtämisen ja ongelmanratkaisun ympärille.

Alkoholin juomiseen ei painosteta

Kaikki ainejärjestöt kertoivat huolehtivansa jatkossa siitä, että tapahtumiin voi osallistua myös alkoholittomana, eivätkä tapahtumien puitteet enää painosta juomiseen. Esimerkiksi SALUS ry pyrkii nykyään siihen, että alkoholittomat ja alkoholilliset juomat näyttävät samalta. Näin ollen alkoholittomuudesta ei tarvitse kertoa muille osallistujille.

Lue myös: Psykoterapeutti Jussi Nissinen on työskennellyt seksuaalivähemmistöjen ja yhdenvertaisuuden puolesta lähes puoli vuosisataa – “En ole koskaan pitänyt vahvoista “ismeistä” tai ideologioista”

Kustannukset minimoitiin

Kaikki kolme ainejärjestöä pyrkivät jatkossa huomioimaan jokaisen tulotason, eli pitämään tapahtumien osallistumiskustannukset mahdollisimman pienenä tai ilmaisina, jotta se ei estä kenenkään osallistumista.

Etäyhteys mahdollistaa osallistumisen

Eri paikkakunnalla asuvat opiskelijat eivät aikaisemmin voineet maantieteellisistä syistä osallistua kaikkiin tapahtumiin, mutta nyt OKA ry on ottamassa pysyvästi käyttöön etätapahtumien tuomat edut, jotta sellaisetkin henkilöt, jotka eivät fyysisesti voi tai halua osallistua, voisivat osallistua.

OKA ry ja SALUS ry kertovat, että ainejärjestöillä on jokaiselle jotakin -periaate: tapahtumia on lautapeli-illoista urheilutapahtumiin, bileisiin, leffailtoihin ja tietovisoihin. Jäsenistöltä myös kysellään aktiivisesti, minkä tyylisiä tapahtumia ne toivoisivat.

Millaisia kokemuksia sinulla on opiskelijatapahtumista? Voit keskustella aiheesta 18.11. klo 23 asti.

Lue aiheesta lisää:

Tasa-arvovaltuutettu kommentoi teekkariperinteitä: "Jos naiset ovat toisen luokan kansalaisia herrakerhoissa, se voi vaikuttaa työuraan"

Nainen ei ole kaiku: Salla Hämäläinen räppää naisen roolista ja ammentaa voimaa mytologiasta – ihmisyytemme juurista

Tasa-arvo ei näy Suomen professorikunnassa – naisia on vain kolmasosa ja tilipussi ohuempi

Suosittelemme sinulle