Hyppää sisältöön

Vaasan johtava ylilääkäri: Rokotuspakko nopeasti käyttöön

Vaasan johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mielestä nykyiset toimet eivät riitä koronapandemian taltuttamiseksi. Hänen mukaansa tartuntatautilaki antaisi jo mahdollisuuden pakkorokotuksiin.

Heikki Kaukoranta pelkää, että nykyisillä toimilla ei saada koronaa talttumaan. Kuva: Yle/Anne Teir-Siltanen

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta vaatii rokotuspakkoa kaikille yli 12-vuotiaille. Kaukoranta on huolissaan kasvavasta koronatautimäärästä koko Suomessa ja näkee, että rokotuspakko olisi siihen ratkaisu.

Kaukorannan mielestä nykyiset toimet eivät riitä koronapandemian taltuttamiseksi.

– On nähtävissä, että sairaalahoidon tarve kasvaa , eikä näillä nykyisin käytössä olevilla keinoilla saada tautia talttumaan.

Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden rokotuspakon määräämiseksi.

– Tartuntatautilain 47 pykälä mahdollistaa tilanteessa, jossa yleisvaarallinen tartuntatauti uhkaa yhteiskunnan toimintaa, asettaa rokotuspakko.

Pakollinen rokotus voidaan kyseisen tartuntatautilain pykälän perusteella säätää järjestettäväksi valtioneuvoston asetuksella. Ehtona on, että rokottaminen on välttämätöntä väestön tai sen osan hengelle ja terveydelle vakavaa vahinkoa aiheuttavan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Kyseisessä lain pykälässä pakollisen rokotuksen ehtona ei mainita tartuntatautilain uhkaa yhteiskunnan toiminnalle.

Pykälän 47 mukaan pakkorokotukset voitaisiin rajoittaa myös tietttyyn väestön osaan, ryhmään tai ikäluokkaan. Lisätietoja tartuntatautilaista löydät tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Nopeasti käyttöön

Kaukorannan mukaan vastuu siirtyisi rokotuspakossa yksilöltä valtiolle.

– Yksittäisen kansalaisen niskoilta lähtee se harkinta esimerkiksi, onko rokottaminen turvallista, onko rokottautumisesta minulle jotain haittaa. Kuinka voin ja uskallan toimia. Silloin valtio kantaa vastuun ja vastaa myös mahdollisesti tulevista haittavaikutuksista, sanoo Kaukoranta.

Lue myös: 15 ihmistä on saanut Suomessa korvauksia koronarokotteen aiheuttamista haitoista – terveydenhuollossa työskentelevä Minna on yksi heistä

Rokottamattomia yli 12-vuotiaita on Suomessa noin 20 prosenttia. Se on Kaukorannan mielestä liian paljon. Rokotuspakko olisi hänen mielestään tultava voimaan niin pian kuin mahdollista.

– Mitä pikimmin sen parempi. Varsinkin nyt kun nähdään , että koronatilanne on Euroopassa heikentymässä. Rokotteita on valtakunnassa hyvin ja rokottamisetkin voidaan järjestää.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Täydennys 18.11. kello 13.41. Juttuun täydennetty tietoja tartuntatautilain 47 pykälästä ja lisätty, että pakkorokotusten järjestäminen edellyttäisi valtioneuvoston asetusta. Ingressiä muokattu.

Suosittelemme sinulle