Hyppää sisältöön

Osa joululahjoista loppuu kaupoista poikkeuksellisen aikaisin, ennustavat kauppiaat: erityisesti viihde-elektroniikka hupenee hyllyistä

Joulumyyntiin vaikuttavat koronapandemian ja konttipulan aiheuttamat maailmanlaajuiset tavaroiden saatavuusongelmat.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.
Erityisesti viihde-elektroniikkaa pukinkonttiin käärivien kannattaa suunnata lahjaostoksille poikkeuksellisen varhain. Kuvassa ihmisiä Helsingin keskustassa Keskuskadulla 23. joulukuuta 2020. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vaikuttaako komponenttipula Black Fridayna ja miten myymälät valmistautuvat sesonkiin? Aiheuttavatko kovat tarjoukset suomalaisissa kulutushysteriaa? Toimittajana Karina Huttunen.

Kaupan liitto ennakoi joulukaupan olevan tänä vuonna virkeämpää kuin viime vuonna. Osa joulun hittilahjoista jopa loppuu kaupoista jo hyvissä ajoin ennen joulua, ennustavat kauppiaat. Koronapandemian ja konttipulan aiheuttamat maailmanlaajuiset tavaroiden saatavuusongelmat vaikuttavat myös joulumyyntiin.

Erityisesti viihde-elektroniikkaa pukinkonttiin käärivien kannattaa suunnata lahjaostoksille poikkeuksellisen varhain, sanoo Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Tatu Kaleva.

– Jos on tietyn lahjan perässä, tänä vuonna kannattaa olla oikeasti ajoissa liikkeellä. Black Fridayn jälkeen voi halutuimmat tuotteet olla jo loppu, ennustaa Kaleva.

Marraskuun loppuun sijoittuva Black Friday on levinnyt muuallekin maailmaan Yhdysvalloista, jossa se on ollut jo kymmeniä vuosia vuoden suurin ostospäivä.

Epävarmin saatavuustilanne on Kalevan mukaan suositussa pelikonsolissa Playstation 5:ssä ja Applen uusimmassa puhelinmallissa iPhone 13:ssa. Ne ovat kiven alla maailmanlaajuisesti. Myös suosituimmat lelut myydään aikaisempaa varhaisemmin loppuun.

– Joka vuosi on leluissa niitä yllättäviä hittituotteita, jotka tulevat loppumaan ennen kuin kaikki halukkaat niitä saavat. Tänä vuonna ilmiö tulee ehdottomasti kärjistymään, sanoo ostopäällikkö Kaleva.

Liukulumikenkä on jo myyty paikoin loppuun

Myös SOK:sta neuvotaan lähtemään jouluostoksille tavallista aikaisemmin etenkin, jos lahjalistalla on esimerkiksi jokin tietty merkkituote.

– Tavara tulee varmasti loppumaan aikaisemmassa vaiheessa, koska myyntiin saadut määrät saattavat olla selkeästi pienempiä, sanoo myyntipäällikkö Rauna Junnila SOK:sta.

Yksittäisissä tuotteissa on puutteita myös Prismoissa, erityisesti viihde-elektroniikassa. Saatavuushaasteita on ollut myyntipäällikkö Junnilan mukaan muun muassa pölynimureissa ja kahvinkeittimissä.

Jotkin urheiluvälineiden suosituimmista tuotteista ovat jo hetkellisesti loppuneet.

– Esimerkiksi jo viime jouluna suosittu liukulumikenkä on ollut paikoin loppuunmyyty, kertoo Junnila.

K-ryhmän Citymarketista ennakoidaan, että puutteita saattaa tulla vain yksittäisissä tuotteissa, kuten suosituimmissa leluissa.

– Kokonaisuudessaan tavaraa on hyvin ja on vielä liian aikaista arvioida loppuuko jokin tuote, sanoo Citymarketin osto- ja myyntijohtaja Hannele Åberg.

Mitkä nousevat tänä jouluna hittilahjoiksi?

Hittilahjoiksi Citymarketissa ennustetaan suuria legopaketteja sekä erilaisia hyvinvointituotteita, kuten verenpainemittarit, kivunlievittäjät ja lihashuoltovasara, joka oli suosittu jo viime jouluna.

– Ruoan valmistuksen puolella airfryerit tulee olemaan hittituote, arvioi Åberg.

Airfryer on suomeksi kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin.

Kilpailijalla SOK:ssa uskotaan muun muassa pehmeiden pakettien suosioon sekä korona-ajan kasvattaman kotikuntoilun näkyvän joulumyynnissä erilaisten kuntoiluvälineiden vilkkaana kauppana. Lisäksi perinteiset lautapelit ja kirjat ovat myös todennäköisiä hittilahjoja, sanoo myyntipäällikkö Junnila SOK:sta.

Myös Verkkokauppa.comissa odotetaan legojen käyvän hyvin kaupaksi. Voimakkaassa kasvussa on ollut tänä vuonna erityisesti aikuisten makuun olevat legot.

– Ihmisiin vetoaa nostalgia. Se näkyy esimerksi He-Manien ja Bratzien paluuna. Myös Ghost Castle-lautapeli on mennyt kuin kuumille kiville jo oikeastaan ennen varsinaista sesongin alkua, kertoo Verkkokauppa.com:in ostopäällikkö Kaleva.

Keskossa uskotaan lahjojen olevan myös viime vuotta suurempia.

– Nyt on mahdollisuus kokoontua isommilla porukoilla yhteen vaihtamaan joululahjoja ja on nähtävissä, että myös massiivisen kokoiset lahjat korostuvat, koska sen voi antaa itse henkilökohtaisesti paikan päällä, sanoo Citymarketin osto- ja myyntijohtaja Åberg.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 20.11.2021 kello 18 saakka.

Suosittelemme