Hyppää sisältöön

Näin itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylellä – koronan tuomiin muutoksiin varauduttu syksyn aikana

Etkot, jatkot ja h-hetki linnasta. Itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla perinteisin ja uusin menoin.

Linnan juhlia selostavat Daniel Olin, Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen. Kuva: Yle

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna Presidentinlinnassa, jossa paikalla on noin 200 kutsuvierasta. Vielä ei ole varmaa, onko juhlissa perinteistä kättelyä ja tanssia.

Yle kuitenkin välittää tunnelmat kotisohville tuttuun tapaan kaksikielisessä lähetyksessä.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään, että Linnan juhlien järjestäminen on vielä epävarmaa.

Linnan juhlien järjestäminen on vielä epävarmaa. Presidentti Sauli Niinistö piti tänään tiedotustilaisuuden juhlista. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

– Valmistelu, jota on pitkin syksyä tehty, on tapahtunut alati muuttuvien olosuhteiden vallitessa. Me voimme tänään todeta, että edelleen muutokset ovat mahdollisia, Niinistö sanoi.

Ylellä itsenäisyyspäivän tuotannoista vastaa Ville Mättö. Hänen mukaansa koronaturvallisuuden huomioiminen on Ylellä jo tuttua puuhaa ja yhteistyö Tasavallan presidentin kanslian kanssa toimii.

– Koronatilanteen tuomiin muutoksiin on varauduttu koko syksyn ajan. Kohti Linnan juhlia ja Linnan jatkot tehdään studiotuotantoina ilman yleisöä, samoin kuin tehtiin vuosi sitten, vastaava tuottaja Mättö sanoo.

Mitä tehdään, jos korona estää Linnan juhlien järjestämisen?

– Meidän huippuammattilaisilla on valmiudet reagoida hyvinkin nopeasti jos tarve vaatii, Mättö sanoo.

Mätön mukaan itsenäisyyspäivän suunnittelussa lähtökohtana on ollut se, että juhlapäivä kokoaa suomalaiset yhteen ja jokainen pääsee mukaan tunnelmaan Ylen eri kanavilla.

Paraati, etkot, jatkot ja tv:ssä ja radiossa

Seppeleen lasku Hietaniemessä kuuluu itsenäisyyspäivän perinteisiin. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Päivä alkaa klo 11.55 itsenäisyyspäivän paraatilla, joka järjestetään tänä vuonna Lahdessa. Järjestelyvuorossa on Panssariprikaati. Jos sää sallii, paraatissa nähdään Ilmavoimien ylilennot, jotka tehdään Horneteilla ja Hawkeilla. Yle lähettää paraatikatselmuksen suorana Areenassa ja Radio Suomessa sekä ohimarssin ja parhaat palat TV1:llä.

Iltaan virittäydytään etkoilla Kohti Linnan juhlia -ohjelmassa. Siinä esitellään suomalaisia ryhmiä, jotka ovat voineet palata rakkaiden harrastustensa pariin tänä syksynä. Suoran lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström. Ohjelmassa piipahtavat muun muassa cheerleadingin maailmanmestarit ja suosikkitubettajat sekä musiikkivieraina Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko ja Orkestra Suora Lähetys sekä Vesta yhtyeineen.

Päivän kohokohta on Linnan juhlat, jota on perinteiseen tapaan seurattu suorana Presidentinlinnasta. Lähetystä juontavat suomeksi Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen ja ruotsiksi Matilda Gyllenberg ja Jonas Blomqvist.

Yleisö pääsee tänä vuonna osallistumaan juhlatunnelmaan myös chatissa, jossa voi esittää kysymyksiä.

Jatkot vietetään Mikko Kekäläisen seurassa. Hän juontaa iltamat, joiden tarjoilusta vastaa kokki ja ruokataiteilija Kozeen Shiwan. Shiwan saa illan artisteilta raaka-aineet, joiden pohjalta hän loihtii ennenkokemattoman menun. Musiikista vastaavat Eini, Jonna Tervomaa, Jesse Markin sekä Ursus Factory.

Myös verkossa juhlitaan

Päivän juhlintaa seurataan hetki hetkeltä Ylen verkkosivuilla. Siellä poimitaan ja analysoidaan myös illan näyttävimmät puvut.

Yle.fi-sovelluksessa voi osallistua Linnan juhlien sohvabileisiin Aleksi Rantamaan ja Lloyd Libison kanssa. Siellä voi kuulla vieraita ja keskustella striimissä chatin välityksellä vaikkapa juontajakaksikon piparinleivonnasta.

Somen puolella voi vierailla linnassa Instagram-filtterillä ja osallistua juhlahumun seurantaan Linnan juhlat -bingoa täyttämällä.

Tuntematon on myös osa itsenäisyyspäivän traditioita. Tänä vuonna vuorossa on Edvin Laineen ohjaama versio vuodelta 1955. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Eikä itsenäisyyspäivä olisi itsenäisyyspäivä ilman Edvin Laineen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta. Päivällä on tarjolla myös Radion sinfoniaorkesterin juhlakonsertti, jonka johtaa RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon. Ohjelmassa kuullaan Sibeliusta, Wennäkoskea ja Kaipaista.

Radiossa keskustellaan ja kuunnellaan aiheeseen sopivaa musiikkia sekä ansioituneiden suomalaisten tuntoja itsenäisyydestä kello 19.05 alkaen. Lapsille sopivaa kuultavaa on tarjolla Pikku Kakkosen lastenkonsertissa heti aamusta TV2:ssa.

Itsenäisyyspäivä Ylen kanavilla:

  • Itsenäisyyspäivän paraati Yle Areena ja Radio Suomi klo 11.55–12.25, Yle TV1 klo 13.10 ja 17.06
  • Kohti Linnan juhlia Yle TV1 ja Yle Areena klo 15 alkaen
  • Linnan jatkot Yle TV1 klo 22 alkaen
  • Vieraita ja musiikkia Yle Radio Suomi klo 19.05–21.35
  • Tuntematon sotilas Yle Teema klo 12
  • RSO:n juhlakonsertti Yle Teema, Yle Areena ja Yle Radio 1 klo 15
  • Pikku Kakkosen lastenkonsertti: Aika metka matka Yle TV2 klo 9.08 ja Yle Areena
  • Linnan juhlien suora lähetys Yle TV1:llä ja Yle Areenassa klo 19.15 alkaen

Juttua muokattu 17.11. klo 20.57: Korjattu kuvatekstiin juontajien nimet.

Suosittelemme sinulle